kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
  » Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnşaatın ikinci altın dönemi
İnşaatın ikinci altın dönemi

Geçen hafta inşaat sektörünün 1990'lardaki parlak dönemini bile geçebilecek koşullara sahip olduğunu işlemiştik. Bu belirleme de, Merkez Bankası'na aitti. Gerekçesi de, ertelenmiş konut ihtiyacı ve hızlı şehirleşmeydi. Onun için de, geçen haftaki tablonun bir bölümünü yeniden yayımlıyoruz, sadece 2005 verilerini yıllığa taşıyarak. Fortis, 2005 yılı için inşaatına başlanacak konut sayısını l50 bin olarak tahmin etti. Bu da yüzde 38'lik bir artış anlamına geliyor. İşte inşaatta altın bir yılın yaşandığı 2005'te Türkiye çapında yeni başlanan konut inşaat sayısı bu kadar.

* Rahatlama 2007'de- Halbuki kentlerde konut ihtiyacı, DPT'nin tahminine göre 679.6 bin adet. Yani gelecek yıla devreden yüksek bir konut açığı söz konusu. Üstelik bu yıl inşaatına başlananlar hemen bitmiyor. Konut inşaatlarının ortalama beş yılda tamamlandığı tahmin ediliyor. Sabah Emlak& Mortgage'ı hazırlayan arkadaşlar, İstanbul'da bu yıl başlanan konut projelerinin bir toparlamasını yaptılar. Bu konutların genellikle bitiş tarihi 2007. Yani konutta talep yüksek, onu karşılayacak arz da harekete geçti, ama henüz bu arzın realizasyonu tamam değil. Asıl rahatlama arzın gerçekleştiği aşamada olacak. 2007'den itibaren hem konut fiyatlarında hem de kiralarda arzın realize olmasından dolayı rahatlama meydana gelebilecek. Tabii o zamana kadar başka faktörlerin etkisi de ortaya çıkabilir. Bitişikte yer alan tablodaki rakamlara yeniden dönelim. Merkez Bankası'nın kastettiği 1990'lardaki parlak dönemi hatırlayalım. Yani inşaat sektöründe başlayan canlılığın, geride bırakabileceği altın yıllar dönemini. İnşaatına başlanan konut sayısının yıllık l00 binin üzerine çıktığı dönemler sektördeki canlanma dönemleri olarak adlandırılabilir.

* Geçmiş ne diyor?- İnşaat sektöründe şöyle bir konjonktür tablosu çıkıyor karşımıza:

* Tabloda yer almayan yıllardan başlarsak, inşaat ve konut üretimindeki canlılık 1978-1979 kriziyle durgunluğa girdi. Bu durgunluk 198l'e kadar 5 yıl sürdü.

* Bu durgunluk dönemini, yerel seçimler ve Özal Hükümeti'nin başlattığı toplu konut projeleri ile 198l- 1987 arasında
* yıllık canlılık dönemi izledi. n1988 ile yükselen faizler ve büyümenin düşmesiyle inşaat sektöründe yeniden durgunluk başladı. 1990 ekonomik büyümesi konut sektörünü canlandıramadan Körfez Krizi devreye girdi. İnşaattaki durgunluk 1991'de de sürdü ve 4 yılı buldu.

* 1991 sonundaki seçimlerle birlikte canlanmaya başlayan inşaat ve konut sektöründeki bu dönem 1997'ye kadar 6 yıl devam etti. 199l krizi kısa süreli kaldığından bu hızı kesemedi. Bu yıllarda inşaat ruhsatı alan konut sayısı 1993'de 5l8 bine kadar yükseldi. Tüm yıllar içinde de rekorun kırıldığı bir yıl olarak kaldı. Bu rakam arka arkaya üç yıl yarım milyonun üzerinde kalmaya devam etti. İşte 1990'larda atıfta bulunulan inşaat canlanması bu yıllarda gerçekleşti.

* 1998'de Asya ve Rusya krizlerinin tetiklediği durgunluk dönemi, depremler ve krizler ile sürdü. 2000'deki kısa süreli ekonomik büyüme inşaat sektörünü canlandırmaya yetmedi. İnşaattaki canlanma yeniden 200l yılında başladı. Dolayısıyla 6 yıllık canlanma dönemini 6 yıllık durgunluk dönemi izledi.

