kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İki aydan fazla süren uyku sorunu artık bir hastalıktır
Uyku tıbbı 84 ayrı hastalığı inceliyor
Uykularınızı kaçırmayan dizi
Yaşlılar gündüz uykularını sever
Kararlarımı gece veririm
Siesta'lar benim alışkanlığım oldu

İki aydan fazla süren uyku sorunu artık bir hastalıktır

Hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor. Uyku bozuklukları ise sağlığımızı tehdit ediyor, günlük yaşamımızı ciddi ölçüde etkiliyor. Uykusuz gecelerle ilgili çok fazla bilgi sahibi değiliz ve Türk toplumunun yüzde 90'ı uykusuzluk çekiyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzlukla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Uyku sorunu çok sık karşılaşılan sorun mu?
Toplumun yaklaşık yüzde 90'ı hayatının bir döneminde uykusuzluk problemiyle karşılaşıyor ve üçte biri haftanın birkaç gecesini istediği gibi uyuyamadan geçiriyor. Her 100 kişiden en az beşi solunum problemleri nedeniyle uykusunu alamadan uyanıyor, birçoğu ertesi gün uyuklamasına engel olamıyor. Toplumun yüzde 40'ı horluyor ve daha da önemlisi horlamayı normal olarak kabul ediyor. Çoğumuzu yakından ilgilendiren uyku bozuklukları, günlük yaşamımızı ve
sağlığımızı ciddi ölçüde etkilediği halde maalesef üzerinde çok az bilgi sahibiyiz. Birçoğumuz uykusuzluğun, gündüz yeteri kadar yorulmamaktan veya psikolojik nedenlerden kaynaklandığını düşünür. Aşırı uyumak veya kolay uyanamamak genellikle bir tembellik belirtisi olarak kabul edilir veya gündüz aşırı yorulmaya ve strese bağlanır.

UYKU İLACI BİR İŞE YARAMIYOR
Ne zaman uyku sorunu için doktora gitmeli?
Haftada ikiden fazla olan ve iki aydan uzun süren uyku sorunları için doktora gidip tedavi görmek gerekir.

Uyku ilaçları çözüm olur
mu
Uyku sorununun nedeni bulunmadan ilaçla önlemi alınamaz. Alınan uyku ilacı yapay uykudan başka bir işe yaramaz. Alkol alıp uyumak gibi insanda yorgun bir uyku sürecine neden olur o kadar.

Ne kadar uykuya ihtiyacımız Hayatımızda kadar uzun süreyi uykuda geçirmek zorunda mıyız?
Hayatımızın yaklaşık üçte birini uykuda geçiriyoruz. Çevremizde seyrek de olsa çok daha kısa süreli uykuyla yetinen insanlara rastlarız. Uyku süresinin genetik etkenlerin etkisiyle kişiden kişiye 4 saat ile 11 saat arasında değiştiği biliniyor. Genetik olarak belirlenen bu süreyi belli sınırlar dışında değiştirmek mümkün değil. Uyku süresi kısaltmak zorunda kalındığında, uyku yoksunluğunun yol açtığı istenmeyen belirtilerle karşılaşılır. Genetik geçişin varlığını gösteren en iyi kanıt; tek yumurta ikizlerinin uyku sürelerinin bütünüyle aynı oluşudur. Türkiye'de toplumun yüzde 75'inin 7-8 saat süreyle uyuma alışkanlığına sahip olduğu yapılan araştırmalarla biliniyor. Ünlü insanlardan bazılarının çok az uyuduğu basında yer alır. Napolleon ve Churchill gibi bazı tarihi kişilikler kısa uyku süreleriyle tanınmıştır. Kısa bir süre uyuduğu halde ertesi gün fonksiyonlarında değişiklik olmayanların sayısı çok fazla değildir. Türkiye'de toplumun yalnızca yüzde 10'u 6 saatin altında uykuyla halatını sürdürebilir. Kısa süreli uykularla yetinenlerden bahsederken bahsederken hafta içi 6 saat uyuyup, hafta sonunda uyku sürelerini 8-10 saatte uzatarak uykularını telâfi edenleri değerlendirme dışında bırakmak gerekir. Sekiz saatten daha uzun süre uyuyanlara, kısa süre uyuyanlara oranla biraz daha sık rastlanır, bunların oranı yüzde 15'e kadar yükseliyor. Uyku süreleri kısa olanlar ile uzun olanların uykularının yapısı birbirinden farklıdır. Kısa süreli uykuyla yetinenlerin uykuları, daha yoğun olarak derinyavaş uyku ve derin uyku döneminden oluşur. Gece içi uyanıklık sayısı ve 2. evre oranı bu tür insanlarda azalmıştır. Dolayısıyla kısa süreli, ancak daha ekli bir uykuları olduğu söylenebilir. Uzun süreli uykularla yetinenlerse asıl uyku olarak adlandıran derin yavaş uyku ve derin uyku dönemlerini uyku süresi kısa olanlar kadar uyuyup, onlardan farklı olarak uykunun derin olmayan evrelerini daha uzun uyurlar. Gece içinde özellikle de sabaha karşı sık sık uyanıp yeniden uykuya dalarlar.

