|
|
|
|
|
En kaslı milli takım
|
|
Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'na seçilen Fatma Menemenci ve Faruk Arda Horhor, "kaslarının gücü"nü yarıştırmaya hazırlanıyor.
Kasların gücü yarışıyor
Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'na seçilen Fatma Menemenci ve Faruk Arda Horhor bu spor dalının bilinmeyen yönlerini anlattı.
Geçen ay Adana'da Vücut Geliştirme Türkiye Birinciliği yarışması yapıldı. Milli Takım seçmelerinin de yapıldığı yarışmaya 23'ü bayan toplam 119 sporcu katıldı. İlk kez yarışan ve bayanlarda Türkiye birincisi olarak milli takıma giren Fatma Menemenci'yle birlikte, şimdiye kadar birçok kez milli olan ve tekrar milli takıma girmeyi başaran Faruk Arda Horhor ile vücut geliştirme sporunu konuştuk. Şile'de yaşayan 24 yaşındaki Fatma Menemenci, dört yıldır vücut geliştirme sporuyla uğraşıyormuş. Kışın aerobik dersleri veren, yazın da plajda cankurtaranlık yapan Menemenci bu spora "gücünü göstermek" için başlamış. İlk kez bir yarışmaya katılan ve birinci olarak milli takıma seçilen Menemenc,i kendini ispatlamak için yarışmaya katıldığını söylüyor. Menemenci, ilk resmi ve uluslararası yarışına, 22-26 Eylül tarihleri arasında İspanya'da yapılacak olan Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda çıkacak. sporcumuz son derece iddialı, "Kendime çok güveniyorum, mutlaka dereceye gireceğim" diyor. Menemenci'ye vücut geliştirme sporunun zor olup olmadığını soruyoruz; "Hiç zor değil, hergün bir saat çalışıyorum. Aynaya baktığımda, hatlarımın belirginleştiğini gördüğümde çok hoşuma gidiyor ve bütün yorgunluğum gidiyor. Bu spor sayesinde artık kendimi daha çok beğeniyorum. Kendime güvenim arttı. Çevremdekiler, kadınların bu tür sporlarla uğraşmaması gerektiğini söylüyor ama ben onlara kulak asmıyorum." Menemenci bugünlerde sıkı bir diyet ve çalışma programı uyguluyor. 22 Eylül'deki yarışmaya hazırlandığı için hergün lapa pilav, makarna, yumurta akı, haşlama tavuk gibi yiyeceklerle besleniyor. Yağ, tuz ve şekerin kesinlikle yasak olduğunu belirtiyor ve yarışmaya kadar böyle devam edeceğini söylüyor, "Şampiyonalar öncesi iki ay bu şekilde besleniliyor. Vücuttaki bütün yağ ve su atılıyor. Yarışmadan sonra birkaç gün içinde de en az beş kilo alınıyor. Adana'daki seçmelerde ben de altı kilo aldım Şimdi onları vermeye çalışıyorum."
DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAĞIM Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'nın en tecrübeli sporcularından biri olan Faruk Arda Horhor, 30 yaşında bu spora başlamış ve tam 16 yıldır aralıksız sürdürüyor. Şimdiye kadar 14 Türkiye birinciliği, iki Balkan birinciliği ve bir de Balkan ikinciliği ve bir de dünya sekizinciliği var. 23-28 Kasım tarihlerinde Çin'in Şangay kentinde yapılacak Büyük Erkekler Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Daha önce sekizinci olduğu yarışmada bu kez çok iddialı; "Dünya Şampiyonu olacağım." Bir tekstil şirketinde yöneticilik yapan Faruk Arda Horhor, "spor olsun" diye başladığı bu spordan bir daha kopamamış. Vücudundaki değişiklikleri gördükçe daha çok bağlanmış ve bugünlere kadar gelmiş. "Aynaya baktıkça kendimle gurur duyuyorum" diyor. Bu gösteriden yola çıkarak Horhor'a kadınların vücutçulara nasıl baktığını soruyoruz: "Aslında kadınların çoğu bizim gibi kaslı vücutlara sahip olanları beğenmiyor. Beğenmeyenlerin oranı yüzde 60 diyebilirim. Ama geri kalan yüzde 40 beğeniyor ve biz de onlara gösteriş yapıyoruz." Vücut geliştirmenin sabır ve sürekli antrenman gerektirdiğini belirten Horhor, "Vücudunuz bir anda bu duruma gelmiyor. Hormon, vitamin, çeşitli kimyasal ilaçlar almadan çalışırsanız, benim gibi olmak için en az beş yıla ihtiyacınız var. Vücut geliştirmenin yüzde 50'si de beslenmedir. Örneğin, ben yarışmaya hazırlanırken günde 15 yumurta akı, bir kilo tavuk göğsü ve lapa pilav ile makarna yiyorum.
FEDERASYON DOPİNGE EL ATTI Son yıllarda vücut geliştirmede doping olaylarının çok yaygınlaşmasını, 16 yıldır bu sporun içinde biri olan Faruk Arda Horhor'a soruyoruz: "Doping bu sporla ayrılmaz bir bütündür. Az ya da çok neredeyse bütün sporcular doping yapıcı maddeler kullanırlar. Profesyonel sporcular bu maddeleri limitlerinde kullanırlar. Maalesef onlarda da son zamanlarda sıkça dopinge rastlanır oldu. Federasyon bunun üzerine bu işin üzerine eğildi, artık çok sıkı kontroller var ve sanırım önüne geçilecek."
|
|
|
|
|
|
|
|
|