ABD, uzaydan yer bulma alanında artık yalnız değil
Dünyanın tek global yer belirleme sistemi olan ABD'li GPS'e Avrupa'dan rakip geliyor. Avrupa Birliği ve Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen 3.6 milyar Euro'luk Galileo Projesi'nde dün tarihi bir gün yaşandı. Türkiye saatiyle 07.19'da Kazakistan'ın Baikonur uzay üssünden uzaya fırlatılan ilk Galileo deneme uydusuyla birlikte Avrupalılar sivil havacılığın ardından uzay alanında da kıyasıya bir rekabete girdi. Avrupa Birliği 2010 yılında hayata geçirmeyi planladıkları projeyle birlikte ABD Savunma Bakanlığı'nın kontrolü altında tuttuğu GPS sistemine güçlü bir rakip yaratmayı düşünüyor.
270 MİLYAR $ KÂR Galileo sistemi ABD'li GPS'in aksine tamamen sivillerin kontrolünde olacak. Galileo sistem aynı ABD'li GPS sisteminde olduğu gibi kullanıcılara küçük cihazlar yardımıyla dünya üzerinde tam olarak nerede olduklarını ve istedikleri adrese nasıl gideceklerini gösterme konusunda yardımcı olacak. Ancak sistemin sivil havacılıktan ticarete, hasta takibinden mühendislik alanlarına kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunuyor. AB ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen 3.6 milyar Euro'luk proje kapsamında toplam 30 uydu dünya yörüngesine yerleştirilecek. Hizmete girdiği andan itibaren 2 milyar insanın kullanacağı hesaplanan sistem 140 bin kişiye iş alanı açacak. Galileo'nun 2020 yılına kadar 270 milyar dolar kâr getirmesi planlanıyor.
ÇİN'DE PROJENİN
ORTAĞI Galileo sistemini yer belirleme özelliği sıradan kullanıcılar için aynı ABD'li GPS sistemindeki gibi ücretsiz olacak. Ama profesyonel kullanımlar için geliştirilecek çok sayıda hizmet ücrete tabi olacak ve projeye asıl nakit girdisini sağlayacak. Ürün geliştirilecek profesyonel alanların başında denizcilik, uçak, otomobil, tren, gezi, hasta takibi, tarım, sismoloji, haritacılık, şehir planlamacılığı, ormancılık, her türlü casusluk işi hatta inşaat mühendisliği geliyor.
NEDEN GEREK DUYULDU? GPS sisteminin sahibi durumunda bulunan Amerikan Ordusu her an ve hiç kimseye hesap vermeden sistemi açma, kapatma veya yer belirleme konusunda büyük öneme sahip sinyallerin hassasiyetleriyle oynama hakkına sahip. Ordu bu ayrıcalığını halen devam eden Irak Savaşı esnasında sık sık kullandı. Dünya çevresinde dönen 24 GPS uydusunun büyük bir bölümü sürekli Irak üzerinde yoğunlaşınca dünyanın geri kalan kısmında GPS sisteminin hizmet kalitesi düştü.
Galileo'nun uydu sayısı daha fazla İlk Galileo deneme uydusu dün Kazakistan'dan uzaya fırlatıldı. Toplam 30 uydunun tamamı 2010 yılına kadar yörüngeye yerleşecek.
3.6 milyar dolarlık projenin sahibi ESA ve Avrupa Birliği.
Sistem ABD'li GPS'in aksine tamamen sivillerin kontrolünde olacak.
Geliştirilecek hizmetlerle sistem 2020'ya kadar 270 milyar $ kâr edecek.