Viyana'yı ikna kuşatması
Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere'nin, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlaması için Avusturya'yı ikna turları bu sabah da devam etti.
AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile bugünkü toplantı öncesi tekrar bir araya geldi. Görüşmeye, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de katıldı.
Avusturyalı bakan Plassnik, üçlü görüşmeye girmeden önce basına yaptığı kısa açıklamada, ''Çok az bir ilerleme sağlandığını, ancak sonuca ulaşma konusunda
umudunu yitirmediğini'' ifade etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw ise basına yaptığı kısa açıklamada, ''Bir ilerleme sağlamayı umut ediyorum, ancak bu konuda kesinlikle emin değilim'' dedi.
Straw, uzlaşı için saat limiti koymadığını ifade etti. Jack Straw, dün yapılan görüşmelerden sonra basına açıklamasında, ''24 ülke Müzakere Çerçeve Belgesi'nin bu haliyle yayınlanması isterken bir ülke karşı çıkıyor'' diyerek, Avusturya'yı üstü kapalı eleştirmişti.
Straw, Avusturya'ya karşı tepkisini, ''kendimi çaresiz hissediyorum'' diyerek dile getirmişti. İngiltere'nin önerisiyle Hırvatistan ile ilgili tartışma, Türkiye konusunda tartışmanın sonuna bırakılmıştı. Tartışmalar, Avusturya'nın Müzakere Çerçeve Belgesi'ne, imtiyazlı ortaklığı çağrıştıran ifadeler ekletmesi, Türkiye'nin ise buna karşı çıkması üzerinde düğümleniyor.
Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusundaki müzakerelerin başlaması için Avusturya engellini aşmak üzere yerel saatle 09:30'da toplandı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, toplantıdan önce Avusturya'yı ikna etmek için AB Komisyonu temsilcisinin de katılımıyla üçlü bir toplantı düzenledi. AB bakanları, dün akşamki görüşmelerin ardından bir sonuca ulaşamayınca, bugünkü gündemin ilk maddesi olan Hırvatistan'ın tartışılmasını, Türkiye konusunun bunun arkasına bırakılmasını kararlaştırmıştı.
Toplantılar, Avusturya'nın müzakere çerçeve belgesine, tam üyeliğe alternatif imtiyazlı ortaklığı çağrıştıran bir ifade ekletme çabası, Türkiye'nin ise buna karşı çıkması temelinde düğümlendi.
''AB BUGÜN İTİBAR VE GÜVENİLİRLİK SINAVINDAN GEÇİYOR''
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, ''AB'nin bugün itibar ve güvenilirlik sınavından geçtiğini'' söyledi.
AB Genel İşler Konseyi toplantısının yapılacağı salona girmeden önce soruları yanıtlayan Asselborn, konseyden bugün çıkacak kararların, AB ile müzakerelere başlayacak ülkelerin gözünde AB'nin güvenilirliği açısından çok büyük önem taşıdığını belirtti. Asselborn, müzakerelerin başlamasının ardından süreç içinde birçokkonunun karşılıklı olarak gündeme getirilebileceğini kaydetti ve ''duygusal davranılmaması'' gerektiğini söyledi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da salona girerken, gazetecilerin ''Bu sorun çözülmezse ne olur?'' sorusuna, ''Bunu düşünmek bile istemiyorum'' diye yanıt verdi.
ERMENİLERDEN TOPLANTI MERKEZİ ÖNÜNDE TÜRKİYE KARŞITI GÖSTERİ
Avrupa'da yaşayan bir grup Ermeni, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi toplantısının yapıldığı bina önünde Türkiye karşıtı gösteri yapıyor.
Avrupa'daki Ermeni gençleri federasyonu tarafından düzenlendiği belirtilen gösteriye, çoğu Paris ve Marsilya'dan gelen 200 civarında Ermeni katılıyor.
Göstericiler, sözde Ermeni soykırımını gerekçe göstererek, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini başlatmaması gerektiğini ileri sürüyor.
|