|
|
İlk haftaya dikkat edin
Okula ilk başlayan çocuğumuzla oluşabilecek en önemli sorun okul korkusudur. İlk haftadan sonra hala okula gitmek istemeyen çocuk acil olarak değerlendirilmelidir. Yazı yazmada yavaşlık, bazı harfleri ters yazma gibi bulgular da görülüyorsa hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü olup olmadığını araştırmak gerekir.
Ağlayan çocuğa dikkat
Yeni dönem başlıyor. Pazartesi günü ilk öğretim ve lise öğrencileri okula gidecekler. Okula daha önce başlamış olanlar uzun bir tatil geçirdi. Bu tatilde ders çalışan oldu, sadece dinlenen oldu, spor yapan oldu, ailesinin geçimine katkıda bulunan oldu. Bazıları okulu, arkadaşlarını özledi. Bazıları geçen senenin başarısızlığı nedeniyle, bu yıl daha iyi çalışmayı planladı, bazılarının ise bu seneden şimdiden umutları yok. Okullar sadece öğrenciler için başlamıyor. Aileler ve eğitimciler içinde yeni dönemin başı. Çocukların bu beklentileri, istekleri ve korkuları için onların hazır olup olmadığına da bakmak gerekir. Geçen sene yapılan yanlışlar gözden geçirildi mi? Lise sistemi, üniversite sınav sistemi yine değişti. Okullar, eğitimciler bu sistemleri öğrendi mi? Yoksa bu yılın sonunda, her zamanki gibi, başarısızlıkların nedeni olarak sadece çocukların tembelliği mi ileri sürülecek? Altı yaş grubu yani 1999 doğumlular Pazartesi günü ilk kez okulla buluşacak. En heyecanlı olanlar onlar ve aileleri. Okula yeni başlayacak çocukların hepsi eşit koşullarda olmayacaklar. Bir kısmı kreş, anaokulu gibi okul öncesi eğitimi aldılar. Birinci sınıf için hem ruhsal hem de eğitimsel olarak hazırlar. Okul öncesi eğitimi alamayanlar ise ilk kez ailelerinden ayrılacak, ilk kez kuralları olan bir sisteme girecekler. Bu onların yarışa geriden başamasına neden olacak. Bir an önce tüm çocukların okul öncesi eğitim almaları sağlanmalı. Eğer sadece fiziksel yaşı değil, diğer gelişimleri de tamamlanmış ve gerçekten okula başlayacak olgunluğa erişmiş bir çocuğumuz varsa, onu iyi değerlendirip, gelişimine uygun okulu seçmişsek dönemin iyi olması için önemli adımlar atılmış demektir. Okula ilk başlayan çocuğumuzla oluşabilecek en önemli sorun okul korkusudur. İlk haftadan sonra hala okula gitmek istemeyen, ağlayan, annesini isteyen çocuk mutlaka acil olarak değerlendirilmelidir. Her açıdan okula hazır olmasına karşın ev içinde hiç kural konulmamış, paylaşmayı bilmeyen, her dediği yapılan bir çocuğun okula, arkadaşlara uyum sağlamada zorluğu olabilir. O zaman yapılması gereken öğretmen ve ailenin işbirliği ile çocuğun yeni duruma alıştırılmasıdır.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Bazı çocuklarda yerinde oturamamanın yanı sıra, yazı yazmada isteksizlik, yavaşlık, bazı harfleri ters yazma, arkadaşlarıyla ders içinde konuşma ya da okuma- yazmayı zamanı geldiği halde öğrenememe gibi bulgular da görülebilir. Eğer bu tür yakınmalar geliyorsa, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü olup olmadığını araştırmak gerekir. Özellikle okula ilk başlandığında bazı alışkanlıkları edinene kadar sık eşya kaybetmek ya da okulda unutmak olağandır. Ama sürekli olursa, nedenlerin araştırılması gerekir. Okulda bizi sadece sorunlar beklemiyor. Yeni arkadaşlar, yeni bilgiler, okuma-yazma öğrenme heyecanı, öğretmen denilen yeni kahraman da orada. Tüm öğrencilere ve velilere güzel, sorunsuz bir yeni ders yılı dilerim. Ama unutmayın, sorunlar olsa da çözümleri bulunur. Yeterki zamanında fark edip, yardım isteyelim.
Prof. Dr. Bengi Semerci
|