|
|
|
|
Down sendromlu semazenler
Ölümünün 732'inci yılında Mevlana'yı anma etkinlikleri yapılırken İstanbul'daki farklı bir sema gösterisi dikkat çekiyor. Altı down sendromlu gencin kurduğu grup izleyenleri şaşırtıyor.
Engellilerin sema grubu
Mevlana'nın anıldığı bu günlerde down sendromlu altı gencin kurduğu sema grubu izleyenleri hayran bırakıyor.
Ölümünün 732'inci yılında Mevlana'yı anma etkinliklerinin yapıldığı şu günlerde İstanbul'da farklı bir sema gösterisi dikkat çekiyor. Şişli Belediyesi Zihinsel Engelliler Derneği'nde eğitim alan altı down sendromlu gencin kurduğu sema grubu izleyenleri şaşırtıyor. Hastalıkları nedeniyle öğrenme güçlüğü çeken engelli çocuklar sema tutkuları sayesinde her türlü güçlüğü aşabildiklerini gösteriyorlar. Eğitmenleri Reyhan Angın yönetiminde sema dönen gençleri aileleri de yakından destekliyor.
OYUNLA BAŞLADILAR Çocukların dans eğitmenliğini yapan ve aynı zamanda Dernek Başkanı olan Reyhan Angın engelli çocuklardan oluşan sema grubunun kuruluşunun bir oyun esnasında ortaya çıktığını söylüyor. Çocukların dönmeyi çok sevdiğini fark eden dernek yöneticileri tuttukları bir hocayla onlara sema öğretmeyi planlamış. Bu konuda kısa bir süre bir tiyatrocudan yardım alan çocuklar öğretmenlerinin ayrılmasıyla önce büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlar. "Onların üzüntülerini görünce ne yapıp edip onlara bunu kendim öğretmeye karar verdim" diyen Angın şunları anlatıyor: "Belgesellerden, video kasetlerinden yararlanarak bu konuda önce kendimi geliştirdim. Sonra da çocukların başına geçerek onlara sema yapmayı öğretmeye çalıştım. Tabii ki elimden geldiği kadarıyla. Ama bu bile onların mutlu olmasına yetti." Çocukların yüzlerindeki masumiyeti, içlerindeki sımsıcak sevgiyi en güzel sema yoluyla yansıttıkları ve bu nedenle semayı tercih ettiklerini söyleyen Angın, içinin manevi huzurla dolduğunu söylüyor. Şimdiye dek bir çok organizasyonda sahne alan çocuklar sema için farklı illere de gidiyorlar. Kayseri'ye gidip Develi Belediyesi'nin organize ettiği bir gecede gösteri yaptıklarını anlatan Angın, "İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda ve Ramazan ayında Bahçelievler Ramazan Şenlikleri'nde sahne aldılar" diyor. Grup, önümüzdeki Mayıs'ta, engelliler haftasına denk gelen 'Kumkapı Bahara Merhaba Geceleri'ne katılacak. Bu yıl içinde Kıbrıs'a gitmeyi planlayan grup, yaşadıkları şehrin dışına çıktıkları zaman çok heyecanlanıyor.
"EVLERE KAPATMAYIN" Down sendromlu çocukların gösterilerinin ilgi görmesinden hem aileler hem de çocukları mutlu. Toplumda genel olarak kapalı kapılar ardında yaşayan ve sosyal hayata katılmayan diğer zihinsel engelli çocukların aksine bu gençler hayatta var olduklarını gösterebiliyor. Grubu organize eden Reyhan Angın ise zihinsel engelli çocukların ailelerine çağrıda bulunuyor: "Çocukları eve kapatmak yerine sosyal hayata alıştırın. Çocuk zihinsel engelli olabilir fakat ev dışına çıkabilen çocuk daha kolay eğitiliyor ve her şeyi daha çabuk öğreniyor. Lütfen bu çocukların eğitilmesine izin verin".
SIRADA KORO VAR Derneklerine gelen çocukların hepsinin çok yetenekli olduğunun altını çizen Angın, " Bu çocuklar her şeyi çok çabuk öğrendi, beni hiç yormadı. Şimdi bir de zihinsel engelli çocuklar korosu kurma planlarımız var" diyor. Repertuarlarında Türk Sanat Müziği eserlerine yer verecek olan Angın, diğer projelerin de yolda olduğunun sinyallerini veriyor. Emel Sindar (19), Berk Demircioğlu (18), Zekiye Büyükcan (18),Gökhan Çalışkan (19), Fatih Özdemir (16) ve Şenay Gümüş (12)'ten oluşan Sema grubu, dernekte eğitim almayı hala sürdürüyor. Fatih Özdemir'in annesi Kezban Özdemir, oğlunun Sema gurubu üyesi olmasından gurur duyuyor. Özdemir, "Oğlum konuşmayı sevmiyor. Fakat müzik duyunca semadan kendini alamıyor. Onun bu gelişiminden çok memnunum. O eğitildikçe başarılı oluyor ve mutluluğunu gözlerinden okuyorum. Bu hayatta daha ne isteyebilirim ki" diye konuşuyor.
Nurdeniz KUTSEL/ HABER MERKEZİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|