"Sigara grip riskini artırıyor"
Doç. Dr. Karlıkaya, ''Sigara içenler daha sık öksürdüğünden ve balgam çıkardığından, başkalarına enfeksiyon bulaştırma riskleri de daha fazladır'' dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Sigara Bırakma Polikliniği Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, gripten korunmada en kolay ve etkili yolun, sigara ve tütün dumanından uzak durmak olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Karlıkaya, ''Sigara içenler daha sık öksürdüğünden ve balgam çıkardığından, başkalarına enfeksiyon bulaştırma riskleri de daha fazladır'' dedi.
Doç. Dr. Karlıkaya, soğuk algınlığının, hafif bir enfeksiyon olsa da emen herkesi etkileyerek, önemli kişisel ve toplumsal kayıplara
yol açabildiğini söyledi. Soğuk algınlığı ve gribin, ABD'de yılda 30 milyon iş günü kaybı ve 1 milyar dolar civarında reçetesiz ilaç giderine yol açtığını bildiren Doç. Dr.Karlıkaya, şunları kaydetti:
''Sigara içenler, içmeyenlere göre daha sık ve daha ağır soğuk algınlığına yakalanırlar. Askerlerde yapılan bir çalışmada, sigara içenlerde, üst solunum yolu enfeksiyon riski 1,5 kat daha yüksek bulunmuştur. Sigara ve solunumsal viral enfeksiyon riskinin araştırıldığı bir çalışmada, sigaranın, riski yaklaşık 2 kat arttırdığı gösterilmiştir. Kadın sağlığı araştırmasında ise soğuk algınlığının incelendiği bir çalışmada hem aktif, hem pasif sigara içiciliği durumunda, soğuk algınlığı sıklığı ve süresinde artış gözlendi.''
Sigara içenlerin bağışıklık sistemindeki bozuklukların, sigarayı bırakmakla 6 hafta içinde düzeldiğini bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, sigara kullanmamanın kısa vadede enfeksiyondan koruyucu etki yaptığını söyledi.
Doç. Dr. Karlıkaya, gripten korunmada en kolay ve etkili yolun, sigara ve tütün dumanından uzak durmak olduğunu belirterek, ''Sigara içenler daha sık öksürdüğünden ve balgam çıkardığından, başkalarına enfeksiyon bulaştırma riskleri de daha fazladır'' dedi.
''DAHA ZAHMETSİZ VE MASRAFSIZ''
Kuş gribi nedeniyle kamuoyunun dikkatinin, gribin ne kadar tehlikeli olabileceği ve nasıl korunulabileceği konularına odaklandığını belirten Doç. Dr. Karlıkaya, ''Sigaradan ve başkasının dumanından korunmakla halkımız daha zahmetsiz, masrafsız (aşı, ilaç, hekim vs.) bir şekilde gripten ve diğer birçok önemli bulaşıcı hastalıktan korunabilir'' dedi.
Sigaranın ve pasif içiciliğin, vücudun ve solunum yollarının yapı ve işlevlerinde değişikliklere yol açarak enfeksiyon riskini arttırdığını bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, sigara içenlerde soğuk algınlığı, grip, zatürree, lejyoner hastalığı, tüberküloz, bulaşıcı menenjit ve diş eti enfeksiyonu riskinin arttığını söyledi.
Doç. Dr. Karlıkaya, özellikle grip için riskli kişilerin bir an önce sigarayı bırakması gerektiğini kaydetti. Sigara içen kişilerin grip riski özellikle yüksek olduğundan uygun durumda aşılamaya öncelik verilmesini öneren Doç. Dr. Karlıkaya, ''Aşıların etkinliğinin sigara içenlerle içmeyenlerde klinik olarak aynı olduğu bildirilmekle birlikte, sigara içenlerde daha az antikor yanıtı olduğu ve etkinin daha çabuk söndüğü bilinmelidir'' dedi.
(AA)
|