|
|
|
|
|
İçki sohbeti
|
|
Gökçek, "içki yasağı"nı ilk kez farklı bir tezle savundu: Kokusu rahatsız edici... Böyle düşünen çok insan var.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ben 12 senedir belediye tesislerinde kimseye içki vermiyorum... Şimdi mi geldi milletin aklına içki yasağı" dedi. SABAH Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş, "Neden yasak" diye sordu ve aralarında şu ilginç diyalog yaşandı:
M.G.: Sigara kokusu insanları nasıl rahatsız ediyorsa, içki de rahatsız edebilir. A.A.: İçkinin kokusundan rahatsız olanı da duymadım. M.G.: Allah... Allah... Çevremde böyle düşünen çok insan var. A.A.: Başkasının kadehindeki içki mi rahatsız edici? M.G.: İçkili bir lokantaya gittiğinizde koku yoğun olur. Rahatsız eder. A.A.: Ben, hayatımda böyle bir kokuyu hissedeni, rahatsız olanı hiç duymadım. M.G.: Allah... Allah... Nasıl olur?! Deyim bile vardır ya "İçki kokuyor" diye... A.A.: Zil zurna sarhoş olanlar için kullanılır o deyim... İçkili lokantalar için değil. M.G.: Havalandırma iyi ise pek hissetmezsiniz. Ama küçücük meyhanede hissedilir... A.A.: Kokunun içki yasağını savunmak için kuvvetli bir argüman olduğunu söyleyemem... M.G.: Allah... Allah... Hayret ya!
12 yıldır içki vermiyorum şimdi mi akıllarına geldi
Gökçek içki yasağından memnun, sigarayı da yasaklamayı düşünüyor belediye tesislerinde. "Tesislerde içki verilmemesinden kimse tedirgin değil. Sadece medya. 12 yıldır yapıyorum da şimdi mi akıllarına geldi" diyor.
Melih Gökçek, "İçki yasağı yok" diye ısrarcı. Ama belediye tesislerinde uzun zamandır içki verilmiyor. Bu konuyla ilgili başlıyoruz atışmaya. Neredeyse bir saat aynı konu etrafında dönüp dolanıyoruz. Azılı bir CHP ve sol karşıtı olan Büyükşehir Belediye Başkanı, önce "koku" tezini ortaya atıyor. "Siz nasıl sigaradan rahatsız oluyorsunuz, ben de içki kokusundan rahatsız oluyorum" diyor. Oysa bir lokantada başka birinin önündeki kadehteki içkinin kokusunu almak mümkün değil. Ama o, bu kokudan rahatsız olduğunu iddia ediyor. Bunun bir adım ilerisi "sarmısak yasağı." Daha sonra Anayasa'nın 58'maddesi ve diğer argümanları sıralıyor. İşte Gökçek'le içki polemiğimiz: Gökçek: Sigara nasıl rahatsız ediyorsa içki de rahatsız edebilir.
İçkinin kokusundan rahatsız olanı da hiç duymamıştım. Allah, Allah. Çok var böyle insan.
Başka birinin bardağındaki içkinin kokusu mu rahatsız edici? İçkili lokantada bütün masalarda içki varsa... koku çok yoğun.
O dediğiniz sigara kokusu. Hayır içki kokusu varsa.. bu içki konusunu hissetmiyor musunuz?
Hiç. Hisseden de duymadım. Allah Allah... Deyim vardır ya "İçki kokuyor" diye.
Ama zil zurna sarhoş, içki kokanlar için söylenir. Masalardaki içkiden değil... Havalanması yoğun ise hissetmezsiniz. Ama küçük bir mekan ise, hele bir meyhaneye gidin hissetmemeniz mümkün mü? Mümkün değil. Severseniz gayet doğal. Mesela siz sigara karşı hassassınız, öbürü içkiye karşı hassastır.
Bu "koku" tezinin içkiye karşı kuvvetli bir argüman olduğunu söyleyemem. Allah Allah hayret ya.
GÖREV DEVLETTEN
Oysa ben Anayasa'nın 58'inci maddesinden söz edeceksiniz sanıyordum... Hayır, o tamam. O doğru. İçki yasağı olarak anlaşılmamalı. AKP'li belediyeler olarak biz içki yasağı koymuyoruz. Sadece Anayasa'nın 58'inci maddede gençleri alkol alışkanlığından korumak için her türlü tedbiri devlet alır" diyor. "Alabilir" de demiyor. "Alır" diyor. Bir yüküm olarak devlete bir görev vermiş. Siz gençlere örnek olacaksanız, gençlere hele hele çocukların oynadığı parklarda, bahçelerde bir tarafta şey var ne derler ona, bizim şeyler var, kamelyalar. Piknik yapsınlar, birer de barbekü koymuşuz yanına. Nerede? Mesela Göksu'da, Mogan'da, Mavi Göl'de. İçinde piknik alanında yanında çocuk bahçeleri, spor yapacakları yerler var. 8 yaşındaki, 10 yaşındaki çocuk orada oynuyor, ve siz geliyorsunuz üç arkadaş oraya bir çilingir sofrası koyuyorsunuz. Yanda aileler oturuyor. Burada içemezsin. Bak hemen çık Mogan'ın kenarında 100 tane içkili lokanta var. Gidip içmek istiyorsan, git iç. Engel yok.
