|
|
|
|
Rakının yanına giden en güzel mezeler
Birbirinden leziz mezelerle masalarınızı renklendirmek hiç zor değil. Verdiğimiz kolay tariflerle misafirlerinize hem görsel bir şölen yaşatacak hem de damaklarında hoş tatlar bırakacaksınız.
Mercimekli humus HAZIRLANIŞI Mercimeği yıkayın. Patatesin, havucun ve soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Bütün malzemeleri bir tencereye alın. Malzemenin üzerini kapatacak kadar su koyun ve tuz ekleyin. Sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene kadar haşlayın. Bir çatalla ezin. Koyu bir kıvam alınca 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını, sulandırılmış zeytinyağını ve biraz su katın. Karışımı süzgeçten geçirin. Kalan yağla servis yapacağınız tabağı yağlayın. Dereotunun yapraklarını ince kıyıp karışıma ekleyin. Soğuyunca istediğiniz gibi keserek servis yapın. MALZEMELER * 1 su bardağı kırmızı mercimek * 1 adet havuç * 1 adet patates * 1 adet soğan * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 tatlı kaşığı sulandırılmış nişasta * Dereotu * Tuz
Fava HAZIRLANIŞI Ayıklayıp yıkadığınız baklayı bir tencerenin içine koyun. Üzerine küçük küçük doğranmış soğan, tuz, şeker ekleyip 4 su bardağı su ilave ederek baklalar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Baklalar piştiğinde tel süzgeçten ya da mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin. Kenarı kalın bir kabı suya batırıp çıkartın. Püre kıvamına gelen baklayı kabın içerisini boşaltıp üzerini düzeltin. Buzdolabında 2 saat bekletin. Favayı servis tabağına ters çevirip üzerine bir limonun suyuyla karıştırdığınız zeytinyağını ekleyin. Dereotuyla süsleyip servis yapın. MALZEMELER * 250 gr. kuru bakla * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 adet orta boy kuru soğan * 2 adet limon * 8-9 dal dereotu * Tuz * 1 adet kesme şeker
Gavur dağı salatası HAZIRLANIŞI Soğan küçük küçük kıyılır ve tuzla ovulur. Sivribeber ve maydanoz eklenir ve iyice yoğurulur. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğranır ve karışıma eklenir. Hepsi tekrar yoğrulur. Salça ve sarımsak eklenir. Nar ekşisi, zeytinyağı ve en üste de ceviz koyulup servis yapılır. MALZEMELER * 4 domates * 3 sivribiber * 1 demet maydanoz * 1 soğan * 2 yemek kaşığı biber salçası * 3 diş sarımsak * 2 yemek kaşığı nar ekşisi * 3 yemek kaşığı zeytinyağı * Yarım su bardağı ceviz ve tuz
Şakşuka HAZIRLANIŞI Biberler küçük küçük doğranıp zeytinyağında kavrulur. Patlıcanlar da kuşbaşı şeklinde doğranıp biberin içine eklenir. Karışım kavrulur, içine dometes rendelenir ve ilave edilir. 10 dakika karıştırılır. Karışımı ateşten almaya yakın yumurta eklenir ve 2 dakika karıştırılır. Bu mezeyi soğuk ya da sıcak yiyebilirsiniz. MALZEMELER * 2 büyük patlıcan * 300 gr. dolmalık biber * 100 gr. acı sivri biber * 1 yumurta * Yarım domates * 1 çay bardağı zeytinyağı
align="center"> Kalamar dolması HAZIRLANIŞI Kalamarlar temizlenip yıkanır ve süzülür. Soğanlar ince ince doğranır. 1/2 bardak zeytinyağında hafifçe kızartılır. Fıstık ekleyip pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılıp önce pirinç sonra da diğer malzemeler eklenir. Kalamarlar birer birer harçla doldurulur ağızları iğne iplikle dikilip tencereye dizilir. Limon suyu, 1/2 bardak zeytinyağı, bir bardak sıcak su katılıp, 8-9 dakika orta ateşte sonra da kısık ateşte pişirilir. Soğuk servis yapılır. MALZEMELER * 20 orta boy kalamar * 4 orta boy soğan, 2 demet taze soğan * 1 demet dereotu * 50 gr. kuş üzümü, 50 gr. dolmalık fıstık * 6-7 çorba kaşığı dolmalık pirinç * 1 bardak zeytinyağı * 1 limonun suyu * 1 tatlı kaşığı tarçın * 1 tatlı kaşığı yeni bahar * 1 tatlı kaşığı şeker, biber ve tuz
|
|
|
|
|
|
|
|
|