Financial Times gazetesi, Mart 2006'da görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin emekli olmak istemediğini yazdı.
Financial Times, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin Mart 2006'da sona ereceğini belirterek "Türk Merkez Bankası'nın 26 yıllık çalışanı, büyük bir olasılıkla, emekli olmak istemiyor" diye yazdı. Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times'ın haberinde, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflenmesine geçmeye hazırladığına dikkat çekerken "Türkiye'nin Merkez Bankası, para politikasının yürütülmesine tutarlılık ve şeffaflık getirmek için dört yıla yakın bir süre devam eden bir projenin son aşamasını uygulamak üzere" şeklinde
ifadelere yer verildi. 2001 yılında kısmen bağımsız bir Merkez Bankası'nın olmayışı nedeniyle patlak veren bir finansal krizin ardından, Merkez Bankası'nın resmen hükümetten bağımsız kılınmaya başladığını belirten gazete, resmen enflasyon hedeflenmesine geçilmesiyle Merkez Bankası'nın faiz oranlarına ilişkin kararları veriş yolunu de değiştireceğini kaydetti. Ocak 2006'dan itibaren faiz kararlarının Para Politikası Kurulu'nca verileceğine dikkat çeken gazete, şunları yazdı: "Sayın Serdergeçti, yeni çerçevenin, Bankayı uluslararası uygulanmalara yakınlaştıracağını söylüyor. Rejimin, Avrupa Merkez Bankası'ndan çok İngiltere Merkez Bankası'nın (Bank of England) uygulamalarını daha çok yansıtacağını düşünüyor."
'TÜRKİYE ÇOK ŞANSLIYDI' Financial Times, Türkiye'nin son birkaç yıl şanslı olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Gerileyen ABD faiz oranları ve yükselen piyasarlar lehindeki düşünceler, ekonomik ve finansal değişime ölçülmeyecek biçimde yardımcı oldu. Ancak Türkiye, dünyada petrole en çok bağlımlı ülkelerden biri. Yükselen petrol fiyatları ve ABD faiz oranlarının yükselmesi olasılığı, enflasyon hedefine ulaşılmasını daha da zorlaştıracak." İngiliz gazetesine konuşan Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da Merkez Bankası için riskin resmen enflasyon hedeflenmesine geçilmesinde olduğunu belirtti. Bankanın spesifik bir hedef ve bir bant arasında vereceği kararın da önemli olduğunu ifade eden Aslanoğlu, eğer banka spesifik bir rakam belirler ancak bu hedefe ulaşamazsa bunun kredibilitesi için oluşturacağı sakıncalara dikkat çekerken "Kredibilitesi için bir risk var ve kredibilitesi yaşamsaldır" ifadesini kullandı.