|
|
|
|
SHÇEK'den çarpıcı rapor
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (SHÇEK) bağlı kuruluşların sorunları rapor haline getirildi.
Nevşehir'de, Haziran ayında yapılan İl Sosyal Hizmetler Müdürleri Eğitim Semineri'ne katılan 81 il müdürü arasından seçilen 16 il müdürü, sosyal hizmetlere bağlı kuruluşlardaki sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili hazırladıkları raporu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'a sundu.
Raporda, sosyal hizmetlerde kadro karşılığı olmayan sözleşmeli personel çalıştırılmasına imkan veren
çalışmanın ivedilikle yapılması ve kurum personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi istendi.
Sosyal hizmet çalışanlarının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, 3 yılda bir motivasyon eğitimine tabi tutulmaları, yoğun çalışma ve iş güçlüğü çekmeleri dikkate alınarak, yılda 2 ay yıpranma payı almalarının sağlanmasının gerektiği ifade edilen raporda, fiziksel, cinsel istismara uğramış ve madde bağımlısı olan çocukların yetiştirme yurtları yerine, en az 7 bölgede açılacak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilmeleri talep edildi.
''ÖZEL SOSYAL HİZMETLER KURULUŞLARI AÇILMALI''
Raporda, ''Kurumlarımızda bakımın maliyet yüksekliği ve kuruluşların asla ailenin yerini tutamayacağı gerçeği gözönünde tutularak, çocuğun, tüm koruma ve bakım hizmetleri alanında ailesinin,yakınlarının yanında aynı-nakdi yardımla desteklenmesi veya koruyucu aile sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir'' denildi.
Raporda, esas ve usulleri genel müdürlükçe belirlenecek hükümler oğrultusunda özel girişimciler tarafından açılacak sosyal hizmetler kuruluşlarının desteklenmesi gerektiği de vurgulandı.
SOSYAL YARDIMLAŞMA FONU İLE SHÇEK BİRLEŞTİRİLMELİ
Verimliliği artırmak, hizmette etkinliği sağlamak, sosyal yardımların ve sosyal yardım hizmetlerinin tek elde toplanması amacı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ile SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün aynı bakanlıkta birleştirilmesi istenen raporda, çocukların hayata azırlanmaları, yurttan çıktıktan sonra kendi ayakları üstünde durabilmelerini öğretmek amacı ile bazı ihtiyaçlarını grup sorumluları nezaretinde satın alabilmelerinin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edildi.
''BAZI KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILMALI''
Raporda, sosyal hizmetlerin verimli kılınabilmesi için milli eğitim ve sağlık bakanlıkları, emniyet genel müdürlüğü ile belediye ve il özel idare müdürlükleri gibi kuruluşlarla işbirliği yapılmasının gerektiği belirtildi.
Raporda, sosyal hizmetler il müdürlüğünde görev yapıp emekli olanların, özel sosyal hizmet kuruluşlarına sorumlu müdür atanabilmelerine ilişkin yasal zemin hazırlanması da istendi.
Adalet ve milli eğitim bakanlıkları ile emniyet genel müdürlüğünün çeşitli konularda SHÇEK'den uzman talebinde bulundukları ifade edilen raporda, bu durumun da kurum uzmanlarının asıl görevini yapmalarına engel olduğu vurgulandı.
Raporda, SHÇEK'in desteklenmesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğu gibi, ''sosyal hizmetlere yüzde 100 destek kampanyası'' başlatılması için yasal zeminin oluşturulması istendi.
SHÇEK'e bağlı yurt ve yuva müdürünün 1 milyar 150 milyon, huzurevi ve rehabilitasyon çocuk merkezi müdürünün ise 1 milyar 750 milyon lira maaş aldığı ifade edilen raporda, sosyal hizmet uzmanının yurt ile yuvada 1 milyar, huzurevi ve rehabilitasyon merkezinde 1 milyar 350 milyon lira maaş aldığı vurgulandı.
Raporda, bu kurumlarda görevli öğretmenin 1 milyar-1 milyar 200 milyon, hemşirenin 800 milyon-1 milyar 150 milyon, hizmetlinin 500-800 milyon lira arasında, memurun ise 550 milyon lira maaş aldığı kaydedildi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|