| |
Zor bir kış kapıda
Kuş gribinden değil, insanlardaki gripten korkun. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, asıl salgın tehlikesinin bu iki grip virüsünün buluşmasıyla ortaya çıkacağı uyarısında bulunuyor... Sağlık Bakanlığı, AB ve ABD'nin yaptığı gibi, kış gelmeden ücretsiz grip aşısı kampanyası başlatmalı...
AB Komisyonu'nun Rum komiseriyle yolumuzun bu kadar çabuk kesişeceği, daha müzakereler başlamadan "muhatabımız" olacağı aklınıza gelir miydi? Markos Kipriyanu dün yaptığı açıklamayla kamuoyunun Olli Rehn'den sonra tanıştığı ikinci AB Komisyonu üyesi oluverdi. "Ne yazık ki" dedi açıklamasında, "İngiltere'de Weybridge laboratuarındaki tahlillerde, Türkiye'de 2 bin kadar hindinin ölümüne yol açan kuş gribi virüsünün A/H5N1 türü olduğu belirlendi." Anlamı: Virüsün insanları da öldürebilen versiyonu! Öldürücü ama en azından şimdilik o kadar da korkutucu değil. Çünkü, bu virüs bugüne kadar sadece Uzakdoğu ülkelerinde kümes hayvanlarıyla haşır neşir olanlarda görüldü. Toplam 112 kişide. Çoğunluğu Vietnam'da olmak üzere 60'ı öldü. Bir başka deyişle, ne kümes hayvanları tüketenler hastalığa yakalandı, ne de A/H5N1 virüsü bulaşanların çevresindekiler... Ancak uzmanları virüsün "mutasyon"a uğraması, yani değişmesi ve bunun sonucu insandan insana geçmesi olasılığı korkutuyor. O senaryo gerçekleşirse, birkaç ay içinde en az 7 milyon kişi ölecek. ABD Başkanı Bush'un 14 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dünyayı virüs değişime uğramadan ve gezegenimizin tümünü kırıp geçirecek bir salgına yol açmadan seferberliğe çağırmasının ardında da işte bu ürkütücü senaryo bulunuyor. Zira er veya geç böyle bir salgın olacak. İşte BM'nin kuş gribiyle mücadele için görevlendirdiği koordinatör David Nabarro'nun uyarıları: "Birgün salgınla karşılaşacağız. Bu salgın hafif de atlatılabilir, ağır da. Hatta çok ağır da. Ne zaman, nerede ortaya çıkacağını bilmiyorum ama mutlaka olacağından eminim..."
İki cephede birden savaş Kuş gribiyle mücadelenin ulusal ve uluslararası olmak üzere iki cephesi var. Uluslararası savaş, virüsün çıktığı ve yayıldığı Güneydoğu Asya'da verilecek. Orası temizlenmeden mutasyon ve salgın riskinin yok edilemeyeceği görüldü. O nedenle başta Vietnam olmak üzere tüm bölge ülkeleri için acil destek programları hazırlandı. Hedef: Kış gelmeden bu ülkelerde etkin önlemler alınması. Tüm kümes hayvanlarının aşılanması, veterinerlik hizmetlerinin en ücra köylere kadar götürülmesi gibi. Çünkü virüsün en geç Aralık ayında hem hayvanlarda, hem de onları yetiştirenlerde ortaya çıkacağı biliniyor . Ulusal mücadeleye gelince; dört alanda eşgüdümlü olarak götürülmesi gerekiyor: Sürekli denetim, şeffaflık (yani hastalığın saklanmaması), bilgilendirme ve salgın halinde yetkililerin en köklü çözümleri hızla hayata geçirmeleri... Gerçi "Tıptaki son gelişmelerle salgın kontrol altına alınabilir. Ayrıca virüsteki mutasyonlara rağmen, felaketin kapıda olduğunu söylemek de abartı olur. A/H5N1 virüsünün ne zaman insandan insana geçecek şekilde değişime uğrayacağını kimse bilmiyor. Belki de hiç olmaz. Kuş gribi onlarca yıldır olmasına rağmen böyle bir mutasyona uğramadı" diyen iyimser uzmanlar da var. Ancak kuş gribi ile her kış milyonlarca kişinin yakalandığı insan gribinin birleşmesi halinde neler olabileceğini kimse bilmiyor. O nedenle de en azından önlem olarak, kış öncesi ücretsiz aşı kampanyası başlatılması öneriliyor. Özellikle, hatta öncelikle çocuklara ve yaşlılara yönelik bir kampanya... "Kuş gribine karşı Temmuz ayından itibaren hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Paniğe gerek yok" diyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu konuyu da düşünmeli.
|