Askeri müdahale düşünülmüyor
AB Dış Politika ve Ortak Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, uluslararası toplumun, İran'a karşı askeri müdahale düşünmediğini söyledi.
Solana, İngiliz ITV televizyonuna yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığın diplomasi yoluyla çözümlenmesi gerektiğini belirtti.
Diplomatların, Tahran'ın BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesini ele almak üzere yarın Londra'da yapacağı toplantı öncesinde konuşan Solana, şunları söyledi: ''Hiç kimsenin aklında bu zamanda askeri müdahale bulunmuyor. Barışçı bir çözüm, diplomatik bir çözüm bulacağımızı umuyorum.''
ASEFİ: ''NÜKLEER SORUNUN TEK ÇÖZÜM YOLU, MÜZAKERE VE DİPLOMASİDİR''
İran Dışişleri
Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, ''İran'ın nükleer sorununun tek çözüm yolunun müzakere ve diplomasi olduğunu'' söyledi.
Asefi, haftalık basın toplantısında, nükleer enerji konusundaki son durumu değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Nükleer enerjinin İran'ın hakkı olduğu konusunda pazarlık yapmanın yersiz olduğunu'' belirten Asefi, ''İran nükleer yakıt araştırmalarına başlamıştır ve bu araştırmalar devam edecek. Biz, şu ana kadar hiçbir kırmızı çizgiyi ihlal etmedik'' dedi.
Asefi, ''Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile uzun süreli ciddi bir işbirliği yaptıklarını, bunun da İran'ın faaliyetlerinin şeffaf olduğunu gösterdiğini'' kaydederek, ''Bizim açımızdan İran'ın nükleer sorununun tek çözüm yolu diplomasi ve müzakeredir'' diye konuştu.
''AB ülkeleleri tehditle bir sonuç alamazlar'' diyen Asefi, ''tehdit ve baskı olması durumunda müzakerelerin çıkmaz bir sokağa girebileceğini'' belirtti. Asefi, nükleer araştırmalarla AB ülkeleriyle yapılacak görüşmeler arasında bir bağlantı olmadığını, AB ülkeleriyle bundan sonra yapılacak müzakerelerin gündeminin sadece uranyum zenginleştirme olacağını ifade etti.
İran'ın nükleer sorunun müzakere yoluyla çözülmesini istediğini belirten Asefi, ''Varsayımlarla İran'ın hakkını sınırlayamaz ve İran'ın meşru hakkını gözardı edemezler. Hükümetin düşüncesi, bütün taraflarla müzakerelere devam etmektir. Artık bu konu Avrupalılara kalmıştır'' dedi.
Asefi, İran dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi yönündeki açıklamalar değinirken de, İran'ın nükleer dosyasının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesinin hiçbir hukuki temeli olmadığını savundu. Asefi, ''Eğer bizim dosyamızı Güvenlik Konseyi'ne gönderirlerse, bundan da hiç korkmuyoruz. İran bu konuda gerekli önlemleri almıştır, İran'ın hiçbir kaygı ve endişesi yoktur'' diye konuştu.
''İran'ın nükleer enerji konusundaki kırmızı çizgisinin milli çıkarları korumak olduğunu'' belirten Asefi, nükleer tesislerdeki mühürlerin sökülerek araştırmalara başlandığını, bundan geri adım atmalarının mümkün olmadığın kaydetti.
YAHUDİ SOYKIRIMI
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Yahudi soykırımına ilişkin sözleriyle ilgili bir soru üzerine de Asefi, ''Ahmedinejad'ın sözleri, İslam ülkelerinde olumlu bir yankı bulmuştur. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde gazetelerde yayınlanan makalelere konu olmuştur'' dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nın ileride Yahudi soykırımı konusunda bir konferans düzenleyeceğini açıklayan Asefi, konferansa bütün ülkelerden bilimadamlarının katılabileceğini söyledi. Asefi, Yahudi soykırımı konusunda İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) bünyesinde de çalışmaya başladıklarını, İslam ülkeleriyle ikili görüşmelerinde soykırım konusunu ele alacaklarını kaydetti.
AA
|