Kuş gribi aşısı ancak 2007'de piyasaya çıkacak
Hepimizin gündeminde "kuş gribi" var. Ama bu hastalığın henüz aşısı yok. Bakmayın siz bugünlerde gündemimize "kuş gribini" oturttuğumuza. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1997'den beri "kuş gribini takip ediyor, 150 milyon kişinin ölebileceğini öngörüyor. "Kuş gribi" küresel bir sorun... İki küresel şirket de bir yıldır "kuş gribi" aşısı için çalışıyor. Biri ABD merkezli Chiron, diğeri Fransız sermayeli Sanofi Pasteur. Chiron, ilaç üreticisi ABD ve İtalya'da, Pasteur ise Fransa ve ABD'de sadece aşı üretiyor. Sanofi Pasteur Medikal Direktörü Dr. Tamer Pehlivan, kuş gribi aşısı ile ilgili denemelerin üçüncü safhasında olduğunu söylüyor. Aşı denemesinde üç faz var.
Mali portre belli değil Birinci fazda aşının güvenliği, ikinci fazda aşının etkinliği, üçüncü fazda ise uygulanacak doz takip ediliyor. Şimdi şirketler üçüncü fazda. Yani insanlar üzerinde klinik çalışmalar sürüyor ve 2007 yılında şirketler aşıyı piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar. Sanofi Pasteur'un çalışmalarına ABD, 100 milyon dolarla destek vermiş. Aşı üretimiyle ilgili mali portre ise henüz açıklanmıyor. Ülkeler, şimdiden 2007'de aşı alabilmek için kuyruğa girmiş durumdalar. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı görüşmeleri sürdürüyor. Kuş gribine virüsler neden oluyor, virüslere karşı antiviral iyi geliyor. Kuş gribine karşı etkili olduğu söylenen grip ilacı "Tamiflu"yu ise Roche üretiyor. Dolayısıyla antiviral ilacın etkili olabilmesi için ilk aşamada yani 24 ile 48 saat arasında alınması şart. Zaten Dünya Sağlık Örgütü, tüm enerjisini iki virüs üzerinde yoğunlaştırmış durumda. Biri çocuk felci virüsü, diğeri grip virüsü. Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada 110 ülkeden veri alıyor. Türkiye, hem gribe hem kuş gribine karşı hazırlıksız değil. 2 yıldır konuyla ilgili çalışıyor. Grip konusunda Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam ve Çapa Tıp Fakültesi laboratuvarlarında çalışmalarını sürdürüyor. Tarım Bakanlığı ise iki yıl önce kanatlı hayvanlarla ilgili inceleme yapmak üzere üç laboratuvar kurdu. İstanbul Pendik, İzmir Bornova ve Ankara Etlik.
Ayakkabı çok önemli Bu laboratuvarlarda yapılan tahlillerle kamuoyu 'kuş gribini' öğrendi. AB Komisyonu ise dün Türkiye'de tespit edilen kuş gribi virüsünün öldürücü olduğunu açıklarken antiviral ilaç kullanımının finansmanı için 1.2 milyar dolarlık dayanışma fonu kurulmasını önerdi. Açıkçası küresel dünyanın ortak sorununun finansmanı da ortak olacak. İlacı şimdilik tek, aşısı henüz yok. O yüzden tüketici sağlığı en önemli konu. O yüzden hem Sağlık hem Tarım Bakanlığı'na soruyoruz, bölgeye, kanatlılarla içiçe yaşayan insanlara ne kadar maske dağıtıldı? Ayakkabılarla ilgili nasıl önlem alındı? Hastalık kanatlı hayvan dışkısı ile bulaşıyor. Dışkıda virüs çok fazla. O yüzden bölgede kümeslere girip çıkanların yanında dolaşanların da hastalığı bulaştırma ihtimali çok yüksek. Dikkatinize, en önemli risk burada...
|