Galataport ihalesinde imar değişikliklerinin iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Şehir Plancıları Odası, Danıştay nezdinde dava açtı
Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Şehir Plancıları Odası'nın açtığı her iki dava için de yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi.
Galataport 49 yıllığına yap, işlet, devret yöntemiyle ihaleye çıkarılmıştı. En uygun teklifi veren Ofer-Global ortaklığı 450 milyon dolar yatırım yapacak, ayrıca 49 yılda 4.5 milyar dolar kira ödeyecekti. Ancak kira ödemelerinin ilk 20 yılındaki bölümü çok düşük olduğu için kamuoyunda çok eleştiri almıştı. Ve Hükümet'in sözleşme aşamasında bu koşulları değiştirmeye yönelik eğilimi olduğu da biliniyor.
İKİ AYRI KARAR BİRDEN Bu ihaleden sonra Kadir Topbaş'ın başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası ayrı ayrı Danıştay nezdinde imar değişikliği yetkisi konusunda yürütmenin durdurulması talepli dava açtı. Bu arada Torba Yasa olarak bilinen yasaya konulan bir madde ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na kruvaziyer liman yapımı konusunda imar değişikliği yapma yetkisi verildi. Ancak bu maddenin iptali için CHP Anayasa mahkemesine iptal davası açtı. Danıştay 6. Dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Galataport'ta 'kruvaziyer yat limanı' yapımına ilişkin imar planında değişiklik yapan işlemi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası tarafından açılan her iki davada da 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Taraflara dün öğle saatlerinde postalanan yürütmeyi durdurma kararlarındaki gerekçede üç madde yer alıyor.
YÖNETMELİKLE OLMAZ Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın plan değişikliği, Danıştay'ın daha evvel iptal ettiği Kıyı Yönetmeliği'ne dayanılarak yapılmış. Oysa bu yönetmelik hem iptal edilmiş, hem de 'kruvaziyer liman' yapma öngörülmemiş. Bu kanun konusu olduğu için yönetmelikle çözülemesi ise imkansız. İmar Planı değişikliği yetkisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ait. Kaldı ki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Danıştay'ın sorması üzerine böyle bir değişiklik yapmadıklarını bildirmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın böyle bir imar değişikliği yapma yetkisi yok. Danıştay 6. Dairesi'ndeki süreçte ilginç gelişmeler yaşanıyor. Danıştay 6. Dairesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) bu proje ile ilgili imar değişikliği yapılıp yapılmadığını sordu. Ancak ÖİB'den verilen cevapta kendileri tarafından hiçbir proje ve imar değişikliği yapılmadığı bildiriliyor. Bu cevapta yürütmenin durdurulması kararına gerekçe oluyor. Bu arada aynı gün Anayasa Mahkemesi de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na kruvaziyer yat limanı yapmak için imar değişikliği yetkisini veren kanun maddesine CHP'nin yaptığı iptal başvurusunu reddetti. Bu da yetkinin ÖİB'de olduğunu gösterdi.