|
|
Soğanlı pizza
Zeytinyağı, biberiye ve sarmısağı orta ateşte yağ kızıncaya kadar ısıtıp, ateşten alın. Üzeri kapalı olarak birkaç saat veya bir gece dinlendirip, süzün. Maya, tozşeker ve 30 gr. unu, yarım bardak suda karıştırarak eritip, oda sıcaklığında maya kabarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin. Kalan unun ortasını havuz şeklinde açın. 3/4 tatlı kaşığı tuz, 3/4 çay bardağı biberiyeli zeytinyağı, kabaran maya ve kalan suyu katıp, dairesel hareketlerle una yedirin. Düz, unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurup, hamuru top haline getirin, üzerini hafifçe yağlayın ve mutfak havlusu örtün. Oda sıcaklığında hamur iki katı kabarıncaya kadar yaklaşık 1-1,5 saat dinlendirin. Isıtılmış tereyağında ve kısık ateşte soğanları karıştırarak, soğanlar iyice yumuşayıp, karamelize oluncaya kadar yaklaşık 45 dakika soteleyin. Tuz, karabiber katıp, harmanlayın ve soğuyuncaya kadar dinlendirin. Hamuru düz ve hafif unlu bir yüzeyde yaklaşık 2-3 dakika yoğurup, 5 mm. kalınlığında açın. 23x30 cm. ebatlarında yağlanmış fırın kabına pizza tabanı şeklinde yerleştirin. Kenarlarındaki fazla hamurları keserek alın. Hamurun üzerine sırasıyla karamelize soğanları yayın, keçi peynirini serpin, kalan biberiyeli zeytinyağını gezdirip, biberiye dallarını yerleştirin. Önceden ısıtılmış 225 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirip, yavaşça fırının ızgara teline alın ve pizzanın tabanı altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika daha pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
10 kişilik
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 çorba kaşığı biberiye (kurutulmuş)
* 2 diş sarmısak (ikiye kesilmiş)
* 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
* 1 çay kaşığı tozşeker
* 1,5 su bardağı su (ılık)
* 3 su bardağı un (elenmiş)
* Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
* 50 gr. tereyağı (doğranmış)
* 3 adet büyük boy soğan (ince piyaz doğranmış)
* 120 gr. keçi peyniri (ufalanmış)
* 4-5 sap biberiye (4-5 cm. uzunluğunda)
|