KISALTMA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Uyku süresini kısaltmak mümkün müdür?
Uyku süresi uzun fakat çalışmak için daha çok zamana ihtiyacı olanlar genellikle uyku sürelerini kısaltmak isteği duyarlar. Ancak uyku süresini belli bir oranın ötesinde kısaltmak mümkün değildir. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir çalışmada; uyku süresinin kısa bir zaman diliminde kısaltılması mümkün olmadığı, deneklerde ertesi gün yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza bozukluğu gibi şikayetler saptandı. Deneye katılanlar uygunsuz zamanlarda uyku ihtiyaçlarına yenilip, uyuyakaldılar. Ancak başka bir çalışma uyku süresinin uzun bir zaman dilimi içinde 1-2 saati aşmamak şartıyla azaltılmasının mümkün olduğunu ve bu azaltmanın deneklerin performansında bozukluğa yol açmadığını gösterdi. Bu çalışmanın yalnızca genç deneklerle yapılmış olduğu unutulmamalı. Çocuk ve yaşlılarda uyku süresi kısaltıldığında daha değişik belirtilerle karşılaşılır.

Çocuğun uyku süresi ne olmalı?
Yenidoğan ilk üç aylık dönemde günün yaklaşık 16-18 saatini uykuda geçirir. Bebekler, gece ve gündüz eşit sayıda olmak üzere, birçok kez uyanır, tekrar uyurlar. Okul öncesi dönemde ise uyku, erişkin dönemdeki gibi çocuk gün içinde sadece bir kez öğleden sonra uyur. Sonra da iş hayatının getirdiği zorunluluklarla 24 saatte bir kez uyunan gece uykusuna dönüşür.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yeni Yılda Detox Diyetiyle Gençleşin
 Pgt İle Bebeğinizin Cinsiyetini Doğmadan Önce Seçebilirsiniz
 Akraba Evliliğinde Sakatlığa Son
 Tekrarlayan Düşük Riskini Üç Kat Azaltabilirsiniz
 Bebeğiniz Doğmadan Meme Kanserinden Temizlenebilir!
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
İstediğimiz kadar abartıyoruz
İstediğimiz kadar abartıyoruz
Belalı Baldız dizisine ilk başladıkları günden beri 'aralarında...
Ayşe: Futboldan gına geldi! Hıncal: Öğren sen de konuş
Ayşe: Futboldan gına geldi! Hıncal: Öğren sen de konuş
Herkes futbol izliyor, herkes futbol konuşuyor. Hatta hızını...
Artık dans değil müzik ön planda
Artık dans değil müzik ön planda
Nez, müzisyen kimliğinin öne çıkmasını istiyor. Esquire dergisine...
Uludağ 'bayram' etti!
Uludağ 'bayram' etti!
Son birkaç yıldır eski popülaritesinden uzak olan Uludağ bu yıl biraz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.