kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sahur reflüsünden korunun
Pankreas açlığı sevmiyor
Yağlı yemeklerden vazgeçin!

Sahur reflüsünden korunun

Oruçluyken iftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak reflü olasılığını azaltır. Sahurda hafif yiyecekler yemek ve yedikten sonra hemen yatmamak da gece reflüyü önler. Ramazanda kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de kişiyi reflüden koruyucu önlemlerdir

Bakırköy Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Saruç, reflü hastalığı hakkında genel bilgiler vererek, hastaların nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

Ramazanda toplumda sık rastlanan reflü hastalığında bir artış görülür mü? Bunun nedeni nedir?
Son dönemde adından sıkça söz edilen reflü hastalığı, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesi, burada tahrişe ve göğüs arkasında yanma gibi şikayetlere neden olması şeklinde tanımlanıyor. Toplumumuzda normal zamanlarda da sık olarak gözlenen bu durum ramazan ayında artıyor. Bunun en önemli nedeni ise, uzun süren açlık sonrası, dikkatsizce yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek yenmesidir. Ayrıca; sahurda yemek yendikten sonra hemen yatılması da zararlıdır. Yatar pozisyonda yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesi kolaylaşmaktadır. Bu faktörler, ramazanda şiddetli reflü şikayetlerinin görülmesine yol açar.

YEMEK BORUSU ALARMI
Reflü hastaları ramazan ayında iftar ve sahurda nelere dikkat etmeli? Daha önceden reflü tanısı konulmuş olan hastaların, ramazan ayı öncesi gastroenterologları ile görüşmeleri, yeni öneri ve ilaç değişikliklerini öğrenmeleri gerekmektedir. İftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır. Ayrıca, sahurda hafif yiyecekler yemek ve yemek yedikten sonra hemen yatmamak gece reflüyü önleyecektir. Sigara ve alkol alınmaması, çikolota, kahve, biberli ve yağlı baharatlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de koruyucu önlemlerdir. Yemek borusunun önemli sorunlarından biri de; uzun süren açlık sonrası iştahla hızlı, iyi çiğnenmeden yemek yenirken büyük et veya kemik parçalarının yemek borusuna takılmasıdır. Bu durumda, başka bir şey yemeye ya da içmeye çalışmadan hastaneye başvurmak gereklidir. Endoskopi yardımıyla bu tür tıkanıklıklar kolaylıkla açılabilmektedir.

Ramazan süresince mide hastalıkları olanlar nelere dikkat etmeli?
Ülser hastalığı da çok sık görülmektedir. Ramazan süresince uzun süren açlık, midenin ve oniki parmak bağırsağının daha uzun süre mide asitiyle karşı karşıya kalmasına neden olur. Ancak, oruç tutanlarda mide ve oniki parmak bağırsağında ülser sıklığında artma olup olmadığı bilinmemektedir.

ASPİRİNE DİKKAT!
Öncesinde mide şikayetleri olan, daha önce mide ülseri veya kanaması geçirmiş olan kişiler, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka bir gastroenterolog ile görüşmelidirler. Oruç tutup tutmamalarına doktor yapacağı bazı incelemeler sonrası karar verecektir. Bu tür kontrollerin yapılmadığı durumlarda; oruç tutulması ciddi mide ve on iki parmak bağırsağı kanamalarına neden olabilir ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Doktorunuz gerekli ilaç ve diyet önerileriyle oruç tutmanıza izin verebilir. Ramazan ayı süresince ağrı kesicilerin ve aspirinin kullanımına da özen göstermelisiniz. Zaten mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanımı; oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide delinmelerine neden olabilir. Gerekli olduğunda ağrı kesicilerin doktor kontrolünde verilen mide koruyucu proton pompası inhibitörü grubundan ilaçlarla kullanılması doğru bir yaklaşımdır.

Ramazan ayında hazımsızlığı önlemek için ne yapılmalı?
Rahatsız olmamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda yemeğe ve iftar ile sahur arasına yatmadan iki saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir.

Ramazanda yenilenen yüksek kalorili yemekler karaciğerimizi nasıl etkiler? Kronik karaciğer hastalığı olan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Ramazanda uzun süre açlığa rağmen iftar ve sahurda yediğimiz lezzetli, özenle hazırlanmış yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle çoğumuz kilo alırız. Bu kısa süre içinde, vücut ağırlığımızda ortaya çıkan bu artış karaciğerde yağlanmaya yol açar. Yüksek karbonhidratlı beslenme, insülin kan seviyemizi yükseltmekte bu da karaciğerde daha kolay yağ birikime neden olmaktadır. Kronik karaciğer hastaları (hepatit), oruca başlamadan önce doktora kontrol olmalıdır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Açlık Ve Susuzluk Strese Yol Açıyor!
 Oruçla Gelen Performans Kaybı!
 Oruç Anne Ve Bebeği İçin Risktir
 Sahur Reflüsünden Korunun
 Ramazanda Sağlıklı Olmak Elinizde!
 Oruç Hasta Kalbi Etkilemiyor
 İftar Ve Sahur Arası Bol Sıvı Alın
 Oruçluyken De Kilo Korunabilir
 Andropoz Bir Tabu Olmaktan Çıkıyor
 Bilinen En Eski Detoks Oruçtur
 Sahur Yemeği Erken Kahvaltıdır
 Öğün Sayısı Düştü Diye Fazla Ve Ağır Yemeyin
 Çocuğun İştahını Açmanın Yolları
 Büyümede Yolun Sonu Neresi?
Zorlanmayı severim
Zorlanmayı severim
atv'nin sevilen dizisi 'Misi' de Onur karakterini canlandıran Yetkin...
Bana 30 saniyeyi bile çok gördüler
Bana 30 saniyeyi bile çok gördüler
Bugüne kadar çekilen tüm Hababam filmlerinde rol alan Halit...
Aksoy çifti boşanıyor mu?
Aksoy çifti boşanıyor mu?
İktisat Bankası'nı 493 milyon dolar zarara uğrattıkları gerekçesiyle...
Miami'de ön balayı!
Miami'de ön balayı!
20 günlük çiçeği burnunda aşıklar Yeşim Salkım ile İlker...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.