Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz fiyat anlaşmazlığı, Avrupa'yı bir enerji krizi eşiğine kadar getirdi. Ancak Rusya, Avrupa'ya gaz akışının yarın akşam normale döneceğini duyurdu. Gazprom, 95 milyon metreküp ekstra doğalgaz sağlayacağını açıkladı.
Rusya doğalgaz şirketi Gazprom, Ukrayna yoluyla Avrupa'ya sevk ettikleri doğalgaz miktarını artırabileceklerini bildirdi.
Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını dün durduran Gazprom şirketi, Avrupa'dan gelen baskılar üzerine, Ukrayna doğalgaz dağıtıcı firması Naftogaz şirketine telgraf
yolladı.
Associated Press ajansının elde ettiği telgrafta, Gazprom şirketinin Avrupa'ya sevk ettiği günlük 95 milyon metreküp doğalgaz miktarını artırabileceği ifade edildi.
Naftogaz şirketi de, telgrafın kendilerine ulaştığını doğruladı. Rusya, Avrupa'ya sevk ettiği doğalgazın Ukrayna tarafından çalındığını iddia ederken, Ukrayna bu iddiaları reddediyor.
DOĞALGAZ'DA KİMLER NE KADAR AKSAKLIK YAŞIYOR? Ukrayna: Rusya'dan ithal ettiği gazın tamamını kaybetti. Ancak AB'nin gereksinimi olan doğalgaz Ukrayna üzerinde taşınıyor.
Macaristan: Doğalgaz ithalatının yüzde 40'ini kaybettiğini söylüyor. Büyük firmalara, petrol yakıtına dönmeleri bildirildi.
İtalya: Ukrayna üzerinden gelen gaz miktarında yüzde 24 oranında azalma olduğunu açıkladı.
Fransa: Rusya'dan gelen gaz miktarında yüzde 25 ile yüzde 30 arasında azalma olduğunu bildirdi. Polonya: Gaz seviyesi yüzde 14 azaldı. Bir hafta yetebilecek yedek doğalgaz stoğu var.
Avusturya, Slovakya, Hırvatistan ve Romanya: Doğalgaz girişinde yüzde 30 civarında azalma açıkladılar. Türkiye, Polonya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan: Aldıkları gaz miktarında 'şimdilik' bir azalma olmadığını bildirdiler.
***
AVUSTURYA
Avusturya petrol ve doğalgaz holdingi OMV, ''1 Ocak'ı 2 Ocak'a bağlayan pazar gecesi Ukrayna üzerinden gelen Rus doğalgazının miktarında ciddi bir düşüş görüldüğünü'' bildirdi.
Açıklamada, Rusya'dan gelen doğalgaz miktarının normal miktarın üçte biri oranına kadar azaldığı belirtildi. Avusturya, doğalgaz tüketiminin yüzde 59'unu Rusya'dan ithal yoluyla karşılıyor. MACARİSTAN
Macaristan, Ukrayna sınırında bu öğlen doğalgaz asıncında yüzde 40'lık bir azalma görüldüğünü bildirdi.
Macaristan'ın önde gelen enerji şirketi Mol'un Sözcüsü Szabolcs Ferenc, "Macaristan'da gaz basıncında yüzde 40 azalma var" dedi. Mol, daha önce basınç azalmasını yüzde 25 olarak açıklamıştı. Ferenc, tüketicilerin basınç azalmasından etkilenmeyeceklerini söyledi.
Rusya, fiyat konusunda çıkan anlaşmazlıktan dolayı, Ukrayna'ya verdiği gazı kesmişti.
İTALYA'DA % 24 AZALMA
Rus doğalgazının Batı Avrupa'daki başlıca alıcılarından İtalya, Ukrayna üzerinden gelen gaz miktarında yüzde 24 oranında azalma olduğunu açıkladı. İtalya'nın başlıca gaz tedarikçisi ENI, dağıttığı gazın yaklaşık yüzde 30'unu Rusya'dan sağlıyor.
FRANSA'DA % 25-30 AZALMA
Fransa'nın başlıca gaz tedarikçisi Gaz de France da Rusya'dan gelen gaz miktarında yüzde 25 ile yüzde 30 arasında azalma olduğunu bildirdi.
POLONYA YÜZDE 14 AZALMA
Polonya hükümeti ise ülkeyi giren doğalgaz miktarında yüzde 14 azalma olduğunu duyurdu.
Öte yandan, Rus doğalgazının diğer önemli alıcılarından Türkiye, Polonya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan aldıkları gaz miktarında bir azalma olmadığını bildirdiler.
Ukrayna hükümeti ''şimdilik'' topraklarından transit geçen gaza dokunmadığını, ancak hava sıcaklıklarının sıfır derecenin altına düşmesi durumunda bunu yapacağını söylüyor.
UKRAYNA, RUSYA'YI ŞANTAJ YAPMAKLA SUÇLADI
Bu arada Ukrayna, kendisine doğalgaz vermeyi kesen Rusya'yı şantaj yapmakla suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Moskova'nın, doğalgaz vanalarını kısarak Ukrayna'da ekonomik istikrarı yıpratma eğiliminde olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.
Açıklamada, ''Ekonomik baskı yaratma amacı taşıyan şantaj senaryosu başladı'' denildi ve Rusya'nın uygulamaya koyduğu bu kararla, Ukrayna ekonomisini zarara uğratma ve doğalgazın Avrupa'daki tüketicelere ulaşmasını engelleme amacında olduğu belirtildi.
Rusya, fiyat yükseltmeyi reddeden Ukrayna'ya gaz vermeyi dün kesmiş ve boru hattının Ukrayna üzerinden geçmesi nedeniyle Avrupalı alıcılar da durumdan etkilenmişti.
Batı Avrupa'ya sağlanan doğalgazın yüzde 25'ini, büyük kısmı Ukrayna üzerinden olmak üzere Gazprom karşılıyor.
Rusya, Ukrayna üzerinden Rus doğalgazı alan Avrupa ülkelerini, ''yılbaşından itibaren olası bir azalmaya karşı uyardıklarını'' açıklamıştı.
Ukrayna, kışı geçirmeye yetecek doğalgaza sahip olduğunu belirtmişti.