kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Erdem Yesilada @ SABAH
 
Keten tohumu zehirleyebilir
Sarımsaklanmak üzerine

Keten tohumu zehirleyebilir

Keten tohumu son zamanlarda oldukça popüler. "Omega-3 yağ asitleri" bakımından zengin (linolenik asit, linoleik asit, oleik asit gibi doymamış yağ asitleri), ayrıca, %3-6 kadar çözünebilir lif, müsilaj taşıyor. Tohum kabuğu ve yaprakları siyanojenik nitratlar ve glikozlerini taşıyor. Bazı kaynaklarda, fazla miktarda tüketilmesi durumunda zehirlenme riskinin söz konusu olabileceği uyarıları yer alıyor. Bu nedenle kullanılmadan önce yağsız tavada hafifçe kavrulması önerileri yapılıyor. Muhtemel zehirlenme belirtileri; solunum zorluğu, solunum hızında artış, halsizlik ve kullanılan miktara bağlı olarak felç görülebileceği belirtiliyor. Bilhassa olgunlaşmamış tohumların çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanması öneriliyor. Çünkü çocuklar siyanojenik glikozitlere büyüklere oranla daha hassas.

SUYLA ALIN
Keten tohumu için anahtar kelimelerden biri "yeterli miktar su ile birlikte alınması". Zengin müsilaj içeriği nedeniyle bağırsaklarda şişerek tıkanmaya yol açabilir. Yeterli miktar su ile birlikte alınması bu yoğun kitlenin hareketini kolaylaştırmaktadır. Bu özelliği nedeniyle, keten tohumu iyi bir "hacmi müshildir." Bağırsaklarda şişerek boşalmayı sağlayabilmektedir. Keten tohumu kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir husus ise, "taze çekilmiş/öğütülmüş olgun tohumların kullanılması." Tohumlar doymamış yağ asitleri bakımından zengin. Kalın tohum zarfı bitki içeriği için iyi bir koruyucu rol oynuyor, ancak tohumların ezilmesi ile hava ile temasa geçtiğinde yağ oksidasyona uğrayarak sertleşiyor ve acılaşıyor. Esasında yağın bu özelliğini iyi biliyorsunuz; hani yağlı boyanın sertleşmesini sağlayan "Bezir yağı" keten tohumunun yağıdır. Bu nedenle, tohumların kullanılmadan hemen önce öğütülmesi iyi bir etki sağlanabilmesi için gereklidir. Keten tohumu kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, müsilajlı yapısı nedeniyle birlikte kullanılan diğer ilaçların midebağırsak sisteminden emilimini engelleyebilmesi. Bu nedenle, keten tohumunun hastanın tedavisi için kullanmak zorunda olduğu diğer ilaçlar ile birlikte kullanılmaması, 2 saat ara ile alınması önerilmektedir. Ayrıca müshil etkili diğer ilaçların etkisi artırarak ishale yol açabilmektedir. . Kaynaklarda keten tohumu ile ilgili yer alan diğer bazı uyarılar arasında; hormonal etkileri nedeniyle hamileler ve emzirenlerde kullanımından kaçınılması; düşüğe yol açabilme riski veya fetus üzerinde teratojen olma riski yer almaktadır. Prostat kanseri tanısı veya şüphesi olanlarda kullanılmaması uyarılmaktadır. Keten tohumunun önerilen miktarı 1-2 çorba kaşığı dolusu yağ veya toz edilmiş olgun tohumun iki veya üçe bölünerek gün içerisinde alınması şeklinde. Keten tohumunun başlıca kullanım amaçları, kabızlıklarda, iritabl bağırsak sendromu, divertikulit, sık sık laksatif kullanımına bağlı kolon fonksiyon bozukluklarının onarımında. Daha popüler kullanımı ise kolesterol düşürmek için. Yapılan klinik denemelerde hiperlipidemik hastalarda 3 hafta süresince diyet ile birlikte 50 g verildiğinde, kolesterol seviyesinde %5, LDL de %7.6, apoprotein A1 ve B seviyelerinde %5.5-6 azalma sağlanmış, HDL üzerinde etkisiz bulunmuştur. Kalp fonksiyonları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığını unutmamak gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bağışıklık sisteminiz ne derecede etkin?   / 24-12-2005
 Sık sık hastalanıyor musunuz?   / 17-12-2005
 Sarımsak etkili mi, değil mi?   / 10-12-2005
 Şimdi nar zamanı   / 03-12-2005
 Testi kırılmadan   / 26-11-2005
 Keten tohumu zehirleyebilir   / 19-11-2005
 Sarımsaklanmak!   / 12-11-2005
 Söz, bitki ve bıçak   / 05-11-2005
 Bitkilerin etkisi uçar mı?   / 29-10-2005
 Zehirleyen papatya   / 22-10-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Noel Baba Nasrettin Hoca'ya karşı
Antalya Müzesi'nde...
FİLİZ AKIN
Yeni yılda yeni umutlar
Kaç gündür kendi çapımda güzel...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Hülya Avşar'la konuşama-dıklarımız
Geçtiğimiz pazar (25...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Bağışıklık sistemi ilaçları hangi durumlarda...
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar
Yılmaz Erdoğan, hem ülkemiz üzerine ilginç şeyler söylüyor, hem de...
Nerede o eski yılbaşı baloları
Vefa Zat servis sektörünün en kıdemlilerinden. Yiyecek içecek, bar ve...
Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
"Çilingir Sofrasında Dem Muhabbetleri", "Çilingir Sofrasında Rakı" ve...
Bir yıl böyle geçti
2005 üzüntüleri sevinçleri, kayıpları doğal afetleri ve başarılarıyla geride...
Gazeteci yazarların gözünden geçtiğimiz yılın analizi
Mehmet Barlas Müzakereler başladı Türkiye'de 3 Ekim'de Avrupa Birliği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.