Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, önümüzdeki yıl devreye girmesi beklenen mortgage sisteminin hayat ve hayat dışı sigortaların gelişmesine önemli katkıda bulunacağını belirtti.
Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, ekonominin genel büyümesinin iki katı reel büyüme trendine sahip sigorta sektörünün, önümüzdeki dönemde daha hızlı bir büyüme sürecine gireceğini söyledi. Önümüzdeki yıl devreye girmesi beklenen mortgage sisteminin de sigorta üretiminde büyümeyi tetikleyeceğini belirten Yergin şunları söyledi: "Mortgage sisteminin başlaması ile birlikte hem hayat hem de hayat-dışı sigorta ürünleri sistemdeki yerlerini alacaklardır. Mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerde, bu konu ile ilgili sigortaların gelişimi sigorta sektörünün büyümesine ikinci bir ivme kazandırmıştır. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu büyüme çok daha dikkate değer olmaktadır. Sistem, bu ülkelerde sigorta sektörüne yüzde 20'ler civarında ilave büyüme sağlayabilmektedir."
TARIM SİGORTALI OLACAK Yürürlüğe giren Tarım Sigortaları Kanunu ve Hazine'nin üzerinde çalıştığı sorumluluk sigortalarının da sigortacılığın büyümesine ivme kazandıracağını vurgulayan Yergin şöyle konuştu: "Yeni Tarım Sigortaları Kanunu, çiftçinin her türlü doğal afete karşı ürününü sigorta kapsamı altına almasını öngörmektedir. Sigorta primlerinin ödenmesi için devlet çiftçiye belli oranda destek verecek, geri kalan kısım ise çiftçi tarafından ödenecektir. Tarım sigortalarındaki bu yeni uygulamanın sektörün büyümesine her yıl büyük katkı sağlayacağı oldukça açıktır. Hazine'nin üzerinde çalıştığı ve çok kısa süre içerisinde uygulamaya sokabileceği 'Mesleki Sorumluluk' ve 'Ürün Sorumluluk' gibi bazı sigorta türleri büyümeyi daha da tetikleyecektir. Bu sigorta türleri gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın ve zorunlu ürünlerdir"
BİREYSEL SİGORTALAR ARTACAK Türkiye'de sigorta pazarının gelişmesi için bir diğer unsurun da bireysel sigortaları geliştirmek olduğunu belirten Yergin şu değerlendirmeyi yaptı: "Ülkemizde oto sigortalarının üretimdeki ağırlığı, gelişmiş ülkelerdekine oranla daha fazladır. Buna karşın ülkemizden farklı olarak özellikle gelişmiş ülkelerde, bireysel sigorta türleri oldukça ileri seviyededir." Bireysel sigortaların ülkemizde yeterince gelişememiş olmasına ekonomik ve sosyal birçok sebep gösterilebileceğini ifade eden Ragıp Yergin, " Fakat şu bir gerçektir ki bireysel sigortalar şirketler için daha kârlı ürünlerdir. Faizlerin düştüğü ortamda sigortacıların mali gelirleri de düştüğü için, şirketler hedeflerine ulaşabilmek için artık sigortacılık faaliyetlerinden daha çok kâr elde edebilmenin yollarını arayacaklardır. Bu da gösteriyor ki, şirketler bireysel ürünlerin satışını artırmanın yollarını bulmak zorundadırlar" diye konuştu. Önümüzdeki süreçte bireysel sigortalarda artış yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Yergin şunları söyledi: "Ekonomik ve sosyal olumsuzlukların bireysel sigortalar üzerindeki baskısının giderek daha da hızla azalacağı gerçeği zaten doğal bir büyümenin varlığını bize göstermektedir. Yine ülke ekonomisine paralel olarak sektördeki gelişmelerin etkisiyle de bireysel sigortaların gelişimi ivme kazanacaktır. Şirketlerin ekonomik ortamın gerçekleri doğrultusunda, kârlılığı yüksek olan bireysel ürünlerin pazarlamasına ve satışına daha fazla ağırlık vermesi de kaçınılmazdır."