Koç Holding ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Kaftan Sergisi Amerikalılar'ı resmen büyüledi.
Birtarafta altın ve gümüş iplikten üretilmiş çok değerli bir parça, öte tarafta Kanuni'ye ait sade ipek saten karışımı kaftan... Koç Holding'in desteği ile Topkapı Sarayı'ndan Washington'daki Smithsonian Müzesi'ne uzanan 68 parçalık koleksiyonun tanıtıldığı özel gece tek kelimeyle muhteşemdi.
ABD ve Türkiye'de açılacak sergilere Koç'tan destek
ABD'de 29 Ekim'de açılacak "Osmanlı Türkiyesi'nden İmparatorluk Kostümleri" adlı serginin ana sponsorluğunu Koç Holding üstlendi. Koç, 10 yıl süreyle tüm faaliyetleri destekleyecek.
Bir tarafta altın ve gümüş iplikten üretilmiş çok değerli ve nadide bir parça olarak nitelendirilen kaftan, öte tarafta Kanuni Sultan Süleyman'a ait zarif ve sade ipek saten kaftan... Osmanlı sanatının uzman ismi Profesör Nurhan Atasay, 'Öyle güzel sunuldular ki, sanki bütün kaftanlar canlandı' dedi. Duyduğu heyecan her halinden belliydi. Kanuni Sultan Süleyman'a, Sultan Selim'e ve Bayazıt'a ait kaftanların dışında şalvar, başlık, yastık, ipek yer örtüleri ve işlenmiş kumaşların, Topkapı Müzesi'nden, Washington'daki Smithsonian Müzesi-Sackler Galerisi'ne
yolculuğunun mimarlarından biri de oydu. "İpek: Osmanlı İmparatorluğu İpek ve Kadifeleri", Londra: Azimuth Press, 2001 adlı eserin başyazarı Atasay, Freer Sanat Galerisi ve Arthur M. Sackler Galerisi Baş Küratörü ve İslam Sanatı Küratörü Dr. Massumeh Farhat ile birlikte, 'Stil ve Statü: Osmanlı Türkiyesi'nden İmparatorluk Kostümleri' sergisinin küratörlüğünü üstlenmişti.
GALADAN 300 BİN $ İşte bizler, bir grup gazeteci, Koç Holding'in davetlisi olarak iki günlüğüne geldiğimiz Washington'da önemli bir kültür olayına tanıklık ediyoruz. Aslında sadece biz değil, önceki akşam Washington'daki Smithsonian Müzesi'nin yarısı Amerikalı yaklaşık 380 konuğu bu çok özel sergiyi, kapıların açılacağı 29 Ekim'den önce görme fırsatını yakalıyordu. Küratörlerin verdiği bilgiye göre, sergilenen 68 objenin bir kısmı da Konya'daki Türkiye Mevlana Müzesi ve Rusya'daki Hermitage Müzesi'nden getirilmişti. Müzeye yaklaşık 300 bin dolar gelir sağlayan gala yemeği öncesi açılış konuşması yapan Smithsonian Müzesi'nin müdürünün sözleri anlamlıydı. Giysilerin bir güç sembolü olması yüzyıllardır süregeliyordu ve Washington'un bir güç merkezi olduğu düşünülürse 'Stil ve Statü' sergisi daha bir anlam kazanıyordu.
SERGİYLE SINIRLI DEĞİL AB ile uzun ince bir yol olsa adaylık sürecini başlatmış Türkiye'nin ABD'den dünyaya yaptığı bu tanıtım atağı, Dışişleri ve Turizm Bakanlığı, Washington Büyükelçiliği'nin işbirliği sayesinde gerçekleşmiş ve Koç Holding ana sponsorluğunda, ABD'den İTKİB, Türk Kültür Vakfı ve The Packard Humanities Institute gibi kuruluşların da desteği alınmış. Üstelik bundan sonra olacaklar, bu bir sergiyle de sınırlı değil. Kültür Bakanlığı ve Smithsonian arasında imzalanan on yıllık anlaşma uyarınca, Türkiye ve ABD arasında sergi alışverişi de başlamış oluyor. Koç Holding de on yıl boyunca yapılacak olan bütün faaliyetlerin ana sponsorluğunu üstleniyor. Sergi dolayısıyla Washington'a gelen Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, ABD'de düzenlenecek sergilerin yanı sıra Smithsonian'dan da Türkiye'ye ve sadece İstanbul'a da değil, Anadolu'nun çeşitli illerine önemli sanat eserlerinin getirileceğini anlattı.
KRALİÇE NUR GELDİ Bu arada önceki akşam Smithsonian Müzesi'nin önemli konukları arasında Kraliçe Nur'dan ABD Senatosundan Ed Whitfield, Roy Blunt, Wexler'e ve Ahmet Ertegün'e, Mark Paris'ten İTKİB'i temsilen Süleyman Orakçıoğlu ve Yalçın Ayaydın'a kadar pek çok isim vardı. Modacı Atıl Kutoğlu tarafından dizayn edilen ve sergilenen Osmanlı dönemi kumaşlarındaki motiflerle bezenmiş giysileri taşıyan mankenlerin de büyük ilgi çektiğini söyleyebilirim.