Danıştay'dan Nâzım'a övgü
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Nâzım Hikmet lehine açılan bir davayı reddeden Danıştay 10'uncu Dairesi'nin kararını esastan bozdu: "Nâzım Hikmet, Türk dünyası ve 20'nci yüzyıl dünya edebiyatının en büyük şairlerinden olup, geçmiş ve gelecek yüzyılların ebediyen yaşayacak klasiğidir..."
Yüksek yargı: Bu şair bizim
Danıştay Genel Kurulu, Nâzım Hikmet'i Türk vatandaşlığına bir adım daha yaklaştıran karar verdi.
"Nazım Hikmet, Türk dünyası 20'nci yüzyıl dünya edebiyatının en büyük şairlerinden. Geçmiş ve gelecek yüzyılların ebediyen yaşayacak klasiğidir"
Danıştay, memleket sevgisini, "Dörtnala gelip Uzak Asya'dan Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim" dizeleriyle anlatan Nâzım Hikmet'i Türk vatandaşlığına bir adım daha yaklaştırdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Nâzım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına yönelik kararın iptali istemiyle açılan davayı reddeden 10'uncu Daire'nin kararını bozdu. Kemal İnebolu isimli bir vatandaş, Nâzım Hikmet Ran'ın 1951'de Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılması işleminin, şairin nüfus kütüğüne işlenmesinin iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı. Davayı görüşen Danıştay 10'uncu Dairesi, davacı İnebolu'nun başvurusunu "Vatandaşlık kişiye bağlı bir haktır ve sizin Nâzım Hikmet'le ilgili dava açma ehliyetiniz yok" gerekçesiyle reddetti. İnebolu, kararı temyiz etti.
BOZMA KARARI Temyiz işlemini Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüştü ve 10'uncu Daire kararını oyçokluğuyla bozdu. Genel Kurul, bağlayıcı nitelik taşıyan kararının gerekçesinde, şöyle dedi: "Nâzım Hikmet Ran, Türk dünyasının ve 20. yüzyıl dünya edebiyatının en büyük şairlerinden olup, milletlerarası bir kurum olan UNESCO'nun, şairin 100. doğum yılı anısına 2002 yılını Nâzım Hikmet yılı ilan etmesi bu gerçeğin bir tasdiki olmaktadır.
DÜNYADA KABUL GÖRMÜŞ "Nâzım Hikmet'in, Türk ve doğu halklarının şiirini büyük ölçüde etkilemiş, şiirde yeni yollar açmış, geçmiş ve gelecek yüzyılların ebediyen yaşayacak klasiği olması itibariyle, hakkındaki vatandaşlıktan ıskat kararının nüfus kütüğüne tescil işleminin iptali istemiyle açılan bu davada, davacının güncel menfaati bulunduğu gibi, adı geçen şairin, ulusal sınırları da aşarak dünya çapında kabul görmüş bir sanatçı olması nedeniyle bir vatandaş olarak davacının kişisel ve meşru menfaatinin de ihlal edildiği anlaşıldığından, bakılan davada, davacının sübjektif ehliyetinin varlığı kabul edilmek suretiyle davanın esasının incelenmesi gerekmektedir.''
KURUL'UN KARARI BAĞLAYICI Genel Kurul'un bozma kararı doğrultusunda, Danıştay 10'uncu Dairesi davayı esastan görüşecek ve ünlü şairin yeniden Türk vatandaşlığına alınıp alınmayacağına karar verecek.
ANKARA
|