Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kuş gribi ile ilgili tek maddelik gündemle toplanan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda (ESDK) bu konuyla ilgili teknik bir heyet kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener başkanlığında bugün toplanan ESDK 2 saat 45 dakika süren toplantının ardından sona erdi. Toplantıdan sonra Şener, açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Şener, bu toplantının sadece sektörün ekonomik sorunlarını tespit etmek
ve değerlendirmek amacıyla yapıldığını söyledi. Sorunların çözüm yollarının ortaya çıkarılmasında bu toplantının önemli katkılar sağladığına işaret eden Şener, kanatlı sektöründe yaşanan sorunların değişik boyutları bulunduğunun, bu boyutlardan birinin Sağlık Bakanlığı'nı diğerinin ise Tarım Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini anlattı. Şener, ancak sorunun bu yönlerinin ESDK toplantısında ele alınmadığını belirterek, sektörün sorunlarının giderilmesine ilişkin değerlendirmeler yapıldığını belirtti.
Toplantıda, sektör temsilcilerini dinlediklerini ifade eden Şener, beyaz et, yumurta ve yem sektörüyle ilgili ayrı ayrı sunuşlar yapıldığını ve hükümete sorunların çözümüne ilişkin bir öneri paketi sunulduğunu bildirdi.
Bu öneri paketinin teknik boyutları itibariyle değerlendirilmesi gereken hususları içerdiğini belirten Şener, şunları kaydetti: ''Önerilerin ortaya çıkması, ortaya çıkar çıkmaz tamamıyla istendiği biçimde karşılanacağı anlamına gelmez. Elbette bunun değişik boyutlarda test edilmesi lazım. Belki burada ele alınmayan, değerlendirilmeyen bazı önerilerin de değerlendirilmesine ihtiyaç olabilecektir. Tüm bunları karşılamak maksadıyla bir teknik heyet oluşturulmasına karar verildi. Teknik heyet, bürokratlar ve teknik elemanlardan oluşacaktır. Heyet DPT, Hazine, Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nin temsilcilerinden oluşacak. Teknik heyet bu önerileri de baz alarak çalışmalarını yapacaktır ve bize bir olgunlaşmış metin, rapor getirecektir.''
Bu raporu daha sonra değerlendirileceğini belirten Şener, raporun daha sonra ilgili karar organlarında sonuçlandırılacağını kaydetti. Ancak sektörün şu anda büyük maliyetlerle yoluna devam ettiğine vurgu yapan Şener, alınabilecek önlemlerin, verilebilecek desteklerin mümkün olduğunca hızlı olarak karara bağlanmasının da sektör tarafından beklendiğini ve talebin dikkate alınacağını söyledi.
Teknik heyetin çalışmalarını önümüzdeki hafta tamamlayacağını beliten Şener, gerekli açıklamaları da o zaman yapacaklarını bildirdi.