* 200l'te canlanma başlamasına karşılık sayı 300 binlerde kaldı. Ancak 2005'te bu sayı l00 binli rakamlara çıktı. Geciktirilmiş konut ithiyacı yüksek. Kentleşme ve nüfus artışı da sürüyor. İşte bu faktörler, ekonomide geleceğe yönelik iyimser bekleyişler ve iyileşen finansman koşulları ile birleşince, ortaya inşaatın ikinci altın dönemi çıkıyor. 2005'te bunun ilk yılını yaşadık. 200l sanki derin durgunluktan canlanmaya geçilen bir yıl olarak görünüyor. Asıl canlanma ve patlamanın yaşandığı yıl 2005. Rakamlar bunu doğruluyor.

* Canlanmanın koşulu- Böyle bir saptamadan sonra, 2006'da inşaat sektöründeki canlanmanın ve konut üretiminin devamının gelmesini beklemek gerek. Tek bir koşulla: İster yurtiçinden veya yurtdışından, isterse de siyasi veya ekonomik mahreçli olsun, geleceğe ilişkin bekleyişlerin kalıcı şekilde bozulmaması yani kriz yaşanmaması şart. Bununla bir kriz olasılığının yüksekliğini kastetmiyorum. Ancak düşük de olsa, böyle bir ihtimal her zaman vardır. Krizin, korkunun, endişenin, ödemelerde zorluğun, yüksek faizin, devalüasyonun olduğu ve geleceğe yönelik bekleyişlerin kötüleştiği bir atmosferde, hane halkının en büyük ve uzun vadeli yatırımı olarak konuta yatırımın koşulları yoktur. İhtimali düşük olmakla birlikte etkisi büyük olacak genel ekonomik kriz dışında, konut ve inşaat sektöründe başlayan canlanmanın önünde yakın zamanda hiçbir engel görünmüyor. Konjonktür tamamlanacak gibi. 2005 ile birlikte inşaat sektöründe başlayan ikinci altın dönemi daha birkaç yıl sürebilir. Geçmiş eğilimler böyle diyor.

ABDURRAHMAN YILDIRIM

DİĞER EMLAK HABERLERİ
 Paketten 100 bin ev çıktı!
 İKEA'ya komşu rezidans geliyor
 Nişantaşı yılbaşı makyajını yaptı
 Seba'dan İstinye'de 'rüya' gibi 84 daire
 İnkalar'ın mimari mirasının sırrı
 Mortgage yalnız zenginler için mi?
 Magnet aşkları
 Boyuyordu, artık ısıtacak
 2007'de 100 bin aile yer değiştirecek
 Faiz yüzde 1'e düştü krediler 3'e katlandı
 Ödüllü mimardan yeşil proje
 Evlerin % 80'i satıldı
 Sokağa çıkmayıp eve mi hapsolsunlar?
 Kumanda elinizde, evi istediğiniz gibi yönetin
 Projeler, ULI ödülü için yarışacak
 Balkonlar otoparka dönüşüyor!
 30 milyon metrekareyi yönetiyor!
 Kumburgaz'da daire fiyatına 20 villa
 Maltepe'de 'Yaşam' nisanda başlayacak
2006 Falı
Duygu dolu Balıklar burçlar aleminin belki de en hayalci üyeleridir. Özgürlüğüne düşkün Yaylar'la anlaşmak...
Irak'ta seçimler
Irak'ta 15 Aralık 2005 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 30 Ocak seçimlerine oranla özellikle Sünni...
Cep telefonları kayıt altında
Cep telefonu kullanımı ve ticaretine ilişkin düzenlemeler getiren kanun Resmi Gazete'de sayısında yayımlandı.
50 yıllık Türk Ticaret Kanunu değişiyor
1 Ocak 1957'de yürürlüge giren Türk Ticaret Kanunu, yaklaşık 50 yıllık süre içinde, ihtiyaçlar dikkate...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.