|
 |
 |
 |
  |
|
Yunan basını: "Hoşgeldin Türkiye"
Yunan basını, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlama kararına geniş yer verdi.
Atina'da yayımlanan gazeteler, manşetlerine taşıdıkları haber ve yorumlarında, Türkiye'nin son derece zorlu geçen müzakereler sonunda Avrupa pasaportunu ABD'nin müdahalesi sonucu aldığını savundular. Kathimerini gazetesi, ''Türkiye için yeni maraton başlıyor. AB ile tam üyelik müzakereleri resmen başlıyor'' başlıklı haberinde, gerilimli müzakereler ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın telefonla yaptığı müdahale ve baskı sonucu Avusturya'nın
İngiltere Dönem Başkanlığı'nın hazırladığı müzakere çerçeve metnini değişiklik olmaksızın kabul ettiğini yazdı.
Gazete, ''Tüm bu gelişmelerin sonucunda, Türkiye'nin AB'ye giden zor yolda adım attığını'' kaydetti. ''Rice, (Başbakan) Recep Tayyip Erdoğan'ı nasıl kurtardı?'' başlığıyla haberini okuyucularına taşıyan To Vima gazetesi, uzun soluklu görüşme ve müzakerelerden sonra Washington'un kararlı müdahalesiyle Türkiye'ye tam üyelik müzakereleri için yeşil ışığın yakıldığını yazdı.
To Vima, metnin 5. paragrafında bulunan ve Kıbrıs'ın NATO'ya olası üyeliğini öngören noktanın, Türk tarafınca tepkiyle karşılandığını kaydetti.
Rice'ın önce Ankara, sonrasında Avusturya ve Lefkoşa'ya (Rum) yaptığı kararlı müdahalelerle durumu kurtarma girişiminde bulunduğunu belirten gazete, sert geçen pazarlıklardan sonra anlaşmaya varıldığını yazdı.
Apoyevmatini gazetesi, ''Türkiye'nin AB üyeliği için yol son anda açıldı'' başlıklı haberinde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Lüksemburg uçağına binmesiyle birlikte Türkiye'nin Avrupa ailesine katılımı için geri sayıma başlandığını kaydetti.
Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in yaptığı açıklamalarda, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını ''Çok önemli ve tarihi'' olarak nitelendirdiğini, Atina ile Lefkoşa'nın (Rum) arzularının güvence altına alınmasının başarıldığını belirttiğini de yazdı.
Eleftheros Tipos gazetesiyse ''Türkiye'ye ABD vizesiyle AB bileti'' şeklindeki haberinde, Türkiye'nin geçen 40 yıldan bu yana çok arzu ettiği AB biletini aldığını, ancak bu yolculuğun cennete mi yoksa cehenneme mi götüreceğini bilmediğini kaydetti. Gazete, kesin olan tek şeyin 10-15 yıl sürecek müzakerelerin diğer aday ülkelere oranla daha zor geçeceği olduğunu yazdı.
KIBRIS (RUM) ANKARA'NIN VETOSUNUN REHİNESİ
''ABD damgalı Türkiye-AB anlaşması'', ''Kıbrıs Ankara vetosunun rehinesi'' başlıklarını kullanan Ethnos gazetesi, Yunan tarafının, ABD müdahalesiyle Ankara'nın Kıbrıs'ın (Rum) uluslararası teşkilatlara üyeliğini veto etme hakkının kaldırılması ısrarından vazgeçtiğini ve Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin başladığını kaydetti.
Gazete, uzun süren müzakerelerde çıkmazın aşılması yönünde Atina ile Lefkoşa'nın (Rum) geri çekilmek ve faturayı ödemek zorunda kaldıkları değerlendirmesinde bulundu.
Ta Nea gazetesi, ''Kıbrıs'ın sırtından uzlaşma'' başlıklı haberinde, korku filmi gibi geçen 48 saatlik müzakereler sonucunda, Yunanistan ile Kıbrıs'ın (Rum) geri çekilmesi ve ABD ile İngiltere'nin yoğun baskısından sonra, 25'lerin Türkiye'ye geçiş izni verdiklerini belirtti.
Gazete, Kıbrıs'ın (Rum) uluslararası teşkilatlara olası girişini veto etme hakkının korunmasının Ankara'ya Yunan tarafının ''Armağanı'' olduğu yorumunda da bulundu.
Türkçe attığı ''Hoş geldin ama yavaş yavaş'' manşetiyle okuyucularına ulaşan Eleftherotipiya gazetesiyse bu sefer ne Viyana ne de başka bir Avrupa başkentinin Türkiye'nin AB yolunu engelleyemediğini yazdı.
Gazete, 25'lerin Müzakere Çerçeve Belgesi'ni benimsemeleriyle birlikte Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin başladığını kaydettiği haberinde, Türkiye'nin müzakere metnini ve özellikle 5. paragrafı adeta elekten geçirdiğini, ilerleyen saatlerde de ''Evet'' yanıtını verdiğini belirtti.
(AA)
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|