İstanbul Halk Ekmek (İHE) A.Ş. Genel Müdürü Ömer Bilgiseven, kendilerine Avrupa ülkelerine ihracat yapmak için talep geldiğini belirterek, görüşmelerin sonuçlanmasının ardından alım garantisi karşılığında yıllık 3-3,5 milyon avroluk ihracat yapacaklarını bildirdi.
Bilgiseven, günlük ortalama ekmek üretimlerinin 1 milyon 650 bin adet olduğuna işaret ederek, bu yılın Ağustos ayından itibaren ürettikleri hiçbir ekmekte hiçbir katkı maddesi olmayacağını ve ekşi maya kullanacaklarını bildirdi. Yatırım kararını bu ay içinde vereceklerini
ve bu entegre yapılanma için 1,5 milyon avroluk yatırım gerçekleştireceklerini kaydeden Bilgiseven, bunun İHE'ye yıllık 1 milyon YTL'ye yakın maliyet avantajı getireceğini, ayrıca daha doğal, tazeliği ve besin değerini artıran ürün çıkaracaklarını söyledi.
Ömer Bilgiseven, 2007 sonunda halka açılmayı planladıklarını hatırlatarak, ''Neden? Halk ekmek... Halkın malı halka arz edilmeli. İHE, halka arz edilecek en uygun şirketlerden biri. Çünkü satış ağınızı geliştiriyorsunuz, somut günlük ticaret yapıyorsunuz. Talep olacağına inanıyoruz. Son derece farklı rakamların önümüze çıkacağını tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu. ''HEDEF, HALKA AÇILDIĞINDA 200 MİLYON $'LIK ŞİRKET''
Bu yıl 126 milyon YTL civarında ciro beklediklerini ve 2007'de yüzde 15-20 arasında bir büyüme öngördüklerini kaydeden Bilgiseven, ''2006 sonunda farklı bir pazarlama projemiz söz konusu olacak.
Türkiye'de ilk defa böyle bir uygulama yapacağız. 2006 yatırım, atılım yılımız olacak. 2007'de hedefimiz, halka açıldığında İHE'yi 200 milyon dolarlık bir şirket haline getirmek'' dedi. Bilgiseven, İHE'nin ihracata yönelik çalışmalarına değinirken de, şunları kaydetti:
''İhracat yapmamıza yönelik Avrupa ülkelerinden talep var. İspanya, Belçika, Hollanda, Almanya... Alım garantisi karşılığında özel bir ekmek talebi var. Görüşmeler Ocak sonunda bitecek. Eğer anlaşırsak yıllık 3-3,5 milyon avroluk ihracat yapacağız. Bu, 3 yıllık bir anlaşma olarak yapılacak. Böyle bir ihracat, kurumun motivasyonu açısından çok önemli.''
Ömer Bilgiseven, böyle bir talep gelmesinde İHE'nin altyapısının yanı sıra güven unsurunun etkili olduğunu vurguladı. ''ELİN OĞLU BURADA ÇATIR ÇATIR EKMEK SATIYOR''
Bilgiseven, Türkiye'nin ekmek ithal eden bir ülke olduğuna dikkat çekerek, ''Türkiye bir tarım ülkesi. Biz asıl yanlışı burada yapıyoruz. Elin oğlu, yabancı geliyor burada çatır çatır ekmek satıyor. İşte biz İstanbul Halk Ekmek olarak bunu kırmak, yapılabilirliği ortaya koymak istiyoruz'' diye konuştu.
Avrupa Unlu Mamuller Birliği Başkan Yardımcısı olan ve 2 yıl sonra Başkanlık görevini üstlenecek olan Bilgiseven, üyelerinin toplam iş hacmi 55 milyar Avro olan birliğin 2008 sonu kongresinin Türkiye'de yapılacağını, ayrıca başkanlık toplantısının Şubat ayında ilk defa Türkiye'de gerçekleştirileceğini bildirdi.
Ömer Bilgiseven, tarımdan dolayı ekmek fırınları açısından AB sürecinin çok önemli olduğuna işaret ederek, bu süreçte mahalle fırınlarının kendilerini düzenlemeleri gerektiğini vurguladı.
Bilgiseven, AB kurallarının yerine getirilmemesi halinde mevcut mahalle fırınlarının yüzde 30-35'inin kapanma riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekerek, ''Mahalle fırınları tabii ki yaşamalı, ancak yeniden yapılanma şart. Belki 2-3 fırın biraraya gelecek, bir yerde üretim, bir yerde satış olacak'' diye konuştu. İHE olarak toplumda ulaşılabilirlik sorunları bulunduğunu belirten Bilgiseven, ''Tüm ürünlerimiz zincir marketler bazında 20 Ocak'tan itibaren tek M Migros ve Şok marketlerde satılacak'' dedi.