Kemik erimesi sağlığı tehdit ediyor
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Akarsu, kemik erimesi (osteoporoz) hastalığının sadece kadınlar için değil, ileri yaşlarda erkekler için de büyük bir tehlike olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Akarsu, kemik miktarının azalarak kırık ihtimalinin artması anlamına gelen hastalığın, kadınlarda özellikle menopoz dönemi sonrasında, erkeklerde ise 65 ve daha üzeri yaşlarda yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekti.
Hastalığın fark edilmesinin zor olduğuna ve çoğu zaman geç fark edildiğine işaret eden Akarsu, ''Hastalığın ortaya çıkması sessiz olur ve bu hastalığa ''sessiz hırsız'' da denir. İnsan sağlığı için çok önemli olan kemiklerimiz, çok yavaş bir şekilde kaybolur'' dedi. İnsan boyunun yılda 1 santimetreden fazla kısalması,
belin kamburlaşması, basit bir düşme ve çarpma sonucunda dahi kemiklerde kırıkların oluşmasının hastalığın belirtileri olduğunu anlatan Doç. Dr. Akarsu, şöyle konuştu:
''Hastalık sırasında, kemik zayıflar ve çok incelir. Bu durum, çok basit çarpma ve düşmelerde dahi kemiklerin kırılmasına neden olabilir. Bu hastalar için en korkulan kalça ve omurga kemiklerinin kırılmasıdır. Gerek kadınlar, gerekse erkekler, bu tür kırıklarla karşılaşmaları durumunda çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir, hatta yatalak olarak hayatlarını devam ettirmek zorunda kalabilirler.
Kemikleri zayıflayan kişilerin, bu tür önemli kırıklarla karşı karşıya kalmaları durumunda tedavileri de çok zor olacağı için çoğu zaman, ömür boyu devam edecek olan sakatlık durumu oluşur.''
Uzun süreli ve zorlu bir tedaviyi gerektiren hastalığın tedavisinden çok korunma yöntemlerinin önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Akarsu, şu bilgileri verdi: ''Bu hastalıktan korunmak için insanların çocukluk ve genç yaşlarından itibaren dengeli ve düzenli olarak beslenmeleri, spor yapmaları çok önemli. Fazla tuz kullanımı, kahve ve cola gibi içecekler de kemikleri için çok zararlı. Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi gerekir. Yeterli miktarda güneş ışınlarına da ihtiyaç var. Özellikle, yeterli güneş ışını alamayan insanlarda hastalığın yaygın olarak görüldüğü tespit edilmiş durumda.
Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da kemik erimesine neden olan etkenlerin arasında yer alıyor. Bu hastalıktan korunmak için bu tür zararlı alışkanlıklardan da korunmak zorundayız. Ayrıca, değişik egzersiz hareketleri ve her gün düzenli olarak yapılacak olan 45 dakikalık yürüyüş de hastalıktan korunmamız açısından son derece önem taşıyor.''
Doç. Dr. Akarsu, tedavi amacıyla uzun süreli kortizon türü ilaç kullanımının da kemik erimesi hastalığına neden olabileceğini sözlerine ekledi.
AA
|