'Enerji Dağıtımında Özelleştirme' konulu toplantıda yerli yatırımcılar "Önümüz kapanmasın" deyince, ÖİB yetkilileri, "Uyarınızı dikkate alacağız"sözü verdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Enerji Dağıtımında Özelleştirme' konulu panelde yerli yatırımcının doğalgazda dağıtım özelleştirmelerindeki başarıyı örnek göstererek elektrik dağıtımında önlerinin kapatılmaması talebine, ÖİB'den 'uyarınızı dikkate alacağız' sözü geldi. Elektrik dağıtımına yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından hazırlanan şartanemede, yabancı şirketlerin sahip olduğu tecrübe şartı aranarak yerlinin önünün tıkanmasını eleştiren yerli yatırımcıların uyarıları üzerine, ÖİB Başkan Yardımcısı Osman Demirci'nin, "Henüz şartnameye son şeklini vermedik. Bu önerinizi dikkate alacağız. Yerli ve yabancının eşit şartlarda yarışması bizim de isteğimiz bu. Biz rekabeti amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Panelde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, TEDAŞ'ın, 20 dağıtım şirketi olarak yapılandırılması ve tüm dağıtım şirketlerinin 31 Aralık 2006 tarihine kadar özelleştirilmesinin hedeflendiğini hatırlattı. Günay, önümüzdeki dönemde TEDAŞ'ın mülkiyetinde bulunan varlıkların işletme haklarının, İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi yoluyla yeni kurulan kamu dağıtım şirketlerine devredileceğini kaydetti.
ÖZEL SEKTÖRE DEVİR EPDK Başkanı kurumun bu şirketlerin tarifelerini onaylayıp lisanslarını vereceğini, daha sonra dağıtım ve perakende satış lisansı bulunan bu şirketlerin hisselerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından blok satış yoluyla özel sektöre devredileceğini bildirdi. Dağıtım özelleştirmelerine büyük bir ilgi olduğunu dile getiren EPDK Başkanı Günay, "Bunu bizzat kurumumuza gelerek bilgi almak isteyenlerden görüyoruz. Sorular daha çok tarifeler ve fiyatlandırma yapısı üzerinde yoğunlaşıyor. İhaleye katılmayı düşünen şirketler doğal olarak kazançlarının ve risklerinin ne olacağını tahmin etmeye çalışıyorlar'' diye konuştu.
MALİYET 1 MİLYAR DOLAR Burada esas ilgilendikleri hususun, dağıtım özelleştirmelerinin rekabete dayalı bir serbest piyasaya katkısı olduğunu vurgulayan Günay, rekabetin kalite ve ucuzluk olduğunu söyledi. Günay, dağıtım şirketlerinin satın aldığı elektrik enerjisinin yaklaşık 5'te birinin tüketiciye ulaşıncaya kadar kayıp ve kaçak nedeniyle kaybolduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Teknik kayıpları bir tarafa bırakırsak sadece kaçaktan kaynaklanan maliyet yıllık yaklaşık 1 milyar YTL civarında. Kaçak kullanım önlenebilirse, tüketicinin elektrik giderlerinde yüzde 10'luk iyileşme olacaktır."