Bireysel Silahsızlanma Günü
Umut Vakfı tarafından toplumda bireysel silahsızlanma bilincini oluşturmak amacıyla düzenlenen ''Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'' etkinliği, Beyoğlu'da yapıldı.
''28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'' dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman, şiddet uygulamanın güçlü olmak değil, güçsüzlüğü ilkellikle bastırmak olduğunu vurguladı.
Türkiye'de sayısal veriler ve yaşanan elim olayların bu sorunun her geçen gün daha da önemli olduğunu kanıtladığını ifade eden Dedeman, şöyle konuştu:
''Bir ülkede yılda ortalama 3 bin kişi ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybediyorsa, orada bireysel silahlanma sorunu var demektir. Bu toplumda yılda ortalama 700 kişi hangi namludan çıktığı belli olmayan bir kurşunla adına kaza denilen bir olayda hayatını kaybediyorsa, orada bireysel silahlanma sorunu var demektir. Bir toplumda 20'li yaşlarında Begümler, 10'lu yaşlarında İbrahimler ve niceleri düğünlerde, maçlarda, asker uğurlamalarında serseri bir kurşuna hedef oluyorsa, orada bireysel silahlanma sorunu var demektir. Ülkemizde gençler, çocuklar, yetişkinler maganda kurşunu sonucu değil, bireysel silahlanma sonucu ölüyorlar.''
Dedeman, Türkiye'de silahların üretiminde, satışında, edinilmesinde ve kullanımındaki denetimsizliğin çok ürkütücü olduğunu kaydederek, 2003 yılında yaklaşık 2 milyon ruhsatlı ateşli silah bulunurken, 2004 ve 2005 yıllarında bu sayının 2 milyonun üzerine çıktığını söyledi.
Ruhsatsız silahların sayılarının da ruhsatlıların en az 3-4 katı olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Dedeman, ''Unutulmamalıdır ki, her silahlı insan potansiyel bir katil, dolayısıyla her silahsız insan ise potansiyel bir maktuldür'' dedi.
Yaşamın bir namlunun ucunda sona erecek kadar ucuz olmadığını belirten Dedeman, bu etkinlikle bireylerin elindeki silahları sessizce protesto edeceklerini ve onlara ''yaşama hak tanıyın'' diyeceklerini söyledi.
"YAŞAM KADAR DEĞERLİ HİÇBİR ŞEY YOK''
Etkinliğe İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediyesi'nin de destek verdiğini hatırlatan Nazire Dedeman, ''Bir silahın kurşunuyla evladını kaybetmiş bir anne olarak biliyorum ve sizlere sesleniyorum; bir insanın yaşamı kadar değerli hiçbir onur, hiçbir şeref, hiçbir töre ve dava yoktur. Bireysel silahlanmaya 'hayır' demek, toplumu oluşturan her bireyin görevi olmalıdır'' diye konuştu.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da bilinçsiz insanların elindeki silahların masum insanları hedef aldığını ve onların hayatına malolduğunu ifade ederek, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Demircan, her önüne gelenin silah almaması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından ''Semaver Kumpanya'' isimli tiyatro topluluğu, ''Faili Belli'' adlı oyununu sergiledi. Daha sonra bireysel silah mağdurları ile bireysel silahlanmaya karşı olanlar, şiddeti ve kanı temsil eden kırmızı halı üzerine birer çift ayakkabı ve kırmızı karanfiller bırakarak bireysel silahlanmayı protesto ettiler.
(AA)
|