|
|
|
|
|
|
Ara Öğünün Amacı Şekerin Düşmesini Önlemektir
Havuç, patates ve üzüm, kan şekerini şekere oranla daha mı fazla yükseltiyor? Her besinde belirli miktarda şeker vardır. Tamamen bu besinlerden hangi miktarda tüketildiğine bağlıdır.
FAZLA YEMEK FAZLA KALORİ DEĞİLDİR Diyabette zayıflama programı nasıl olmalı? Tip 2 diyabette kilo almanın ve obezitenin altında yatan esas neden, hipoglisemi ya da kan şekeri düşmesine yol açan insülin fazlalığıdır. Bu hastalarda genetik olarak programlanmış bir bozukluk; yani emilerek kana karışan gıdaların hücrelerin içine girişini sağlayan insülin hormununun etkisizliği söz konusudur. Yeterince beslenemeyen hücre beyine sürekli 'açım' sinyalini gönderdiğinden bu kişiler genellikle daha çabuk acıkır; atıştırır. Bu nedenle diyabetteki beslenme tedavisinde az miktarda fakat sık aralıklı beslenmek ara öğünlerle ana öğün öncesi hipoglisemi ya da şiddetli acıkma ataklarını önlemek açısında çok önemlidir. tedavisinde gerekli bir unsurdur.
Diyabetli hasta ara öğünde nasıl beslenmeli? Diyabette ara öğün verilmesinin asıl nedeni; varolan yüksek düzeydeki insülin sebebiyle oluşan hipogliseminin yani şeker düşmesinin önlenmesidir. Bu nedenle mutlaka karbonhidratlı (şekerli) gıdalar olmalıdır. Ara öğünde emilimi yavaş karbonhidratlar (kepekli, çavdar, yulaflı ekmek ya da bisküviler, meyve) tercih edilmelidir.
Peki altı öğün beslenme kilo aldırmaz mı? Bu diyabet hastası için uygun mudur? Önemli olan hastanın günlük aldığı ve harcadığı kaloridir. Fazla yemek yemek her zaman fazla kalori alınacağı anlamına gelmez. Unutulmaması gereken ve önemli olan şey, düşük kalorili bir beslenme modelini planlamaktadır. Beslenme programında dikkat edilecek husus, en yüksek kalorili yiyeceklerin yağlar olduğunu unutmamaktır. Gerek sıvı yağlar gerekse katı yağ alımı fizyolojik düzeye çekildiği zaman, hasta ara öğünlerini düzenli aldığında kilo vermeye devam eder. Bu programın diğer hipokalorik diyetlerden farklı hipoglisemi olmamasıdır. Hasta sık aralıklarla yemek yer ama buna rağmen kilo verir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|