Anayasa Mahkemesi, TÜRK TELEKOM'un özelleştirilmesine de olanak tanıyan 5189 sayılı yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 5189 sayılı yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini bugünkü toplantısında görüştü. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, 5189 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 2. maddesinde yer alan, ''Devamı süresinde tekel mahiyetinin yaratabileceği sakıncalar da dahil'' ve ''Aynı maddenin 3. fıkrası'' ibarelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddettiklerini bildirdi.
Kılıç,
bir gazetecinin, ''Böylelikle TELEKOM'un satışına vize verilmiş mi oldu?'' sorusuna, ''Vize verilmiş oldu. Şu anda Anayasa Mahkemesi açısından bir problem kalmadı'' yanıtını verdi.CHP, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, 5189 sayılı yasa ile 406 sayılı yasadan çıkarılan 3. fıkranın iptalini istemişti. Söz konusu 3. fıkra, ''Yabancı, gerçek ve tüzel kişilerin TÜRK TELEKOM'daki hisse oranı yüzde 45'i geçemez ve bunlar doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk hisselerine sahip olamazlar'' hükmünüiçeriyor.
Bu arada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, TÜRK TELEKOM'un özelleştirilmesiyle ilgili olarak açılan davada, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyordu.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, yaptığı açıklamada, yasanın 4. maddesiyle değiştirilen ve TÜRK TELEKOM hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda, personelin Devlet Personel Başkanlığı'nca başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakline olanak tanıyan hükmün iptali isteminde karar verilmesine yer olmadığı sonucuna vardıklarını belirtti.
Kılıç, ayrıca 5189 sayılı yasanın 5. maddesi ile 406 sayılı yasayaeklenen ''TÜRK TELEKOM'UN lehine ve aleyhine açılmış veya açılacak davalarda icra takiplerinin TÜRKSAT A.Ş'ye devrini'' öngören hükümdeki, ''ve aleyhe'' ibaresinin iptal ve yürürlüğünün durdurulmasıistemini de oybirliğiyle reddettiklerini kaydetti.
Haşim Kılıç, PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı'nın işletilmesi tasfiyesi ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya PTT Genel Müdürlüğü'nü yetkili kılan hükmün iptali istemini de oy birliğiyle reddettiklerini ifade etti. Kılıç, 5189 sayılı yasa ile 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'ndaki ''ve limanların mülkiyetin devridışındaki yöntemlerle özelleştirilmelerinden Türk uyruklu gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir'' hükmünü kaldıran maddesinin iptal istemini de oy çokluğuyla reddettiklerini açıkladı.
TÜRK TELEKOM'un yüzde 55'lik hissesi OGER TELECOM'a 6 milyar 550 milyon dolara satılmış ve devir işlemi gerçekleştirilmişti. Danıştay 13. Dairesi TÜRK TELEKOM'UN yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satılmasına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetmişti. Türk Haber-iş Sendikası bu karara itiraz etmişti. İstemi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise Anayasa Mahkemesi'ne açılan davanın sonucunun beklenmesine karar vermişti. Kurul, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre itirazı yeniden görüşecek.