SPK'nın, İMKB'de başlattığı incelemelerin yankısı sürerken "Başbakanlık Tasarruf Genelgesi" ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Borsa Başkanı Birsen'in, 1994'te başbakanlık müsteşar yardımcısıyken tasarruf tedbirleri düzenlemelerinin mimarı olduğu öğrenildi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetimini karşı karşıya getiren "denetim" çalışmaları ilginç bir ayrıntıyı da ortaya çıkardı. İMKB'nin, "Biz tabi olmamalıyız" iddiasını yansıttığı "Başbakanlık Tasarruf Genelgeleri" geleneğini, 1994 yılında dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olan Osman Birsen'in başlattığı anlaşıldı.
BORSA ÇALIŞMAZ Bugün İMKB Başkanlığı'nı sürdüren Birsen yakın çalışma arkadaşlarına, tasarruf genelgelerinde son 10 yıldır "diğer kamu kuruluşları" tanımı bulunduğunu, buna rağmen özel şartları nedeni ile genelgedeki kısıtların Borsa'ya hiç yansıtılmadığını dile getiriyor. Birsen ve ekibinin bir başka görüşü de SPK'nın "Tasarruf genelgesine uymadınız" diye denetim yapması yerine Borsa'nın klasik tasarruf önlemlerine tabi olmaması gerektiğini savunması yönünde. Borsacılaragöre, "Sistemi SPK kurdu ve savunmak da onlara düşer." Birsen'in, SPK denetimi üzerine, yakın çevresine, "38 yıllık bürokratım. Denetimin içinden geliyorum. Hem denetledim hem denetlendim. Denetimden kaçmam söz konusu olamaz. 8 senedir de Borsa Başkanı'yım. Borsa'nın işleyişine ilişkin herhangi bir eleştiri almadım. Bu genelge konusu bu kadar önemli olmalı mıydı?" dediği konuşuluyor. Zaman zaman Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'le de konuşan Birsen, şu görüşte ısrar ediyor: "İMKB, dünyanın 21, Avrupa'nın 4. büyük borsası. Birisi çıkıp desin ki 'Evet bu tasarruf genelgesi birebir uygulansın, sistem daha iyi çalışır.' O zaman hemen uygulayayım. Burada kurulu bir yapı var. Üstelik bu yapıyı kuranda SPK. Kaldı ki 'SPK, özerk kurullarla ilgili bazı kısıtlara tabi. İMKB bunun dışında diye SPK için çok çeşitli harcamalar yaptık. Çünkü Borsa'nın yapısı nev-i şahsına münhasır. Yani kendine özgü bir yapı."
BUNLAR UYGULANIR MI? Borsa cephesine göre, "Yurtdışı telefonları kapat. Şehir içi görüşmeleri 3 dakika ile sınırla. Gazete alma. Müdürlere cep telefonu verme" gibi kısıtlamaların piyasaların işleyişi ile hiç ama hiç ilgisi yok. SPK'nın, Başbakanlığa danışarak İMKB'den uyulmasını istediği tasarruf önlemleri Borsa çalışanları arasında geçmişte dava konusu oldu. Birsen, "Tasarruf genelgesine uymadığımız gerekçesiyle savunma hazırlıyoruz. Genelgeyi uyguladığımız için 234 personelin davası ile uğraşıyoruz. Bu nasıl çelişki?" diye yakınıyor.