kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bebek anne karnına düşmeden hastalıklardan arındırılabiliyor!
Özel Sigorta PGT'yi karşılamıyor
Sizler PGT yaptırabilirsiniz
PGT'nin riskleri nelerdir?
Tıp dünyası hala tartışıyor

Tıp dünyası hala tartışıyor

Genetik ayıklama yöntemi sayesinde doğacak bebeğin kromozomları, ailesindeki kalıtsal hastalıklardan arındırılıyor. Dünyada tartışılıyor olsa da, Türkiye bu yöntemi uygulayan birkaç ülkeden biri... Genetik ayıklama yöntemi uygulanarak, dünyaya gelmiş olan çocuklara 'seçilmiş bebek' deniliyor. Ancak seçilmiş bebekler, dünya tıp çevrelerinde hararetli tartışmalara neden oluyor, hatta bir takım yasaklamalara yol açıyor. Almanya, bebeklerin doğmadan seçilmesini ahlaki bulmadığı için yasaklarken, İngiltere bebeklerin 'yedek parça' gibi kullanılmasına sınırlama getiriyor. İtalya ise halk oylamasıyla PGT'nin yasaklanmasına karar veren ülkelerden biri. Hastalık ayıklamak bile, bu yöntemle İtalya'da yasak kapsamına giriyor. PGT'nin tıp açısından etik olup olmadığı konusu tartışılıyor. Bu konuda embriyonun doğal yapısına müdahalenin ne kadar doğru olduğu halen polemik konusu olmakla birlikte Türkiye'deki uzmanlar cinsiyet tayini dışında kullanıldığı taktirde sorun teşkil etmediği konusunda hemfikir. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy'a göre; hastalığı ekarte etmek amacıyla yapılan bu uygulamada sorun yok. Ancak genetik taramaların tek amacının hastalıklardan arındırma olması gerekiyor. Benzer görüşü İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Erez de paylaşıyor: "Embriyodan genetik tanı eğer ailede genetik bir sorun var da bu amaçla yapılıyorsa etiktir. Sağlıklı nesiller yetiştirmeyi sağlar."

CİNSİYET SEÇİMİ YASAK
Türkiye'de, cinsiyet tayini dışında, hastalık belirlemek için yapılan seçme işlemi hukuken serbest. Bu nedenle yurtdışındaki pek çok aile de, Türkiye'deki hastaneleri bu uygulama için tercih ediyor. Genetik seçme işleminin öncelikle amacı, doğacak çocuğu Akdeniz anemisi, kistik fibroz, anemi ve doğumsal işitme kaybı gibi genetik hastalıklardan korumak. Embriyo henüz anne karnına yerleştirilmeden yapılan bu ayıklama işlemi, gebeliğin ancak dördüncü ya da beşinci haftasında yapılabilecek testlerin yerini alıyor. Ayrıca kısırlık nedeniyle tüp bebek tekniklerinin uygulanacağı çiftlerde embriyolarda oluşması muhtemel genetik bozuklukların tanımlanması için de kullanılıyor. Yöntem yeni olduğu için, Türkiye'de şimdilik sadece Ankara Gata, İstanbul Tıp Fakültesi, Alman Hastanesi, Acıbadem Hastanesi, Memorial Hospital, Metropolitan Florence Nightingale ve Amerikan Hastanesi gibi merkezlerde uygulanıyor. Daha önce genetik bir hastalık taşıdığı belirlenen çiftlerde, genetik hastalıklı çocuğu olan çiftlerde, yardımcı üreme teknikleri için kabul edilmiş ileri yaş grubundaki kadınlarda, tekrarlanan erken gebelik kayıplarında bu yöntem kullanılabiliyor. Birçok kez yardımcı üreme teknikleri uygulanmasına rağmen gebelik elde edilmemiş veya düşüklerle gebelikleri sonlanmış olan çiftlerde, ileri derecede erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozuklukları veya genetik hastalıklarda da yöntem yararlı oluyor.

RİSK ORANI ÇOK DÜŞÜK
Akdeniz anemisi gibi hastalıklarda doku tiplemesiyle doğacak olan bebek, ailenin diğer hasta çocukları için tedavi imkanı sağlıyor. Gebelik öncesi tanı, yaşam boyu oluşan sağlık problemlerinin tedavisiyle karşılaştırıldığında 'ucuz yöntem' oluyor. Embriyo 3 günlükken işleme başlanıyor. Uzmanlar, 48 saat boyunca devamlı mikroskop başında embriyoları tek tek inceliyor. Sağlıklı embriyonun 2 günün sonunda mutlaka anne rahmine yerleştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre kimi zaman yalnızca sağlıklı tek bir embriyo bulunabiliyor bazen de hiç bulunamıyor. Bu yazı dizisinde Amerikan Hastanesi Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Nesrin Erçelen, tıp dünyasının en yeni uygulamalarından biri olan PGT yani Preimlantasyon Genetik Tanı yöntemlerini tüm ayrıntısıyla anlatacak. Seçilmiş bebek dünyaya getirmek, anne karnına girmeden cenini hastalıklardan ayıklama metotlarını verecek... Kanserden, Akdeniz anemisine ve cinsiyet seçiminden tüp bebeğe kadar bu yöntemlerin nasıl kullanıldığını anlatacak. Hastalıklardan arındırılmış bebek yapma metotları bu dizide...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Pgt İle Bebeğinizin Cinsiyetini Doğmadan Önce Seçebilirsiniz
 Akraba Evliliğinde Sakatlığa Son
 Tekrarlayan Düşük Riskini Üç Kat Azaltabilirsiniz
 Bebeğiniz Doğmadan Meme Kanserinden Temizlenebilir!
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
'Kardeş kardeş' aynı mesleği yapıyorlar
Sinan-Cemil Çetin
Cemil Çetin, yönetmen kardeşi Sinan...
Aramazsa şaşırmayın
Aramazsa şaşırmayın
Sevgiliniz sabahtan beri aramadıysa işe dalmıştır, "Nasıl olsa akşam...
Bir  Uludağ klasiği!
Bir Uludağ klasiği!
Uludağ'daki ünlü işletmeler 'kazıklama' politikalarından hâlâ...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
NY'ta Osmanlı rüzgârı esecek...
Dünyaca ünlü modacımız Atıl Kutoğlu, 4 Şubat günü New York'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.