|
|
Oruç hasta kalbi etkilemiyor
Oruç, düzgün seyreden ve sıkı kontrol altındaki kalp hastalarının klinik durumlarında ve laboratuvar değerlerinde olumsuz değişikliklere neden olmuyor. Tansiyon hastaları da düzenli ilaçlarına devam ederlerse; oruç tutmamaları için hiçbir neden yok
oktor oruç tutabilir miyim?", "İlaçlarımı nasıl almalıyım?", "İftar sonrası rahatsızlık hissediyorum, neler yemeliyim?", "Şekerim ne olur, tansiyonum çıkar mı?"... Bu ve benzeri sorular, her yıl ramazan yaklaştıkça sıkça tekrarlanır. Coğrafi konum ve mevsimlere bağlı olarak 11-20 saat arasında değişen aç kalma dönemleri ve arkasından ağır iftar sofraları ve aşırı yemek, sonrasında bir mesafe katederek gidilip kılınan namaz ve sabaha karşı tekrar yemek vücut üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Sağlıklı kişiler için; basit ve zararsız sindirim şikayetleri gibi ortaya çıksa da, hastalarda, ilaç kullananlarda, diyet yapanlarda dikkat edilmesi, önceden tedbir alınması ve mutlaka eğitim gerektiren sorunlar yaşanabilir. Alman Hastanesi'nden Kardiyolog Dr. Metin Okutucu, ramazan ayının kalp hastaları için nasıl geçirilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Oruç hastalara kesinlikle yasak mıdır? Kesin yasak yoktur. Ama doktora danışmak şarttır. Kendi hastalığı ve oruç ilişkisiyle ilgili eğitim mutlaka alınmalıdır. Modern ilaç tedavileri sayesinde artık birçok kalp ilacı günde bir kez alınabiliyor. İlacı alış saati çok önemli olabilmekte ve bu sayede ramazan ayındaki beslenme şekline uyumlu hale getirilebilmektedir.
KALBİNİZİ ZORLAMAYIN! Beslenme şekli değişikliği, neler yapabilir? Ağır bir iftar sofrası sonrası, açık mekanda ve soğukta camideki namaza yürümek hasta kalbi zorlayabilir. Tansiyon, şeker, kanın sululuk hali; alışık olunmayan beslenme şekli nedeniyle kötü etkilenebilir. Ancak hepsi için önlem alınabilir, ilaç şemaları ayarlanabilir, ağır hastalar dışında ramazana uyum sağlanabilir.
Vücut yağları, nasıl etkilenir? Oruç sırasında besin çeşitleri ve öğün sıklığı değişir. Toplam kalori alımı azalsa da, ağır yemeklerin daha sık hazırlandığı, daha çok tatlı yenildiği bilinmektedir. Bunlara ek olarak birçok kişi fiziksel aktivitelerini de ramazan süresince kısıtlar. Sonuç olarak; total ve vücut yağ metabolizmaları değişikliğe uğrar.
Genelde oruç kalp krizlerine neden olur mu? Ankara Numune Hastanesi'- nden A. Temizhan ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada, oruç tutmanın kalp krizine neden olmadığı bulunmuştur. Aksine ramazan süresi, öncesi ve sonrasına göre daha az kalp krizlerine rastlanmıştır, ancak bu bulgu kesin değildir. Katar'da yapılan başka bir araştırmada da ramazan süresince kalp krizlerinde bir artma görülmemiştir. Ancak bu söylem yüksek riskli hastalar için geçerli olmayabilir, doktora danışmak önemlidir.
İLAÇ ALIMINI DÜZENLEYİN Kalp hastalarında oruç kötü sonuçlar doğurabilir mi? Düzgün seyreden, iyi kontrol altındaki kalp hastalarında orucun hastaların klinik durumlarında ve laboratuvar değerlerinde olumsuz değişikliklere neden olmadığı gösterilmiştir. Bu tür hastaların büyük çoğunluğu güvenle oruç tutabilirler.
İlaç kullanılıyorsa, ramazanda nelere dikkat edilmelidir? Oruç tutan birçok hasta kullandığı ilaçların dozunu, alış zamanı veya sıklığını kendi başlarına değiştirmektedir. Bu tutum ilaçların vücuttaki etkilerini azaltabilir, hatta yan etkilere neden olabilir. Ramazan öncesi bir kez doktorunuza danışmak, önerilerini almak ve düzenli uygulamak bu dönemi sorunsuz geçirmeniz için çok önemlidir.
İnsülin kullananlar ne yapmalı? İnsülin kullanıyorsanız, aşırı şeker düşmesi riski nedeniyle oruç emniyetli olmayabilir. İnsülin türü ve kullanım şekli oruca göre ayarlanabilir ancak bu mutlaka doktorunuz tarafından yapılmalıdır.
|