Trafikte kış tedbirleri
Emniyet Genel Müdürlüğü, kış mevsiminin başlaması dolayısıyla trafik tedbirlerinin alınması için valiliklere genelge gönderdi.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sebati Buyuran imzasıyla valilikler ile ve ilgili kuruluşlara gönderilen genelgede, kış mevsiminin başlaması sebebiyle oluşacak yağmur, kar yağışı, tipi, sis ve buzlanma gibi olumsuz hava koşulları sonucunda sürücülerin görüş mesafesinin azalması, araçların fren mesafelerinin artması, trafik güvenliğinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle kazaların artması olasılığına dikkat çekildi.
Genelgede, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için çeşitli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanarak, kış şartlarının ağır geçtiği il ve ilçelerde valiler, kaymakamlar, emniyet, jandarma, karayolları, köy hizmetleri, DSİ ve belediye başkanları ile toplantılar yapılarak görev bölümü oluşturulması ve alınacak tedbirlerin planlanması istendi.
Genelgeye göre, şehir içi ve şehirlerarası alternatif güzergahlar önceden belirlenerek, yağış nedeniyle yol kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması gibi hallerde, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi sağlanacak.
Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan Bolu Dağı geçişi, Gerede, Ilgaz, Merzifon güzergahı gibi önemli karayolları güzergahında yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda iller arasında koordinasyon sağlanacak. Karayollarında herhangi bir olumsuzluk olması durumunda araçlar uygun yerlerde bekletilecek.
TRAFİK PERSONELİ BAŞKA GÖREVLERİ VERİLMEYECEK
Kış mevsiminde trafik personeli maç, konser, toplantı gibi etkinliklerde güvenlik nedeniyle görevlendirilemeyecek. Gerektiğinde trafik birimleri takviye edilecek.
Kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araç sürücüler ve yolcuların, uygun meskun mahallerde konaklamaları sağlanacak.
Sisli veya zincir takılması gereken kesimlere gelinmeden önce, taşıt sürücüleri bizzat durdurularak veya megafonla araçlar arasındaki takip mesafesini artırmaları, mecbur kalınmadıkça sollama yapmamaları,yavaş ve dikkatli seyretmeleri, ayrıca gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları konusunda uyarılacaklar.
Karlı ve buzlu yol kesimlerinde, bütün taşıtlara zincir takılarak,zincirsiz araçların seyrine izin verilmeyecek.Güzergah üzerinde veya terminallerde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle aşınmış lastik kullanıp kullanmadıkları, ışık donanımlarının olup olmadığına dikkat edilecek. Far ayarları ya da ışık donanımları bozuk araçların eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilmeleri sağlanacak, mevsim şartlarına göre teçhizat ve avadanlık bulundurmayanların eksikliklerini gidermeleri sağlanacak.
İMKANLAR ÖLÇÜSÜNDE HER TÜRLÜ İNSANİ YARDIM
Trafik birimleri karayollarında kar ve buzlanma mücadelesi veren Karayolları Genel Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü personeli ile şehir içerisinde belediye görevlileri ile devamlı koordine kuracaklar.
Yolda mahsur kalan yolculara imkanlar ölçüsünde her türlü insani yardımlarda bulunulacak, kamu kurum ve kuruluşlarının tesislerinden faydalanılabilecek.
Otoyollarda trafiğin yoğun olmaması nedeniyle buzlanma oluşabileceğinden otoyol trafik ekipleri uyarılar için gerekli önlemleri alacaklar.
Karayolları kenarlarındaki tesislerde faaliyet gösteren tamirhane, vinç ve kurtarma araçlarının gerektiğinde hazır olması sağlanacak.
(AA)
|