|
|
|
|
'AK Parti'nin ajandası şeffaftır'
Başbakan Vekili Abdüllatif Şener, Türkiye'de satın alma gücünün 3 yıl öncesine göre daha iyi durumda olduğunu söyledi..
AK Parti grup toplantısında konuşan Şener, ''AK Parti'nin gizli ajandası mı var'' diyenlere, ''AK Parti'nin ajandası açıktır, şeffaftır. Bu ajandada yalnızca halkımızın mutluluğu, huzuru ve refahı, milletimizin bekası ve yücelmesi vardır'' dedi.
Geçmiş yıllarda ham petrol fiyatlarındaki yükselişin ülkede ciddi sıkıntılara yol açtığını hatırlatan Şener, son günlerde ham petrol varil fiyatlarının hızlı yükselişine rağmen böyle bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti. Şener, ''Ham petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon ve büyüme üzerindeki
olumsuzlukları olmasına rağmen bugün Türkiye'de istikrar vardır, güvenli bir ekonomik atmosfer vardır'' diye konuştu.
Makroekonomik göstergeler konusunda bilgi veren Şener, Türkiye'nin, ''1953 yılından beri uzun dönemli en yüksek büyüme oranlarını kendi dönemlerinde yakaladığını'' belirtti.
Enflasyon rakamlarında 1970 yılından beri en düşük seviyeye ulaşıldığına işaret eden Şener, ''Bugüne kadar ülke ekonomisi için büyük sorun oluşturan kamu kesimi borçlanma gereği -hesapların tutulduğu 1975 yılından beri- ilk kez 2006 yılında fazla verecektir.
Bunu 3 yıl önce söyleseydik, hiç kimse inanmazdı. Ama ilk kez kamu kesimi dengesi fazla verecektir. Hazine Müsteşarlığı, ilk kez 5 yıl vadeli lira cinsinden tahvil ihraç eder hale gelmiş, 10 yıl vadeli Avro cinsinden borçlanmayı gerçekleştirmiştir'' dedi.
''HALKA YANSIYOR MU''
Bankacılık sektöründe de olumlu gelişmeler olduğuna işaret eden Şener, makroekonomik göstergeler ifade edildiğinde ''iyi de ekonomideki olumlu gelişmeler halka yansıyor mu?'' sorusunun sorulduğunu ve bu konuda öncelikle işsizlik rakamlarının ele alındığını söyledi.
İşsizlik rakamlarına bakıldığında, rakamların 2002 yılının 3. çeyreğinde yüzde 9.6 iken 2005 yılının aynı döneminde yüzde 9.4 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Şener, şöyle konuştu: ''İşsizlik oranında önemli bir düşüş yaşanmamıştır. Bundan hareketle en azından şunu söyleyebilirim; 3 yılı dolan AK Parti iktidarı döneminde işsizlik artmamıştır, var olan işsizlerin üzerine ilave yeni işsizler bindirilmemiştir. Üstelik tarım dışı istihdam rakamları değerlendirildiğinde önemli artışlar olduğu görülür.''
''ONLARCA MALIN FİYATI DÜŞTÜ''
Makroekonomik rakamlardaki iyileşmenin halka yansımadığını söyleyenlere bir dizi ürünün fiyatlarını karşılaştırarak yanıt verilebileceğini kaydeden Şener, ''Benim kuşağımda hiç kimsenin bir malın fiyatının artmadığını, aksine ucuzladığını gördüğünü hatırlamıyorum. Ama AK Parti iktidarı döneminde onlarca malın fiyatı 3 yıl öncekinden daha ucuzdur'' dedi.
Şener, fiyatı ucuzlayan ürünler arasında fotoğraf makinesi, televizyon, bulaşık ve çamaşır makinesi, uçak seyahat ücretleri, kadın tişörtü, internet, elektrikli küçük ev aletleri, hacca gidiş ücretlerini gösterdi.
Değişik gelir gruplarının maaşlarının 2002 ile 2005 karşılaştırmasını yapan Şener, en düşük memur maaşının 328 YTL'den 608 YTL'ye, kamuda çalışan bir işçinin ortalama ücretinin 1012 YTL'den 1573 YTL'ye, net asgari ücretin 184 YTL'den 350 YTL'ye, en düşük SSK emekli maaşının 257 YTL'den 451 YTL'ye, en düşük Bağ-Kur emekli maaşının 66 YTL'den 234 YTL'ye, en düşük Emekli Sandığı maaşının 302 YTL'den 552 YTL'ye, özürlü aylıklarının 51 YTL'den 193 YTL'ye, 65 yaş aylığının ise 25 YTL'den 65 YTL'ye çıktığını anlattı.
Maaşlarla alınabilecek ürün miktarlarının karşılaştırmasını da yapan Şener, ''Satın alma gücü 3 yıl öncesinden daha iyidir. İnsanımızın daha yüksek refah talebi devam edecektir, bunun durması söz konusu olamaz. Refah talebinin yüksek olması, Türkiye'nin yararınadır'' diye konuştu.
Sosyal harcamaların 3 yıl öncesiyle kıyaslanmayacak kadar artığına işaret eden Şener, eğitim ve sağlık alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2003 yılı bütçesinden 1 katrilyon 868 trilyon lira destekleme verilirken, 2005 yılında bunun 3 katrilyon 813 trilyon liraya ulaştığını belirten Şener, Ziraat ve Halk Bankası'nın verdiği kredilerde de ciddi artış olduğunu, bu kredilerde uygulanan faizlerin ise ciddi düşüş gösterdiğini ifade etti.
''TOPLAM TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI''
Şener, ''piyasada durgunluk olduğu'' söylemlerine işaret ederek, ''Toplam tüketim harcamaları artmıştır. Piyasada talep daralması söz konusu değildir. Tam tersine, bu 3 yıl içinde reel anlamda talep artışı vardır. Ancak tüketicilerin tüketim tercihlerinde değişim olabildiğin düşünmek lazım. Ne değişti denirse...3 yıl öncekinden farklı olarak kişi, aylık 500 milyon lira gelirinin 100 milyonunu cep telefonu kullanımı için harcıyorsa, geleneksel sektörlere ayırdığı miktarda daralma var demektir'' değerlendirmesinde bulundu.
Piyasada canlılık olup olmadığının bir diğer göstergesinin de açılan ve kapanan şirketler olduğuna işaret eden Şener, 2002-2005 arasında 113 bin 833 şirket açılırken, kapanan şirket sayısının 19 bin 393'da kaldığını bildirdi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|