Standart Çimento ihalesini Çimsa ile kazanan Sabancı, Ladik Çimento'da da en yüksek teklifi verdi. TMSF'nin 60 milyon dolar değer biçtiği Ladik Çimento'da ipi 140 milyon 250 bin dolar teklifle Akçansa göğüsledi.
Standart Çimento'ya 175.5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Sabancı, Ladik Çimento için açılan ihaleyi de kazandı. Grup şirketlerinden Akçansa, 60 milyon dolardan satışa çıkarılan Ladik için 140 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi verdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Ladik Çimento için belirlenen 60 milyon dolarlık bedelin 2.3 katını oluşturdu. Uzanlar'dan TMSF'ye geçen 9 çimento şirketinden 4'üncüsü olan Ladik Çimento, dün İstanbul Eminönü'ndeki Sepetçiler Kasrı'nda satışa çıkarıldı. İhaleye, idari belgelerini teslim eden 15 kuruluş katıldı. Kapalı zarf tekliflerinin alınmasıyla başlayan ihalede en yüksek kapalı zarf teklifi 125.5 milyon dolarla Heidelberg Çimento adlı yabancı ortağı bulunan Sabancı Grubu şirketi Akçansa'dan geldi.
'STRATEJİK ÖNEMİ VAR' En yüksek 5 teklifin yarıştığı açık artırma aşamasında Akçansa ile Çimsa (Sabancı Grubu), Türkerler İnşaat, Aşkale Çimento, Çimentaş (İtalyan Cementir) yarıştı. İhale sonunda ise ipi göğüsleyen ise 140 milyon 250 bin dolarlık teklifiyle Akçansa oldu. İhale sonrası bir açıklama yapan Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, Ladik Çimento'yu ortakları Heidelberg ile dünya standartlarında bir fabrika haline getireceklerini söyledi. Heidelberg Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Gauthier ile soruları yanıtlayan Kamışlı, verdikleri fiyat konusunda şu anda yorum yapmanın bir anlamı olmadığını ifade etti. Çimentonun, Sabancı Grubu için stratejik önemi olduğunu vurgulayan Kamışlı, sektörde liderliklerini sürdüreceklerini dile getirdi.
'FİYATLARI AÇIKLAYACAĞIZ' Fabrikaların muhammen bedellerin çok üzerinde satılmasının çimento fiyatlarına nasıl yansıyacağına ilişkin bir soruyu Kamışlı şöyle yanıtladı: "Bunların çimento fiyatlarına yansıması mümkün değil. Fiyatlarda çok anormal bir durum yok. 1997-1998'- den sonra fiyatlar, bugünkünden daha da yüksekti. İhalelerden sonra bunları rakamlarla ve resmi olarak sizlere duyuracağız. Dolayısıyla bu ihale fiyatları ile çimento satış fiyatlarının ilgisi olamaz. Kaldı Avrupa, ABD, Afrika, Ortadoğu ve dünyada çimentonun Türkiye'den ucuz olduğu tek yer petrol ve doğalgaz destekli olduğu için İran. Avrupa'da 75-80 Euro fiyatlar var. Ortağım da burada. Kendisi de fiyatlarla ilgili neden bu kadar çok yorum yapıldığına inanamıyor'' Fabrika değerleri konusunda bir yorum yapmak için artık çok geç olduğunu belirten Kamışlı, ''Bu, arz ve taleple ilgili bir şey. Arz var, talep var. Ona göre hareket ediyorsunuz. Bunlar belki 3-4 yıl önce olsaydı fark ederdi. Belki bu 5 yıl sonra yapılsa daha da farklı olabilir. O nedenle şu anda fiyatlar konusunda yorum yapmak için artıkçok geç. Çünkü bitti artık'' diye konuştu. Bugüne kadar yapılan 4 ihaleden 2'sine en yüksek teklifi veren Sabancı Grubu, kalan 5 çimento fabrikasından Gaziantep, Şanlıurfa ve Ergani'nin ihalelerine de katılacak. Öte yandan TMSF bugün 47 milyon dolar muhammen bedelle Gaziantep Çimento satışa sunulacak.