|
|
Kira artışları enflasyon oranına bağlanıyor
Alışverişten iş hayatına günlük ekonomik ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu Tasarısı, Başbakanlığa sunuluyor. Adalet Bakanı taslağı anlattı, "Son tren kalkmadı daha, tartışmalara açığız" çağrısı yaptı.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek kiracı-evsahibi, borçlu-alacaklı, işçi-işveren herkesi ilgilendiren "Borçlar Kanunu tasarısı taslağının Başbakanlığa sevkedileceğini bildirdi ve "Son tren kalkmadı" uyarısı yaparak, tartışmalara açık olduklarını duyurdu. Çiçek, Borçlar Kanunu Tasarısı Komisyonu Başkanı Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Akıntürk ile dün basın toplantısı düzenleyerek kanun tasarısı taslağına ilişkin bilgi verdi. Çiçek, Borçlar Kanunu'nun her bireyi ilgilendirdiğini, menfaat ilişkisi bulunanlar arasında dengeyi korumaya özen gösterdiklerini vurgulayan Çiçek, "Ne kiracılar mağdur edilmeli ne de ev sahipleri. İşçi işveren karşısında korunurken, işverenin yatırım kabiliyetleri engellenmemeli. Tasarı TBMM komisyonlarına gelecek. Tartışmalara açığız. Son tren kalktı diye düşünülmesin'' dedi. Borçlar Kanunu Tasarısı Komisyonu Başkanı Prof. Akıntürk de, insanlar dolmuşa bindiğinde, alışverişe çıktığında, kahvehaneye gittiğinde Borçlar Kanunu hükümlerinin geçerli olduğuna işaret etti.
KONTRAT ÜFE'YE ENDEKSLİ Tasarının herkesi ilgilendiren en temel maddesi, "kiranın, enflasyon oranını geçemeyeceği" hükmü. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin enflasyon hedeflemesinde "risk unsuru" olarak gösterdiği kira artışları, öngörülen değil gerçekleşen enflasyona göre kontrata bağlanacak. Ayrıca ev sahipleri, kiracılardan 3 aylık kiradan fazla depozito isteyemeyecek. Kontratlara, bir kira bedeli ödenmezse, yıllık kiranın tamamının alınacağı hükmü konulamayacak.
EŞ İZNİYLE KEFİLLİK BAŞLIYOR Yeni yasa ayrıca, "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir" hükmü getiriyor. Ancak kefalet, ticaret siciline kayıtlı bir işletmenin sahibi, ortağı ya da yöneticisi tarafından işletmeyle ilgili olarak verilmişse eşin rızası aranmayacak.
80 yıllık yasa üzerinde 33 kişilik komisyon 7 yıl süreyle çalıştı. 114 kuruluştan bilgi istendi 649 maddelik tasarı hazırlandı.
Ersan ATAR / ANKARA
|