"Vehbi Koç hiç ihtiyacı yokken domateste devrim yarattı" diyen Erdal Bahçıvan, Koç Grubu’nun sosyal sorumluluk adına hayvancılık sektöründe kalması gerektiğini savundu.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin tarımda hayvancılığın gelişmesi konusunda adımlar atması gerektiğini belirterek, Koç Grubu'nun Koç-Ata çiftliğiyle girdiği hayvancılık sektöründen çekilme kararını "talihsizlik" olarak niteledi. "Vehbi Bey hiç ihtiyacı yokken domateste devrim yaratmıştı" diyen Bahçıvan, "Koç Holding de yıllar sonra hayvancılık sektörüne girerek pek çok insanın bu alanda yatırım yapmasını sağladı. Bugün bu işten bu kadar bezmiş gibi görünmeleri talihsizlik. İşin gelir yönünü bir yana bırakıp sosyal zenginliğini görerek bu işi sürdürmelilerdi. Herhangi bir vakfa yardım ettikleri gibi bu sektöre de katkıda bulunmaları lazım" diye konuştu.
REKABET ŞANSI AZALIYOR Dünya Ticaret Örgütü'nün gümrük oranlarını düşürme kararı uygulanırsa Türkiye'nin, önümüzdeki 3-4 yıl içinde kırmızı ette dünya ile rekabet etme şansının sıfır olacağını ifade eden SETBİR Başkanı Bahçıvan, AB ile ortak bir yol bulunması gerektiğini vurguladı. Bahçıvan, Türkiye'nin 8 yıl önce AB'ye 19 bin tonluk et ithali sözünü verdiğini hatırlatarak, "Bu sözümüzü tutmadık, miktarın parasal değeri çok yüksek değil ancak karşı taraf bunu bir namus meselesi gibi görüyor" dedi. AB tarafından Türkiye'ye özellikle süt ürünlerinden bir takım tavizler vermesi yolunda öneriler geldiğini söyleyen Bahçıvan, "Yağmurdan kaçarken doluya tutulabiliriz. Avrupa bize tereyağı vereyim, süt vereyim diyor, biz bunu damızlık hayvana çevirmeliyiz. Biz SETBİR olarak hem AB'yi, hem de bizi mutlu edecek bir çözüm yolu olan damızlık hayvan ithalatını savunuyoruz" diye konuştu. Türkiye'deki hayvan ırkının, yeterli verimlilikte olmadığını anlatan Bahçıvan, "Türkiye'de bir hayvandan en iyi ihtimalle 250 kg et alınır. Dünyada melezleme yöntemiyle 500-600 kg'a kadar çıkılıyor. Et tüketimimiz 700-800 bin ton. Tüketim ile üretim arasında açık var. Üretimde artış yokken tüketim artıyor, bu da kaçak et girişini kanıtlıyor" diye konuştu.