| |
Tek yol demokrasi
KAHİRE- Başkentin bazı bölgelerinde açıktan kanal akıyor... Herkes çöpünü oraya döküyor... Taksici bir ara sağa yanaşıp duruyor... İniyor, duvar dibine çişini yapıyor... Kimse yadırgamıyor. Kahire'nin nüfusu kimine göre 16, kimine göre 18 milyon. Gündüz nüfusu 4-5 milyon daha fazla. 3 milyon insan "mezarlarda... Mezar evlerde... Mezarlık gecekondularında" yaşıyor. Hava sıcak. Oteller dolu. Kahire turist kaynıyor.
Yabancı sermaye girişi teşvik ediliyor. Yabancı yatırımcıya her türlü kolaylık sağlanıyor. Yabancıya Nil kıyısında mülk satılıyor. Türkler için özel bir sanayi bölgesi kuruluyor. Dış ilişkileri geliştirmekten sorumlu bayan bakanın söylemiyle "Mısır dünyaya açılıyor." ABD desteğinde "ileri teknoloji ile" tanışıyor.
Çarpığı, çiziği olmayan otomobil yok gibi. Trafik bir felaket. Yollarda, Türkiye'de üretilen otomobilleri görüyoruz. Ayrıca 25-30 yaşında araçlar olduğu gibi, son model Mercedes'ler, BMW'ler de az değil. 6 litre benzin 1 dolar. 10 litre mazot yine 1 dolar. Milli gelir 1100 dolar. Gelir dağılımı "felaket." Bir örnek: Kahire'nin ana bulvarında son model Porsche ile at arabasını yan yana görmek mümkün... Az ilerisinde de deve üzerinde bir adam...
Her köşede Osmanlı'nın bir eseri var. Türkler'e ilgi olağanüstü. Türkiye'den çok şey alıyorlar. Örneğin "elektrikli ev aletleri." Türkiye'nin AB'ye girmesini çok istiyorlar. "Siz bizim Avrupa'ya geçiş kapımız olacaksınız" diyorlar. Kahire'nin ünlü Han-El Halil çarşısında çatpat da olsa Türkçe bilmeyen esnaf yok gibi. Mısırlı, Türk'ü seviyor.
Yasalar bir erkeğin "dört kadınla evlenmesine" izin veriyor. Boşanmak kolay. Erkeğin, eşlerinden birine "boş ol" demesi yeterli. Ama kadın, kocasına "boş ol" diyemiyor. Kadının "boşanmayı isteme hakkı" yok. Miras hukuku da farklı. Mirastan erkek çocuk iki hisse alıyor, kız çocuk bir hisse.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'la birlikte Mısır'dayız. Mısır Başbakanı, Ali Coşkun'u kucaklıyor. Mısırlı bakanlar da Ali beye büyük sevgi, saygı gösteriyorlar. Türkiye'ye "hayranlıklarını" dile getiriyorlar. Mısır gelişmek, kalkınmak, çağı yakalamak istiyor. Yöneticiler Türkiye'ye "örnek" diye bakıyorlar.
Arap coğrafyasının ana ihtiyacı "demokrasi... Hür seçim... Açık rejim." Kapalı sistem "yolsuzluk üretiyor." "Adaletsizlik" her alanda yaygın. Asker ve polis "diğer kamu personelinden birkaç kat daha fazla maaş alıyor." Öğretmenin "maaşla geçinmesi imkansız." Kendi öğrencisine "özel ders veriyor." Mısır'da rüşvet "büyük suç." Cezası "cehennemde yanmak." "Bu dünyadaki cezası ise" uzun boylu bir şey değil. Arap ülkelerini gezdikçe "Atatürk'ün büyüklüğünü bir kez daha görüyoruz."
|