Sorun şu, içki karşıtı tutumunuz farklı hayat tarzı olan insanlara (bu durumda muhafazakâr olmayan, içki içenler) müdahale olarak algılanıyor. Avrupa'da da var kampanya. İsveç Fransa'da var.
O alkolizme karşı, içkiye değil. Peki alkolizme nasıl itiliyor bu gençlik, bu insanlık?
Gençlikte alkolizm sorunu var mı? Yani bugün yok, yarın var. Siz önceden tedbirini almazsanız, olur mu?
Hani hiç kimsenin içki içmediği bir toplum mu istiyorsunuz? Ben kimsenin içki içmesini arzu etmem, zararlı olduğu için. Amabir insan içki içmek istiyorsa, o kendisinin hürriyetidir. Ona da saygı duyarım.
O zaman niçin belediye tesislerinde, Mogan gölünde bir kadeh içemiyor alkolizm tehlikesi olmayan bir yetişkin? Altınpark var. Bizim bir tane belediye tesisi var. Orada içki yok. Ama yanında üç tane yine içkili lokanta var.
İÇKİ HERKESE ZARARLI
İçki yasağı popüler bir şey mi? İçki yasağı yok ki.
Tesislerinizde içki yasağı var. Efendim bakın tesisleriniz diyorsunuz, yasak değil bu. Bu anayasa'nın bize verdiği talimat.
Bu da yeni çıktı. Başbakan söyleyince herkes 58'inci madde diye tutturdu. Ben de söyledim daha önce. 12 yıldan belediye başkanıyım. 12 yıldan beri tesislerimde alkol koydurmuyorum.
Genç olmayan, yetişkin insanların bir kadeh bir şey içerek, aileleriyle birlikte, alkolizm demek değil. Gençleri alkole karşı koruma görevini bana veren devlet, büyüdükleri zaman da onu içmesine arzu etmediği için bu görevi veriyor değil mi? Yani devlet gençleri koruyun, ama buna karşılık yaşlıları teşvik edin mi diyor?
İçki içmek alkolizm değil ki Ya içki içmeyi engelleyen yok ki. Niye eleştirmekte ısrar ediyorsunuz. Parkta niçin içeceksiniz? Cevap verir misiniz? Parkta yanınızda çocuk oynuyor.
İçki topluma zarar veren bir şey mi? İçki herkese zarar veren şey. Bu artık tıbben ispat edilmiş olan bir şey.
İçki içen bir insan bir anlamda kötü bir insan mı? Olur mu öyle bir şey. Babam içerdi. Yani içki içen insan kötü bir insandır demek mümkün olur mu. O kendi vücuduna kendisi zarar vermek istiyorsa kendi bileceği bir şey. Yasaklamıyorum. Ama topluma açık olan yerlerde içkiye teşvik edecek her türlü unsuru önlemek benim görevim. Nasıl Anayasa'da belli görevler tartışılmıyor, bu da tartışılmaz.
REFERANDUM YAPALIM
İnsanların uygulamadan tedirgin oluşunu anlayabiliyor musunuz? Hiç kimse tedirgin değil. Sadece medya. Ben 12 seneden beri yapıyorum da bunu bu sene mi aklına geldi milletin. Bu tedirgin olan millet mi bana yüzde 55 oy verdi. Ben 12 seneden beri başkanlık yapıyorum kimse tedirgin olmuyor da bugün mü tedirgin olunuyor. Ne alakası var. Şimdi bak bunları konuştuk ya, bunlar özet girecek gazeteye. Hiçbir anlam ifade etmeyecek. Şu tartıştığımız keşke televizyonda olsa, ondan sonra bir puan tahtası koysak. Bir puanlasak.
Siz mi öne çıkarsınız? Kesinlikle.
Her popüler şey doğru değildir. İçki yasağı popüler mi? İçki yasağı yok ki popüler olsun.
Peki. Belediye tesislerinde içki servisi, alkol servisi yapılmaması uygulaması. Kesinlikle. İstiyorsanız referandum yapalım görelim. Yarın hava sıcak olursa, beraber o Mogan'a gidelim. Ve oradaki insanlara soralım.
AKP'li belediyelerin daha muhafazakâr bir toplum özlemi var. İçki yasağı bu özlemin uzantısı değil mi? Hayır bu ayrı bir konu yani. Bunu medya olarak siz söylüyorsunuz ve ısrarlı olarak empoze etmeye çalışıyoruz. Yok böyle bir şey.
|
|
|
|
|
|
|
|
|