Bütün odalar derneğe üye olsun, denizler kurtulsun!
Önce rakamlar. Türkiye'deki 3200 belediyenin kaçında arıtma tesisi var biliyor musunuz? Hemen söyleyeyim, ne yazık ki sadece 250'sinde. Peki sizce turizm tesislerinin yüzde kaçında arıtma tesisi yok? Yanıtı içler acısı tabii ki. Yüzde 81'inde. Araştırmalar, sanayiden çıkan zehirli su atıklarının da yüzde 98'inin denize karıştığını ortaya koyuyor. Yani durum içler acısı. Denizi gün geçtikçe kirlendiği için turizm sektörü büyük darbe alan İspanya sanki çok uzağımızda ve biz bu ülkeden örnek alamazmışız gibi, yaklaşan tehlikeye karşı hiçbir şey yapılmıyor. İspanya'dan vazgeçip Türkiye'ye yönelen turistlerin sevinci,böyle giderse turizmcilerin kursağında kalabilir. O turizm sektörü ki, Deniz Temiz Derneği Başkanı Eşref Cerrahoğlu, 'Bu sektöre özel sektör yatırımı 35 milyar dolara ulaştı' dediğinde, karşısında oturan Rahmi Koç bile şaşkınlığını gizleyememişti. Dile kolay, bu ülkede tam 35 milyar dolar otel yatırımlarına harcandı. Türkiye'ye gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu tarih ya da inanç turizmini değil, deniz ve kum için sahil şeridindeki bu otelleri seçiyor. Peki ama deniz kirlilikten dolayı biterse, girilemez hale gelirse ne olacak?
Seferberlik ilan edilsin İşte bu yüzden olsa gerek, Deniz Temiz Derneği, 2006 yılında hiç olmadığı kadar çok agresif olacağını, Nakkaştepe'de Rahmi Koç'un ev sahipliğinde düzenlediği ve tüm yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda bizlerle paylaştı. TURMEPA, bu yolda kendilerine artık TOBB gibi büyük sivil toplum örgütlerinin de yardımcı olmasını istiyor. Önemli bir talepleri var. 2006 yılı Çevre Yılı olsun ve Odalar Birliği kirlenen denizler konusunda bir seferberlik ilan ederek bu işe sahip çıksın . TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu daha da ileri giderek, "TOBB üyesi 360 üyeyi TURMEPA üyesi yapalım ve ilk aidatlarını da ben ödeyeyim" diyor. Halim Mete, odaların derneklere üye olmasının önünde engeller olduğunu, izin almalarını gerektiğini hatırlatarak bir uyarı yapınca, "Bunu da aşarız. Yeter ki denizleri kurtaralım. Toplumda bilinç yaratalım" cevabı geliyor.
1.5 milyon dolar Koç'tan Bu arada, TURMEPA, önümüzdeki 5 yılda 6 milyon 590 öğrenci, 300 bin öğretmen ve 13 bin aileye 'temiz deniz' konusunda bilinçlendirme çalışması yapacak. Bunun için gerekli olan finansal destek de Koç Finansal Hizmetler'den gelecek. Proje için gerekli olan para 1.5 milyon doları buluyor. Bakalım atılan tüm bu adımlar Türkiye'nin dünyada benzeri olmayan sahillerini kurtarmaya yetecek mi?
|