Tasarruf Genelgesi yüzünden SPK ile karşı karşıya gelen İMKB yönetimi dünkü Genel Kurulu'nda tasarruf tedbirlerini hiç tartışmadı. Sessiz protestonun tek göstergesi masalara bir bardak suyun dahi konmamasıydı.
Tek kelime konuşmadılar. Tartışmadılar. İzlediler ve gittiler. Öyleyse İMKB'nin Olağanüstü Genel Kurulu niye yapıldı? İMKB'de çalışanların morali bozuk, aracı kurumların sesi kısıktı. Olağanüstü Genel Kurul'da Divan Heyeti'nin oturacağı masaya çiçek ve su konmamıştı. Her yıl İMKB Genel Kurulu'nun fahri divan başkanlığını yapan Bedii Ensari bile tasarruf tedbirlerinin gazabına uğramıştı.
MASADA SU BİLE YOKTU! Ağzı dili kurudu, masada suyu bulamayınca gitti, musluktan içti. Başbakanlık tasarruf genelgesinin stresi altında yapılan Genel Kurul'da, yurtdışına giderken verilen 150 dolarlık harcırahlar, 10 yıldır değişmeyen koltuklar, kesilen mesailer, artık olmayan çay ve kahveler gündeme damgasını vurdu. Tek konuşan kişi İMKB Başkanı Osman Birsen, 2000-2005döneminde İMKB'nin 797 milyon doları Hazine'ye irad, 450 milyon doları eğitime katkı olmak üzere 1.2 milyar doların üzerinde kaynak aktardığını söyledi. İMKB'nin bu yılki bütçesinde gelir 130 milyon YTL, gider 128 milyon YTL'ydi. İMKB, tasarruf ediyordu. Örneğin 2001'de 84 milyon dolar olan gider, 2001 krizi sonrası alınan tasarruf tedbirleriyle 55 milyon dolara kadar inmişti. Üstelik eğitime büyük katkı yapan İMKB'nin eğitim fonu da elinden alınıyor ve Milli Eğitim Bakanlığı'na devrediliyordu. Halen fonda bulunan 460 trilyon liranın 345 trilyon lirası Milli Eğitim Bakanlığı'na, geri kalan tutarı da İMKBbütçesine aktarılacaktı.
İMKB TASLAK HAZIRLIYOR Heyhat. Burası dünyanın 22'nci büyük borsası. Konuşulan konulara, tartışılmayan sorunlara bakarsak üzüntü duymalıyız. Çünkü kapitalizmin kalesinde bir şeyler yanlış gidiyor. Personel konusunda 631 sayılı KHK'ye, Başbakanlığın Tasarruf Genelgesi'ne ve Kamu İhale Yasası'na takılan ve özerk diye yıllardır dillerden düşmeyen kapitalizmin mabedi İMKB'de şu olanlar doğru mu? Su ile çiçek ile tasarruf edilmeyeceğini herkes biliyor ama herkes bu uygulamaya tepkisini böyle bir seremoni ile ortaya koyuyor. Bunlar bize göre çok yanlış, çok. Sonuçta SPK ve İMKB arasında başlayan büyük çatışma geçen hafta Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'in devreye girerek SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve İMKB Başkanı Osman Birsen'le konuşmasıyla farklı bir noktaya geldi. Birsen, yaşanan sorunla ilgili olarak bir taslak çalışma hazırladıklarını, IMKB'nin özerkliği konusunda SPK'nın da hemfikir olduğunu, bu çalışmaya göre kurumun neler isteyeceğini Şener'e ileteceklerini söyledi.
DİNÇER BU İŞE NE DİYOR? Bakan Şener de, SPK Başkanı Cansızlar da, İMKB Başkanı Birsen de mülkiyeli. Ortak noktaları Maliye. Aslında üçü de birbirlerinin dilinden iyi anlıyorlar. Ama özellikle Maliye Müfettiş kökenli SPK Başkanı ile İMKB Başkanı acaba niye birbirlerini anlamakta zorlandı? Bize göre en iyi yanıtı Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer verebilir.