Rekabet Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) satışa çıkardığı 9 çimento fabrikasından 6'sının en yüksek teklifi veren şirketlere devrini olumlu karşılarken,Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışına onay vermedi.
Kurul, Van ve Ladik çimento fabrikalarının ise en yüksek ikinci teklifi veren şirketlere satılmasını uygun buldu.Rekabet Kurumu 2. başkanı Tuncay Songör, TMSF'nin Uzan Grubu'ndan haczettiği 9 çimento fabrikasının satışına ilişkin Kurul kararını açıkladı.
Songör'ün verdiği bilgiye göre, satışa çıkarılan Lalapaşa,
Trabzon, Bartın, Standart, Ergani ve Şanlıurfa çimento fabrikalarının ilk teklif sahiplerine satışına, ''4054 sayılı Rekabet Kanunu kapsamında hakim durum yaratımasına veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesine böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açmayacağının'' belirlenmesine paralel, izin verilmesi kararlaştırıldı.
Buna göre Trabzon çimento fabrikasının en yüksek iki teklifi veren Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. veya Gisad Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.'ye, Standart Çimento şirketinin en yüksek iki teklifi veren Çimsa Çimento Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Modern Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den herhangi birine, Lalapaşa Çimento fabrikasının en yüksek iki teklifi veren Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş. veya Tracia Çimento San. ve Ticaret Ltd. Şti.'ye, Bartın Çimento fabrikasının en yüksek iki teklifi veren Çimko Çimento ve Beton San. Tic. A.Ş. veya Maktaş Makina ve Elektrik Ticaret A.Ş.'den herhangi birine, Ergani Çimento fabrikasının en yüksek iki teklifi veren Limak Madencilik Yapı Çimento San. Tic. A.Ş. ile OCI Çimento A.Ş.'den birine satılması işlemlerine izin verildi.
Şanlıurfa Çimento fabrikasının en yüksek teklifi veren Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Tic. ve San. A.Ş.'ye devredilmesi işlemine izin veren Kurul, ancak çimento şirketinin en yüksek ikinci teklifi veren Heidelberg Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilmesi halinde, ''birden fazla teşebbüsün hakim durum yaratması ile rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına sebep olacağına'', böylelikle işleme izin verilemeyeceğine karar verdi. GAZİANTEP FABRİKASININ SATIŞINA ONAY YOK
Öte yandan Kurul, Gaziantep Çimento fabrikasının en yüksek iki teklifi veren Sanko Pazarlama İthalat İhracat A.Ş. ile Çimko Çimento ve Beton San. Tic. A.Ş.'nin ''tek bir teşebbüs'' niteliğinde olduğuna,söz konusu işlemin hakim durum yaratılmasına ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağından, işleme izin verilemeyeceği kararı aldı.
Kurul, Van Çimento'nun TMSF'nin gerçekleştirdiği ihalede en yüksek teklifi veren Limak Kurtalan Çimento San. ve Tic. A.Ş. tarafından devralınmasının izne tabi olduğuna, ancak işlemin ilgili pazarda hakim durum yaratılması ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağını, bu nedenle işleme izin verilmemesini kararlaştırıldı.
Şirketin en yüksek ikinci teklifi veren OCI Çimento A.Ş. tarafından devralınmasının ise Rekabet Kurulu iznine tabi olmadığına karar verdi.
Rekabet Kurulu Ladik çimento fabrikasının en yüksek birinci teklifi veren Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredilmesi halinde, işlemin kraft torba ilgili ürün pazarında hakim durum yaratılmasına ya da mevcut hakim durumun güçlendirilmesine yol açmayacağına, ancak çimento ilgili ürün pazarında 4054 sayılı Kanun kapsamında hakim durumun yaratılmasına ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağına, bu nedenle işleme izin verilemeyeceğine karar verdi.
Ladik fabrikasına en yüksek ikinci teklifi veren Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Tic. ve San. A.Ş.'ye devredilmesi halinde ise işlemin çimento ve kraft torba ilgili ürün pazarlarında hakim durum yaratmayacağına karar veren Kurul, bu nedenle işleme izin verdi ''ESAS OLAN BİZİM AÇIKLAMAMIZ''
Kurul kararının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Songör, Rekabet Kurulu'nun çimento fabrikalarının satışına ilişkin bir haftadır sürekli toplantı yaptığını, her dosyayı coğrafi pazarlar göz önüne alınarak tek tek incelendiğini söyledi.
Rekabet Kurulu'nun kararın IMKB ve TMSF'ye açıklandığının hatırlatılarak, bunun bazı basın organlarında yanlış haber yapıldığının belirtilmesi üzerine Songör, esas olanın Kurum açıklaması olduğunu kaydetti.
Kararı alırken, bir çok firmanın incelendiğini, kararların tek tek yazıldığını anlatan Songör, imzalar tamamlanmadan Kurul'un nihai kararın resmiyet kazanmadığını belirtti.