Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sancılı bir yeniden yapılanma sürecine sahne oluyor. İmar Bankası olayından çıkarılan dersler doğrultusunda, yabancı uzmanların önerileri de dikkate alınarak BDDK'daki tüm birimlerin rolleri ve iş akışı şeması değiştiriliyor. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Bankalar Kanunu çerçevesinde, BDDK için öngörülen yeni model 1 Ocak 2006 tarihi itibariyle hayata geçti. Ancak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Teşkilat Yönetmeliği 2005 yılının son günü Resmi Gazete'de yayımlanabildiği için kurum içi dengelerin kurulmasında sorunlar yaşanıyor. Sektörde, gözetim ve denetim çalışmasının aksamasından kuşku duyuluyor. Yeni dönemde BDDK şöyle şekillenecek:
* BDDK'da, 20 daire başkanlığı 10'a indiriliyor. Daire başkanları ayıklaması ve yeni görev dağılımı kurumda telaşı arttırıyor.
* Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu kaldırılıyor. Banka denetiminde, "murakıplar, banka uzmanları, bilişim uzmanları ve hukukçulardan" oluşan karma denetim ekipleri kuruluyor.
* Düzenleme, Denetleme ve Uygulama Daire Başkanlıkları'na sadece murakıplar ve banka uzmanlarından atama yapılması öngörülüyor.
* BDDK, bankalar ve finansal holdinglerin yanısıra, finansal kiralama, faktoring ve tüketici finansman şirketlerinin gözetim ve denetimini de üstleniyor. n180 civarında yeni şirket ve 5 milyar dolar büyüklüğündeki bilanço, BDDK'nın iş yükünü ağırlaştırıyor.
* Bağımsız denetim, derecelendirme ve destek hizmeti kuruluşları da BDDK'ya yardımcı olmak üzere görevlendirilebilecek. Bu kuruluşların raporlama esaslarını da BDDK belirleyecek.
* BDDK Başkanı'na yardımcı olmak üzere, "hukuk, basın-halkla ilişkiler, yönetim ve finans" alanlarında sayısı 5'i geçmeyen müşavir görevlendirilebilecek.
* Denetim Dairesi, denetim kapsamındaki kuruluşların mali bünyesini olumsuz etkileyen her türlü gelişmeyi izlediği gibi bu kuruluşları etkileyen diğer kanunlardaki gelişmeleri de gözetecek.
* Bankacılık, finansal kiralama, tüketici finansman şirketleri, finansal holdingler, faktoring şirketleri için erken uyarı yöntemi ve rapor sistemi kurulacak.
* BDDK'da bilgi paylaşımından kaynaklanan sorunları çözülmesi için "kurum içi risk yönetim" teknikleri geliştirilecek.