|
|
İntihar çocukluk mu?
Çocuk ve gençlerle bir arada olması ürküten sözcükler: İntihar ve ölüm. Oysa intihar "çocukluk" değil, ciddi bir sorundur. 12 yaş altında intihar girişimi az görülür. Çocuklar ölümü, bir savunma aracı veya başkalarıyla mücadeleden kurtulma yolu, başkalarını uyarma şekli olarak kullanmayı ve ölümün anlamını erişkinlerden öğrenmektedirler. Genç intiharlarında hakim duygu kızgınlık ve öfkedir. Unutulmaması gereken önemli bir konu intihar girişimi bir yardım çağrısıdır. Bu nedenle bize önemli gelsin gelmesin her türlü girişim dikkatle izlenmeli ve gencin yardım çağrısı karşılıksız bırakılmamalıdır.
NEDENLER En sık intihara yol açan hastalık olarak depresyon karşımıza çıkmaktadır. Derslerde ve işlevsellikte bozulma, ilişkilerin bozulması, saldırganlık, uyku düzeninde değişme gibi durumlarda depresyon düşünülmelidir. Benzer şekilde alkol, madde bağımlılığı, borderline kişilik bozukluğu gibi ruhsal hastalıklar da diğer nedenlerdir. Ayrıca, aile içi sorunlar, ailede şiddet olması, ailede bir ruhsal hastalık ya da intihar girişimi öyküsü olması ve benlik saygısında azalma, mutsuz olma, kendini soyutlama, sorun çözmede başarısızlık gibi sosyal uyum bozuklukları intiharla sonuçlanabilir. Basında intiharlar hakkında genel bilgiler verilmesi, başedilen durumların aktarılması, yardım yollarının yayınlanması intiharların engellenmesi için olumlu yönde yardımcı olur. Buna karşın, intihar olayının dramatize edilerek verilmesi tetikleyici bir haber olabilir. Özellikle gençler için özendirici ve öğretici bir haber haline gelebilir.
NASIL ANLARIZ? Çocuğumuzda depresyon başta olmak üzere bir takım ruhsal hastalık belirtilerini gözlüyorsak, daha önceki davranışlarında belirgin değişme varsa, yemek ve uyku alışkanlıkları farklılaştıysa, içe kapanmış, insan ilişkilerinde bozulma olmuşsa, ölümle ilgili düşüncelerini arada dile getiriyorsa, önemsiz olduğundan, kimsenin kendini umursamadığından bahsediyorsa, güvenlik ve sağlık açısından umursamaz hareketleri olmaya başladıysa ve kendine ait şeyleri armağan etme, bir anlamda veda konuşması olabilecek söylemlerde bulunurak ayrılık hazırlıkları yapıyorsa dikkatli olmak gerekir.
ÖNLEME Ulaşılabilecek kriz merkezleri oluşturmak ve telefonlarının bilinmesini sağlamak, intihar metodlarının denetlenmesi (atlanabilecek belirgin yerler, tüp gaz, ilaç gibi) ve basının özendirici ya da tetikleyici değil eğitici yaklaşımı toplumsal engelleme yollarıdır. Gençler için aile, okul ve arkadaş gruplarının eğitilmesi en önemli konudur. Anne babaların çocuk ve gençlerle paylaşmayı öğrenmesi, onlarla uygun iletişim şekilleri bulabilmesi, iletişimlerini sadece okul-ders-başarı üçgeniyle sınırlanması, çocuklarını daha yakından tanımayı ve onları dinlemeyi öğrenmesi gerekir. Neslihan da bu konuda sorunun en kolay ve en çabuk tanımlanabileceği ve de ele alınmasının çok önemli olduğu okullarda çalışma yapan
YÖRET Vakfı'nın ergenlik ya da gençlik ihtiyaçlarıyla ilgili projesini araştırdı. Ayrıca ergenlik döneminde bu olumsuz tecrübeyi yaşamış bir anne olarak Emel Müftüoğlu görüştü.
RİSK FAKTÖRLERİ 1. Daha önce intihar girişiminde bulunmuş olmak 2. Alkol ve madde kullanımı 3. Devamlı ölümle ilgili düşünceler, karamsarlık, ümitsizlik 4. Depresyon 5. Psikoz,yeme bozuklukları 6. Yakın akrabalarda intihar girişimi 7. Cinsel ve fiziksel istismar,aile içi çatışmalar 8. Okul başarısızlığı 9. Ağır fiziksel hastalıklar 10. Diğer intiharlar
|