Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Börülceli güveç 6 kişilik * 400 gr. kuşbaşı et * 6 dilim etli salam (iri doğranmış) * 500 gr. kuru börülce (ıslatılmış, süzülmüş) * 2 çorba kaşığı tereyağı * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çorba kaşığı un * 3 su bardağı et suyu * 14 adet arpacık soğan * 2 çorba kaşığı bal (ılıtılmış) * 250 gr. pancar (haşlanmış, iri doğranmış) * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) Börülceleri tuzlu kaynar suda yaklaşık 25 dakika haşlayıp, süzün. Tereyağı ve zeytinyağını ısıtıp, salam ve eti hızlı ateşte yaklaşık 5 dakika pişirin. Una 4 çorba kaşığı et suyunu karıştırarak ilave edin. Bunu kalan et suyuna ekleyin ve etlere katın. Tuz, karabiber serpip, kaynama noktasına getirin. Börülceleri katıp, kapağını sıkıca kapatın ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1 saat pişirin. Pişme süresinin bitmesine 15 dakika kala fırının kapağını açın. Arpacık soğanları balla birlikte bir tavaya koyun, hızlı karıştırarak 5 dakika pişirin. Soğan ve pancarları börülcelere katıp, son 15 dakikalık pişme süresini tamamlayın. Sıcak servis yapın.
Nohut çorbası 6 kişilik * 1 tabak kuşbaşı et * 4 su bardağı su (kaynar) * 1/2 bardak nohut (ıslatılmış) * 1/2 bardak aşurelik buğday (ıslatılmış) * 1 çorba kaşığı un * 1 çorba kaşığı limon suyu * 500 gr. süzme yoğurt * 2 sap taze soğan (ince kıyılmış) * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 tatlı kaşığı nane * Tuz, kırmızıbiber (arzu edilen miktarda) Etleri kaynar suda 20-25 dakika pişirin, suyun içinde soğutun. Soğuduktan sonra süzün ve suyunu ayırın. Ayırdığınız suyu kaynama noktasına kadar ısıtın ve sıcak tutun, Etleri küçük lokmalar şeklinde kesin. Bir gece suda beklemiş nohutu ve aşurelik buğdayı ayrı ayrı haşlayıp, süzün. Derin bir kapta yoğurt, limon suyu, un ve tuzu çırpın. Sıcak suya karıştırarak katın. Başka bir kapta buğday, nohut, et ve taze soğanı harmanlayın, yoğurtlu suya ilave edip karıştırın ve 15 dakika pişirin. Tereyağını ısıtın, nane ve kırmızıbiber ilave edip 1-2 dakika daha ısıtın ve çorbanın üzerine gezdirerek sıcak servis yapın.
Mercimek pilaki 6 kişilik * 2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış) * 1 çay bardağı zeytinyağı * 2 adet soğan (piyaz doğranmış) * 1 çorba kaşığı domates salçası * 1 adet orta boy havuç (iri küp doğranmış) * 1 adet orta boy kereviz (iri küp doğranmış) * 2,5 su bardağı su (kaynar) * 2 diş sarmısak * 1 tatlı kaşığı tozşeker * 1 adet limonun suyu * 6 sap maydanoz (ince kıyılmış) * Tuz (arzu edilen miktarda) Isıtılmış yağda, soğanları yumuşayıncaya kadar karıştırarak yaklaşık 5 dakika soteleyin, salçayı ilave edip, iyice karıştırın. Havuç ve kerevizleri de ekleyerek harmanlayın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika soteleyin. Mercimek, su, sarmısak, tozşeker ve tuz katıp, bir kez karıştırın ve kısık ateşte 15 dakika pişirin. Üzerine limon suyu gezdirip, maydanoz serpin ve soğuk veya ılık olarak servis yapın.
|