Erol Sabancı: Akbank'a yabancı yatırımcılar çok ilgi gösteriyor. Ama biz ortaklıkta acele etmiyoruz.
AkbankYönetim Kurulu Başkanı Sabancı, bankanın yatırımcılar için çok cazip olduğunu belirterek şöyle dedi: "Hissedar ve çalışanlara hayırlı olması kaydıyla ortaklık düşünürüz..."
SİNATRA DİNLİYOR Bankacılığınduayeni Sabancı, iş yorgunluğunu da "Sinatra eşliğinde bir kadeh viski ve puro içerek" attığını söyledi.
Yabancı geliyor diye korkmayın
Bankacılığın duayeni Erol Sabancı, "Yabancı bankaların ülkeye yatırıma gelmesi iyidir. Bundan korkmayalım" diye konuştu Sabancı, "Bankalar gelirse o ülkelerin diğer yatırımcılarına da yeşil ışık yanar. Rekabet artar, hepimiz istifade ederiz" dedi.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırıma gelmesinden endişe duymamak gerektiğini söyledi. Bankacılık sektörüne yabancı ilgisini değerlendiren Erol Sabancı, "Yabancıların yatırıma gelmesi bana göre çok iyidir. Çünkü yabancı bankalar Türkiye'ye gelirse o ülkelerin müteşebbislerinin de buraya gelmesine yeşil ışık yakar. O ülkelerin müteşebbisleri de burada kendi bildikleri bankalar varsa daha rahat hareket edebilirler. Yabancı bankaların buraya gelmesi, yeni ürünlerin pazarlanması ve rekabetin gelişmesinde çok faydalı olur. Ve bundan 73 milyonluk nüfusumuz istifade eder" diye konuştu.
ÖNEMLİ OLAN DENETİM Erol Sabancı, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:
* Yabancı bankaların Türk bankacılık sektörüne ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecekte yabancı bankalarla rekabet hangi çerçevede olacak? Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Koçbank ve Şekerbank yabancılarla ortaklıklar yaptı. Dışbank'ı da Fortis Grubu satın aldı. Böylece bankacılık sektöründe yabancıların payı yüzde 2-3'lerden yüzde 13-14'lere yükseldi. Yabancıların Türkiye'de elini taşın altına koyması çok mühim bir gelişme olacak. Ben Türk bankalarının yabancılarla rekabet açısından bir zorluk yaşayacağını sanmıyorum. Türkiye'de gerek müteşebbis gerek profesyonel yönetici, gerekse teknolojik yaptırımlar çok iyi yapılmıştır. Bunları çok iyi organize eder, yürütürsen endişe edecek birşey yoktur. Hoş gelirler sefa gelirler. Biz de kabul edelim ki, gelenler yiğit bankalar, kurumsallaşmış şirketler olduğu için hiçbir zaman haksız rekabet yapmazlar. Bu bizim gibi, Akbank gibi bir banka için aradığımız bir özelliktir. Rekabet meşru olmalıdır. Mevzuatın sağına soluna gitme ile rekabet yapılırsa o meşru değildir, haksız rekabettir. Ancak Türkiye'ye gelen yabancılarda böyle bir şeyin olması mevzubahis değildir. Önemli olan denetimin iyi yapılmasıdır. Denetim iyi olduktan sonra yabancı payı yüzde 25 olmuş yüzde 30 olmuş farketmez.
* Türkiye'ye gelen yabancı sermaye profiline bakışınız nedir? Alman, Fransız, Amerikan, İngiliz yatırımcı gibi üç-dört ülkeye bağlı yatırımcının dışında artık Türkiye'ye Körfez ülkelerinden, Romanya'dan, Çek Cumhuriyeti'nden, Lübnan'dan, Singapur'dan yatırımcılar da geliyor. Ne güzel şey bu. Şemsiye büyüdü, yelpaze büyüdü, gelen rakamlar 20 milyon dolar, 200 milyon dolar da değil. 2 milyar dolar, 3 milyar dolar, 6 milyar dolar. Bu, ülkenin kredi değerliliğini gösteriyor. Ülkenin iyiye gittiğini gösteriyor. Yabancı bir yatırımcının bir ülkeye gelip de ciddi boyutta yatırım yapması için aradığı en büyük şart ekonomik ve politik istikrardır.
BANKA SATIN ALABİLİRİZ
* Akbank, önümüzdeki yıllarda özel, ya da özelleştirilmesi halinde bir kamu bankası satın almayı düşünür mü? Akbank'ta serbest özkaynak fazla. 4.5 milyar doların üzerinde bir özkaynağımız var. Türkiye'de bugün dört büyük bankaya bakarsanız en büyük özkaynağı olan Akbank'tır. Tabi bu özkaynaklarla ne yapabilirsin? Bankanın organik büyümesine katkıda bulunabilecek uygun bir Türk bankası olursa -bu özel banka da olabilir kamu bankası dasatın alma yapabiliriz. Ancak satın aldığımız bankanın Akbank'a büyük fayda sağlaması gerekir. Bunu da satın almadan önce bankanın bilgi odasına girip baktığımızda görürüz. Bu röntgen fotoğrafını çektikten sonra Akbank'a fayda verebilecekken, illa ki ben bu bankayı alayım orta çaplı veya büyük çaplı kamu veya özel, illa ki alayım diye düşünce olmaz. Niye alıyorum, aldığımın karşısında ne ödüyorum ve aldığım bana bu ödediğimi veriyor mu? Bizim için bugün gidip de Kazakistan'da, Gürcistan'da banka satın almaktansa Türkiye'nin içinde uygun bir imkan çıkarsa satın alma yapmak daha faydalıdır. Tabi tek şart, satın almanın Akbank'a faydalı olması şartıdır.