kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Pazar Sabah
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Esad Goksel @ SABAH
 
Kahve Osmanlı'dan miras
Değişmeyen bir gelenek
Viyana'daki En Gözde Kafeler

Değişmeyen bir gelenek

Kafeler Viyanalılar için ikinci bir ev gibidir. Gazete okuyup "kendi kendileri ile kalarak" zaman geçirebilecekleri, bu arada da canları çekmiyorsa bir şeyler daha ısmarlamaya zorlanmayacakları bir yer. Mimar Adolf Loos'un karısı Elsie Altman-Loos'a göre Viyanalılar her zaman bir kafeye gitme havasındadır. Bu yüzden de her an sayısız neden bulabilecek yapıdalar.

Günün saati ve ruh haline göre tipik Viyanalı en sevdiği kafeye gidecek, gözde masasına oturacak; Türk kahvesi, cappucino, buzlu kahve, çay, sıcak çikolata ya da sıcak şarabını yudumlayacaktır. Mahalli Konditorei'nin ilk "mesaisi" saat 10'dadır. Müşteriler dakiktir. Bir mve bir croissant söylerler. 11:30 civarında "Gabelfrühstück" Viyanalıyı füme jambon ve bir kadeh şarap için yeniden favori mekanına sürüklerler. Saat bir civarı resmi "Mittagessen" zamanıdır. Ephraim Kishon'un Viyana'daki "resmi" zamanlama üzere şahane öyküleri vardır. Viyanalılar Biesl'e gider, bir çorba içer, ardından bir pasta ısmarlarlar. Ruhen ve kilo olarak ince olanları bir Apfelstrudel, kronik oburlar ise bir Wienerschnitzel isterler.

Dörtte çalışma gününün ardından tabii ki yine kahve: Bir m ya da schlagobers ile sıcak çikolata içilir. Astoria (kestaneli, kremalı kek), Metternich ya da Linzertorte eşliğinde. Akşam yemeği son kahveden kısa bir süre sonra başlar. Yemeğini kahvede yemeyenler konyaklı sert bir kahve olan Mokka için kahveye geri gelirler. Bu ritüele tam zamanında katılamazsanız, bilmeniz gerekir ki günün herhangi bir zamanı köpüklü kremalı bir tür siyah kahve olan EinSpanner ya da bir başka kremalı siyah kahve, Kapuziner içmek de bir Habsburg adetidir..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anadolu bin yıldır ne yedi ne içti?   / 06-02-2005
 Artık bir dirhem et bin ayıp örtmüyor   / 10-10-2004
 Bilgi ve zevk Widder'de bir arada   / 29-08-2004
 Bilbao'nun mutfağı ve eşsiz müzesi   / 09-05-2004
 Pilavın düşündürdükleri   / 21-03-2004
 Değişimin acısı ve tadı   / 14-03-2004
 Kahve Osmanlı'dan miras   / 07-03-2004
 Göründüğün gibi olabilmek   / 15-02-2004
 Çikolata tarikatının müridleri buluşuyor   / 08-02-2004
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
ALİ ESAD GÖKSEL
Floransalı aristokratların şarabı
Şarap dünyasının...
Hakkari ümitle adaleti bekliyor
Hakkari ümitle adaleti bekliyor
Şemdinli'de patlayan bombalarla gündemimize oturan Hakkari'de birkaç...
Başbakan'ın koruması da Kürtçe konuşuyordu
Başbakan'ın koruması da Kürtçe konuşuyordu
Yüksekova Beleriye Başkan Yardımcısı Özgül Özdemir Milas,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.