Türkler hesapsız harcamadan, ABD'liler benzinden batıyor
Türkiye'de bilinçsizce kullanılan kartlar, ABD'de artan benzin fiyatları kredi kartı borçlularını patlattı. ABD'de kartta batık oranı son 30 yılın zirvesine çıktı.
Kredi kartı batığı konusunda rekorlar kıran ABD ve Türkiye aynı ortak kaderi paylaşıyor. Ancak Türkler daha çok hesapsız ve taksitli harcamalardan zor duruma düşerken, ABD'liler petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle benzin faturasının kabarmasından batıyor. ABD'de kart borçlarını ödemeyi geciktirenlerin oranı 2005'in ikinci çeyreğinde hızla aratarak yüzde 4.81'le rekor kırdı. Türkiye'de ise batıkların kart toplam harcamalara oranı eylülde yüzde 7.43 ile zirveye ulaştı.
32 YILIN ZİRVESİ ABD'de kredi kartı borcunu 30 gün civarında geciktirenlerin oranının ilk çeyrekte yüzde 4.76 olduğuna dikkat çeken Amerikan Bankacılar Derneği (ABA), ikinci çeyrekteki oranın kayıtların tutulmaya başlandığı 1973'ten bu yana yani 32 yılın en yüksek oranı olduğunu kaydetti. Kredi kartı ödemelerindeki gecikmelerin yanı sıra kişisel krediler,
otomobil, ev ve nakit kredilerinde de gecikmeler gözlendiğini belirten ABA, buna temel nedenini benzin fiyatlarındaki artışın kredi müşterileri üzerinde oluşturduğu mali baskıyı gösterdi. ABD'de orta büyüklükteki bir otomobilin deposu geçen yıl 30.63 dolara dolarken artık 47.78 dolara doluyor. Kredi kartı borçlarının ödenmesindeki gecikmelerde bankalar 24.46 dolarlık gecikme cezası alıyor ve ödemenin geciktiği süre için aşırı yüksek faiz uyguluyor. Türkiye'de yüksek kredi kartı faizleri, bankaların gerekli incelemeleri yeteri kadar yapmadan kredi kartı dağıtmaları ve tüketicilerin bilinçsizce bu kartları kullanmaları kredi kartı batıklarında artışa neden oldu. Merkez Bankası verilerine göre toplam harcamalar 16 milyar YTL düzeyindeyken, tasfiye olunacak kart miktarı Eylül'de 1 milyar 193 milyon YTL'ye ulaştı.