kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlar hastalandı, biz korktuk
Genetiğiyle oynanmış gıda yedik mi?
Sahte rakı şoku yaşadık

Genetiğiyle oynanmış gıda yedik mi?

SON yıllarda gıda sektörüne damgasını vuran bir diğer tartışma da genetiği değiştirilmiş organizmalar, kısa adıyla GDO'lar oldu. GDO, uluslararası literatürde kısaltılmış şekliyle "GM" veya "GMO" olarak geçen "Genetically Modified Organism"in Türkçe karşılığı. Türkiye'de GDO tartışması kamuoyunun gündemine birkaç yıl önce girmiş olsa da, Türkiye'ye 1996 yılından bu yana genetiğiyle oynanmış gıda ürünlerinin girdiği iddia ediliyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri bu iddiaları yalanlasa da, genetiğiyle oynanmış mısır, pamuk, patates, soya, yazlık kabak, şeker pancarı, domates ve papayaların ithal edildiği hâlâ konuşuluyor.

* Özel ibare yok Türkiye'de bu konuyla ilgili en büyük eksiklik denetim. AB ülkelerinde gerek genetiğiyle oynanmış ürünün kendisi, gerekse genetiğiyle oynanmış hammaddeyle elde edilen ürünler özel ibareyle satılırken, Türkiye'de ise ne kontrol, ne yasa ne de etiketleme zorunluluğu var. GDO taraftarları, bu yöntemin verimi artırdığı, fiyatları düşürdüğü ve önümüzdeki yıllarda dünyada yaşanabilecek gıda kıtlıklarına çözüm olabileceğini savunuyor. Buna karşılık, GDO'larla ilgili birçok kaygısı bulunan kesim de azınlıkta değil. GDO'- yla ilgili en önemli kaygılardan biri, aktarılmış genlerin doğal bitki türüne atlayarak, doğal türlerde genetik çeşitliliğin kaybına neden olmaları ve ekosistemdeki tür dağılımını bozmaları. Yapısında kimyasal ilaçtan hayvan genlerine kadar birçok yabancı madde barındıran GDO'ların antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşturması, toksik-alerjik etki yapması de endişe duyuluyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Bakkal amcadan hipermarkete
 2005'te iki büyük evlilik!
 Gıda harcaması 2.7 kat arttı
 Rekabet sarhoş etti
 Güvenlik krizi tadımızı kaçırdı
 Zorlandık ama inancımızı yitirmedik
 Yavaşlamak düşmek demektir
 Organizenin payı halâ çok düşük
 50 yıldır buradayız, en hızlı büyüyenler arasındayız
 Türkiye'nin koşulları yordu, ama artık rahatız
 AB'ye hazırız, artık ihracata yükleneceğiz
 Kahve tiryakisi oldular
 Gıda denetimi için yeterli eleman yok
 60 yaşımızı tamamladık ama hâlâ genç bir grubuz
 Gıda mühendislerinin iş sorunu olmayacak
 Kiler her şehirde olacak
 Artık teknoloji emrimizde
 Bisküvi ve çikolatayla başladık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz
 Ambalajlı ürün payı arttı gıdada ürünler çeşitlendi
 Bir alışveriş merkezi yılda 18 bin ziyaretçi ağırlıyor
 Küçüğüm, onun için ucuzum
 Alkollü içeceklerde önce evrim, sonra devrim oldu
 Çayda radyasyon, gıdada hormonu tartıştık
 Pasta büyüdü devler gıdaya yöneldi
 Tüketici yine kazanacak
 Hem gıdada hem perakendede büyüdü
 Yeni kategorilerle atağa kalktı
 Sadece üretmek yetmez, pazarı büyütmek gerek
 Ülker Holding
 Kooperatif döneminden modern mağazacılığa geçtik
 3.9 trilyon $'lık sektörde Türkiye'nin önemi artıyor
 AB, sofralarımızı değiştirecek
 Tansaş 20, Gima 49'unda devlerle evlendi
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu